Fotoğrafçılık Forumları
Profesyonel Makina
benim aşağı yukarı 2 - 2,30 kadar param var conon eos 300 d almayı düşünüyorum herkes onu tavsiye ediyor bu makina gerçekten bu kadar iyi mi yada bu paraya alabileceğim bir alternetif olabilir mi? gece çekimi yapmayı planlıyorum gece çekimleri nasıl kullanan arkadaşlar varsa cevap yazarlarsa çok sevinirim..
yada nikon cool pix 8800 da güzelmiş hangisi daha iyi?
Ozellikle gece cekimleri yapmak istiyorsaniz kumlanma (noise) sizin icin buyuk sorun olacaktir. Bunu azaltmanin en iyi yolu da buyuk CCD`li bir DSLR almaktir.
EOS 300D`yi bir sure kullandim ama sonuclari beni pek tatmin etmedi geri verdim, yerine 350 D aldim, goruntu kalitesi cok daha iyi. ozellikle gece cekimleri oldukca basarili. Arada fazla fiyat farki da yok ve bu fark kaliteye kesinlikle deger.
Son bir sey daha, 300 D ve 350 D`nin uzerinde satilan objektif cok kotu, onun yerine daha kaliteli bir sey almakta fayda var.
Size kolay gelsin
Sayın kzablanca arkadaşım öncelikle bu iki makina farklı katogorilerin makinaları.Ama tabi ki benim görüşüm dslr olacaktır.Sanrım piyasayla yeteri kadar ilgilenmiyorsun?yada ne bileyim vakit ayıramıyorsun.Çünkü o fiyata çok daha iyi makinalar albilirsin.Mesela 20d...Gerçekten çok pro.bir mak.ve çok olumlu yorumlar okudum.Ama tabii onun bir alt modeli 350d var oda çok güzel mak.ve ben de en kısa sürede alacağım.300d yi kesinlikle unut...
350d,20d,d100 ü bi incele derim...
ama benim tercihim;20d,350d,d100
ama fiyat/performans karşılaştırmasında kesinlikle 350d!!
fotoman bence yanlış düşünüyorsun...çünkü cmoslar ccd den artık daha üstün teknoloji kullanıyor ve artık çoğu mak.cmosa geçiş yapıyor...nikon bile
350d yi biraz araştırdım ama türkiyede satılmıyor sanırım yada daha yeni çıkacak...
Öyle bir şey yok!!Piyasaya çıkalı 1-1,5 ay kadar oldu.Fakat malum biliyorsun Türkiyede Canon'un fiyatları biraz yüksek.Eğer yurtdışından almayı düşünürsen ABD en uygun fiyatlı ülke tanıdığın falan varsa aldırabilirsin.Yoksa etradecenter.us oldukça güvenilir ve uygun fiyatta satış yapıyorlar bende etrade den alacağım...
Sevgili Murat, cok dikkatlisin. ben cdd yazarken aslinda buyuk boyutlu sensoru olan bir DSLR`yi kasdetmistim. Uyarin icin tesekkurler.
Gecen yil (belki daha da once) pek cok insan, ucuz makinalarda kullanilan CMOS`u ornek gostererek illede CCD olsun diye israr ederken ben CMOS`u oneriyordum ama pek destekci bulamamistim. Canon`un pahali modellerinde de CMOS kullandigini gorunce sanirim buyuk cogunluk ikna oldu.
Sevgili kzablanca, Eos 20D`yi de dusunebilirsin ama arada cok fiyat farki var. Benim tavsiyem, govdeyi 350D alip aradaki farki objektife ayirmakta fayda var. Ileride makinayi degistirebilirsin ama iyi bir objektifi her zaman kullanabilirsin.
fotoman'a katiliyorum.. objektif cok ama cok onemli.. objektifi her zaman kullanabileceksin..
birkac sey daha eklemek isterim..
gece cekimi yapabilmek icin (forumda cok bahsediliyor..) neye ihtiyac var onu iyice bilmek gerekiyor.. yanlis yaparsam arkadaslar lutfen duzeltsinler..
tripod veya yuksek iso.. kuvvetli flash bir de.. flash kullanan herhangi bir makine gece cekimi yapabilir.. ama aydinlatacagi mesafe flash'in kuvvetlilik derecesine gore degisir.. flash'lardaki bu kuvvet olcusu "guide number'larina bakilarak soyleniyor.. flash'i bir kenara birakacak olursak; en onemli iki yoldan birincisi, yavas exposure'larda fotograf cekmek ki bunun icin el titremesini onlemek gerekiyor yani tripod kullanmak.. ikincisi ise yuksek iso degerlerinde makinenin isiga olan ihtiyaci azalacagindan dolayi gece cekimlerinde zorlanmayacagidir..
neyse buradan varmak istedigim nokta aslinda DSLR ile compact arasindaki fark.. ama senin bahsettigin coolpix8800 arasinda o kadar da farkliliklar olmayacagi.. her ikisinin birbirlerine gore artilari ve eksileri var..
