Fotoğrafçılık Forumları
Nelere Dikkat Etmeliyim?
Yeni bir kompakt makine almak istiyorum ve iki gündür forumu inceliyorum. sonuç : KAFAM KARIŞTI. Bu yüzden yardımlarınızı istiyorum.
gece çekim, hareketli çekim, manzara doğa , titreşim önleme gibi özellikleri olan amatörün üzerinde resim çekebileceğim bir fotograf makinesi önerilerini bekliyorum,, ben nikon p6000 düşünmüştüm. bütçem 600 -700 tl
Ben de sizin gibi bir bütçe ile makina almak sevdasıyla araştırmalar yaptım. Netice olarak Canon SX1 ya da SX10 almayı düşünüyorum. Benim yaptığım araştırmalarda Panasonic FZ18 ve FZ28 modellerinin de iyi makina olduğunu gördüm. FZ18'in eksi yönü video çekimlerinde zoomu çalışmıyormuş. FZ28'inki çalışıyormuş. Ama S5, SX1, SX10 gibi makinalarda hareketli LCD var. Ben ona vuruldum. Ama forumlardaki değerlendirmelerden gördüğüm kadarıyla S5'in fotoğraf kalitesi SX1 ve SX10'den daha iyi. Ama SX1 ve SX10 da yeni makinalar. Özellikleri daha iyi. 2 parti üretilen makinaların piyasaya çıkmasını sabırla bekliyorum. O zamana kadar çekim kalitesindeki problemler düzeltilir diye düşünüyorum.
Merhabalar ...
Compact makinalar taşınabilirliği kolay makinalardır,ama birde Süper Zoom(dslr-like denilen) makinalar vardır.Bunlar biraz daha iri gövdeli ama özellikleri Compact lara göre daha iyi makinalardır...
Compact olarak sıralarsak ;
1-Panasonic dmc TZ5 ,TZ3
2-Fujifilm 50 FD , 100 FD
Süper zoom olaraksa ;
1-Panasonic FZ 28 , FZ18
2-Canon SX 10 IS , S5 IS
Kolaylıklar , iyi günler diliyorum...
merhaba, ben 6 ay kadar önce fz 18 aldım.. çok sabır isteyen cinsten uzun bir araştırma süreci ile seçtim makinemi.. forumlarda soru sormanın bana yetmeyeceğini görerek, bulduğum inceleme sitelerine yöneldim.. orda gördüğüm özellikleri incelerken fark ettim ki önce temel fotoğraf bilgisi okumalıyım.. ve internetten sanal fotoğraf dergisi fotoğrafyayı okuyarak başladım.. size de nacizane tavsiye ederim, neye niçin ihtiyaç duyacağınızı bilmezseniz karar vermekte zorlanmaya devam edersiniz..
hala makine almadıysanız dikkat edin diyeceğim şeylere gelince,
bütçeniz bas çek makinedense bir megazum almaya yeterli.. hatta 2. el düşünürseniz çok iyi bir makine almanız da olası.. hiç ilgimi çekmiyor fotoğrafla uğraşmıyacağım sadece anı gezi vb. için istiyorum demiyorsanız en azından bir megazum alın, manuel kullanım imkanları size çok şey öğretir.
bu makinelerde objektif tek ve sabittir, geniş açı ya da tele (dar açı) zoom ile sağlanır.. bu nedenle objektifin önünde iki farklı diyafram degeri yazar f harfiyle ifade edilen bu degerin olabildigince küçükten başlamasına ve yakın iki deger olmasına bakın.. bu, makinenizin iyi ışık aldığını gösterir. makinelere giren ışığın hızı da önemlidir. en az ışığın girdiği hızı 1/.... değerler ifade eder ancak sizin burda bence dikkat etmeniz gereken şey en yavaş hızlar; çünkü gece çekiminde uzun pozlama isterseniz önemlidir. mesela 60 sn enstantane hızı olan makineyi 15 sn ye ye tercih ederim... bu degeri mutlaka inceleyin.. makinenizin MP değerine çok da kafayı takmayın, benimki 8MP.. evet büyük boy baskıda sorunum olacaktır ama web ya da A4 boy hatta belki A3 boyda pek ala yeterli, yani MP listenizde en son düşüneceğiniz şey olsun. Mümkünse raw formatı olan bir makine tercih edin.. makinenizin iso degerlerinde nasıl görüntü verdiğini araştırın.. pek çok makine için inceleme sitelerinde iso 800 hatta 1600 de bile harika sonuçlar bildiriliyor ama inanmayın, bazı makineler iso 400 de bile berbat.. zaten zorunlu olmadıkça 200 degerinin üstüne çıkmazsınız ama bu konuyu iyi araştırın derim.. bu arada iso: sensörünüzün ışığa duyarlılığı ile ilgili bir terim.. ışık azlığında bu degeri arttırmak sensörün üzerine düşen ışığı olumlu yönde etkiliyor ancak çekilen fotoğraf üzerinde renk bozulması ya da kumlu bir görüntü yaratıyor... bu sorun ne kadar az yaşanıyorsa makine bu açıdan o derece iyidir. makinenizin sensörüne de çok takılmayın derim, megazumların sensör tip ve boyutları üç aşağı 5 yukarı aynıdır. ancak öndeki lense (objektife) gelince iş değişir. ben fz 50 isteyip imkanım olmayınca panasonic fz serisinden fz 18 aldım, etkili kriterlerden biri de lens idi: Leica... ille marka önermek adına yazmadım, yanlış anlaşılmasın ama her ne kadar megazumların lensleri slr kalitesinde değilse de Leica önde gelen bir lens üreticisidir diye örnek verdim. alacağınız makinenin lensini de incelemeyi ihmal etmeyin.. mutlaka bir titreşim önleme mekanizması olsun, nikonlar vr- canonlar ıs- panasonicler mega ois diye ifade eder, alacağınız makinede bu özellki açıkken ve kapalıyken aynı şartlarda çekim yapın ve etkili mi diye bakın... yine makro netliğine, beyaz dengesi ayarına, önceden programlanan sürede çekim yapıp yapmadığına, flaş mesafesi ve değerlerine ve hatta harici flaş imkanına bakın. video istersiniz tahminim ama aldığınız bir fotoğraf makinesi ben olsam çok da kaale almazdım videoda zum varmış yokmuş.. illa video da zum derseniz canonlar bu konuda iyidir..
çok yazdım, daha yazarım aslında ama okuyanlar siz dahil bayılcak zaten, son olarak size deneyip de aklımda kalan-zamanında listeme dahil ettiğim megazumları da sayayım (saydıklarımın çok ötesinde model denedim, bunlar alabilirim dediklerim):
panasonic fz 50
panasonic fz 18
fujifilm s8100 (listemde 2. sıradaydı)
canon s5
fujifilm s9600
umarım bir faydam olmuştur..
not: yazdıktan sonra aklıma geldi,
ille de çok yüksek zoom istemiyorum diyorsanız nikon p5100 denedim yakın tarih de gayet güzel bir makine..
yukarda adını yazdıklarım hep yüksek zoom içeriyor, zoom artarken makinenin ışık alabilmesi için diyafram değerinin küçüklüğü önemli bence.. haliyle onların mağaza fiyatları hep 750-900 ytl arasında belki daha bile fazla.. unutmayın ki işiniz makineyi almakla bitmeyecek.. makinenizi korumalısınız, iyi bir çanta (yapıştırmalı değil fermuarlı öneririm), yedekli şekilde pil/batarya, yedekli şeklide hafıza kartı, yedekli alsanız iyi olacak şekilde uv filtre (iyi bir marka alın derim) ve temizlemek için uygun malzeme almanız da gerekecek.. el mahkum bir süre sonra tripod isteyeceksiniz, sakın çok adisini almayın, terazisini iyi kontrol edin, çok aşırı hafif olan bir tane alarak pişman oldum dengesiz duruyor çünkü.. buna da dikkat edin.. yani cebinizdeki parayı makine + sarf olarak düşünmelisiniz..