bu sayfadan nikon 8800 modelinin ozelliklerine bakarsak aslinda bir DSLR kadar yetenekli oldugunu da gorebiliriz.. bulb modunda 10 dakikaya kadar shutter kullanilabiliyormus.. tamam DSLR ile cekilen fotograflarin kalitesi cok daha yuksek ama bu senin icin nereye kadar onemli olacak ona iyi karar vermen gerekiyor.. DSLR'in bircok belasi var beraberinde gelen; daha yeni tatilden geldim, bir elimde DSLR makinem bir elimde kocaman cantam, sirtimda da tripod ile yururken pek de rahat edemedim dogrusu.. tabii bendeki fotograf aski tasimama yardimci oldu orasi baska.. DSLR alinca birsuru lens almak isteyeceksin.. kaliteli olanindan almazsan olmayacak; cunku bileceksin ki kaliteli objektiflerle daha keskin sonuclar elde edebileceksin.. sonra o lensleri degistirme zorlugunu yasayacaksin.. aman degistirirken toz kacmasin diye sensore dikkatli olmaya calisacaksin, ama fayda etmeyecek..
sonucta yine kaciyor o toz.. en iyisi kafaya takmamak tabii.. yok cantayi acip o lensi takacaksin yok digerini.. ammaaaan aman dedirtebilir..
sonra neden DSLR'daki fotograf kalitesi cok onemli? ne kadar buyuk olcude print almak isteyeceksin? A4 gibi alacaksan emin ol diger compact makinelerle de harika sonuclar alabilirsin.. illa da DSLR olmasina hic mi hic gerek yok.. zaten bahsettigin nikon 8800 modeli, canavar gibi 8 megapixell.. kocaman print demek bu.. A3 boyutunda bile.. aman hadi cok buyuk print alayim dediginde, merak etme, sen yapmasan bile elinle, print ettirecegin yerler senin icin kaliteli kocaman printler de alabiliyorlar.. evinde print ettirmeyeceksin buyuk ihtimalle, en fazla A3 printer'in vardir sanirim..
sonucta print olayinda bir zorluk yasamayacaksin.. istedigin kadar buyuk print alabilirsin..
tabii yaninda tripod tasimalisin her zaman, o baska.. en onemli arac belki de fotografcilikta..
bugun bir magarayi geziyordum.. flash kullanmak falan islemiyor, yuksek iso 'da dahi bana en azindan 2 saniyelik shutter kullnamami soyluyordu makinem.. o yuzden tripod kacinilmazdi.. tripod aslinda her yerde -bana gore- kacinilmaz..
..pekala diger konu; ISO.. 8800'un en yuksek ISO degeri 400 ve iso 400'de, iso 50 ve 100'de oldugu gibi net fotograflar cekemiyor.. DSLR'in artisi burada one cikiyor.. ama demokroside yine careler tukenmez tabii, noise sorununu azaltan programlar sayesinde aslinda 8800 ile alacagin iso 400'deki fotograflarini iso 100'lermis gibi isleyebilirsin.. u programlara ornek noise ninja ve neat image.. her ikisi de harika programlar dogrusu..noise falan kalmiyor tarattiktan sonra.. zaten surasi bir gercek ki yuksek kalite icin dusuk isolarda elinden geldigince cekimlerini yapacaksin, DSLR ile bile iso 100'de almak isteyeceksin.. tabii DSLR o noktada bir adim one gececek ve sana iso 1600'de bile (noise ninja da kullanaraktan) harika fotograflar almani saglayacak.. ama.. amma.. iste orada da bir kacar yolu var, gunumuzun essiz yazilimlari sayesinde aslinda ISO ile de oynayabilmenin yollari var.. rawshooter veya C1Pro gibi yazilimlarla underexpose eden fotograflarini aydinlatabileceksin.. ben C1PRO kullaniyorum mesela; kullandiktan sonra goreceksin ki, aslinda sana saglayacagi beyaz ayari degistirme gibi ozelliklerinden sonra fotografdaki renkler nasil da degisiyor.. hersey nasil da hayat kazaniyor.. bu fotograflarla yalnizca RAW formatinda alinmis fotograflari isleyebilecegini hatirlatmak isterim.. bir kere kullandiktan sonra neden raw formati cok onemli goreceksin.. programin tamamen otomatik ayarlari ile bile harika sonuclar alacaksin.. neyse.. underexpose olmus fotografi biraz acarsan normal expose olmus olur; ama, tabii ki de bu soyledigim yolla kaliteden kayiplar olacaktir.. karanlik olan bolgeyi aydinlatmaya calismakla o karanlik bolgedeki ayrintilari cogunlukla kaciracaksin.. neyse yinem, cunku sen tripod kullanacaksin underexpose olmasina gerek yok.. yaniliyor muyum arkadaslar?..
pekala DSLR olayi biraz daha profesyonel tabii ki de tasima gibi kulfeti de olacaktir yaninda dedik diyelim.. unutmaki DSLR'da bir lens icin harcayacagin meblag bir 8800 parasi kadar olacak belki.. hadi bunlari da bir kenara birakalim.. ben tasirim diyorsun.. lens de degistiririm her yerde.. (bu cogu zaman problem yaratiyor aslinda; ah keske uzun zoom lensim takili olsaydi diyecegin anlar yasayacaksin.. genis acili veya standart zoom lensin takiliyken bir anda yuksek zoom lensi takmak zor gelecek.. tabii bunun icin de bazi yontemler var, mesela sigmanin 18-200mm lensini alip takarsin sonra cogu zaman lens degistirme zahmetinden kurtulmus olursun....)...