#ozge71' tarafından 01.03.2009 00:41:46 tarihinde düzenlendi.
#ozge71' tarafından 01.03.2009 00:43:27 tarihinde düzenlendi.
#ozge71' tarafından 01.03.2009 02:15:40 tarihinde düzenlendi.
Dslr ile slr-like arasında gidip geliyorum.Henüz netleştiremedim kafamda.İyi bir like makina 1000 tl.den aşağı değil.Bu nedenle Dslr düşüneyim diyorum.tabii+ lens de düşünüldüğünde yine de arada ciddi maliyet farkı olacak.Bakalım terazinin neresi ağır basacak.Ama eğer Dslr de karar kılarsam makinam canon 450d.İşin burasını netleştirdim.Dslr için kafamı daha fazla karıştırmayacağım.Slr like için de Özge Hn.ın 2.sıra tercihi s8100 ü gözüme kestirmiştim zaten daha önce.Ama like listemde Panasonic lumix DMC-FZ30(50),Nikon coolpix P90,Canon powershot sx10 ıs,var.Bakalım karıştıracağız bir müddet daha
cevap yazan tüm arkadaşlara teşekkürler,, araştırmalarım ve forumlardan edindiğim bilgiler sonucunda canon sx10 ve panasonic fz28 benim aradığım makineler gibi gözüküyordu. tercihimi fz28 denn yana kullandım . inşallah yanılmam ama bu makine gerçekten çok iyi.
güle güle kullanın makinenizi.. elimdeki fz 18'den biliyorum bir kompakt için gayet kullanışlı ve güzel bir makine..
Merhaba Arkadaşlar,
Bende aynı sorunu yaşıyorum hangi özelliği daha önemli,mesela optik zoom ve digital zoom 4x ya da 3x bir makine 7.2 yada 8.0 mp özellikleri taşıyan makineler çoğunlukta. Bunların etkileri nasıl olur?
Kararsız kaldığım bir diğer konuda fotoğraf makinesi mi almalıyım yoksa video kamera alsam sadece fotoğraf makinesinin verdiği kalitede fotoğraf çekilebilir mi?
Canon Fs 100 video kamera hakkında bilginiz var mı?
Çekim kalitesi,netlik falan....
Ben güzel günlerde,tatillerde hatıra amaçlı fotoğraf çekmek çin alıcağım ama yinede karar vermesi zormuşşş
hayırlı olsun makinanız...
finepix s6500 fd benim merak sardığım ürün...
- 1
İlgili olabilecek konular
-
Senet Doldururken Dikkat Edilmesi Gerekenler
14 Ara. 2017, 11:37 green1987
2257414 Mar. 2020, 09:18
fotojenikkiz -
Manzara Fotoğrafı Çekerken Bunlara Dikkat!
24 Tem. 2018, 14:04 omaryayla
1486407 Ara. 2019, 00:24
ilhamid -
Evlenme Teklifi Edecekler Dikkat!!
23 Eki. 2017, 10:01 yemezlercici
0164923 Eki. 2017, 10:01
yemezlercici -
-
Nikon D5600 Ve D7200. Hangisini Tercih Etmeliyim!
02 Ağu. 2017, 02:31 uguremre
1463003 Ağu. 2017, 01:05
the_photgrpher -
Hiti Termal Fotoğraf Yazıcı Alırken Dikkat!
20 Eki. 2016, 21:24 ottomans66
3454225 Ara. 2016, 12:55
djadem -
Nasıl Bir Lens Tercih Etmeliyim
01 Eyl. 2016, 13:44 hakanergul
8151505 Eyl. 2016, 22:49
hakanergul -
-
Analog Makinelere Uygun Lensler Satmak
17 May. 2015, 15:17 yalvacyesilcam
3221023 Eki. 2015, 12:39
mete007 -