nikon 8800 gibi makinelerin de kendilerine gore artilari eksileri var.. video kaydedilme gibi mesela.. LCD ekrandan takip ederek fotograf cekebilme gibi mesela.. doner LCD ekraninin olmasi gibi mesela.. veya en onemlisi 35-350mm gibi bir zoom objektifin beraberinde gelmesi gibi..
ne derece profesyonel olmali baglaminda bir makine aradigini bilemiyorum dogrusu, ama zannettigim kadariyla bu isten para kazanacak birisi degilsin; bu isi zevk almak icin yapacaksin ve almisken de iyisinden olsun istiyorsun.. ben su an icin -saat bayagi bir gec olmus hani..- aklimdan gecenleri bir cirpida yazmaya calistim, umarim bir parca yardimci olabilmisimdir..
not: tabii notlar gelecek yazdiklarimin arkasindan.. bak aklima geliyor hala.. nikon 8800'un en buyuk ozelliklerinden birisi VR (vibration reduction) kullanan 10x zoom'lu objektifine sahip olmasi.. 8 megapixel.. ve cogu tarafindan istenen bir makine.. buyuk ihtimalle fena degildir.. unutma ki DSLR ile cekilmis fotografin keskinligini yakalayamazsin bir compact makineyle beraber, veya su an icin bu boyle.. ama daha once de bahsettigim gibi yetmesine yeter de.. 8 megapixellik goruntu yakalayan bir makine fena olmaz aslinda.. ayrica en baba makine bile olsa fotografi ceken onemli; bende DSLR (350D) var uzerine L serisinden lens (70-200 f/4 L) bile taktim, sonuc? halen daha net yakalayamiyorum fotograflari..
veya istedigim gibi olmuyor.. ama bir baskasinin cok ucuz bir compact makine ile cektigi fotograf cok daha etkileyici olabiliyor.. fotografa bakinca; "aaa noise" mu deniyor yoksa fotografin anlami mi? fotograf makinesini karanlikta oldugu kadar aydinlikta da kullanacaksin, iste o zaman DSLR ile olan farkliliklari iyice azalacak gelismis compact makinelerin..
benim sana tavsiye edebilecegim bir makine daha var aslinda, panasonic fz20.. 5 megapixel ama 12x zoom'u var ve 2.8 aperture degerinde zoom.. yuksek aperture da karanlik yerdeki cekimlerde onemli.. objektifden daha fazla isik girecek, makinenin isiga olan ihtiyaci azalacak..... degerlendirmeler acisindan hep yuksek notlar almis bir makine ustelik fiyati 8800'den cok daha dusuk.. bir incele derim..
...
sonuc olarak sunlari soylemek isterim.. eger ki alacagin makinede en ustun kaliteyi arayacaksan DSLR olacaktir yanitim.. ama zahmetlerine de katlanacaksin.. objektife harcayacagin paraya acimayacaksin.. ama yok olmusken biraz da digerinden de olsun, fazla zahmetli olmasin diyeceksen iste o zaman cevabim 8800 olacaktir.. daha dogrusu benim yapacagim senin yerinde olsaydim.. iyi dusun derim..
not 2: devam.. DSLR alacaksan sayet 350D veya D70s almak bence en mantikli iki secenek.. DSLR aliminda yalnizca makinenin sana saglayacagi faydalari dusunmek yetmez ama.. DSLR almakla o markanin objektiflerini de kullanacagini soylemis oluyorsun.. tabii sigma veya tamron gibi ikincil firmalarin da objektiflerini kullanabilirsin.. almayi dusundugun objektif eger ki sigma veya tamron ise hangisini secsen fena olmaycaktir.. her ikisi de essiz makineler.. ama eger ki herhangi bir canon objektifde gozun varsa o zaman canon alman gerekecek..
sunu da belirtmekde fayda var; canon'un lens yelpazesi cok daha cesitli nikon'a gore.. bu canon'un bir artisi.. nikon'daki kaliteli objektifler cok pahali.. canon'da ise (f/4 L serisi gibi) bazi kaliteli objektifleri cok daha ucuza bulma sansin var..
.. neyse iyi geceler hadi.. gozumden uyku akiyor su anda.. fazla uzattim yine..............
- 1
İlgili olabilecek konular
-
-
Üretimi Devam Eden Minilab Baskı Makinası Var Mı.
08 Oca. 2025, 00:43 cnyt34
273625 Oca. 2025, 19:03
cnyt34 -
İzmirde Fotoğraf Makinası Tamiri
04 Ağu. 2008, 21:03 tanyeri
112908311 Ağu. 2024, 16:36
medicuscurat -
-
-
Bu Fotoğraf Makinası Ne Kadar Eder
07 Nis. 2022, 17:55 alper3866
0501307 Nis. 2022, 17:55