Fotoğrafçılık Forumları
Çıldırmadan Önce, Makine Alabilecekmiyim
Merhabalar, yaklaşık 2 haftadır dijital fotoğraf makinelerini derinlemesine(!) araştırıyorum. Artık çıldırmanın sınırlarına gelmiş bulunmaktayım.. Çok değerli vaktinizi aşağıdaki karşılaştırmaya yorum yapmak için istirham ediyorum.
..Tam fotoğrafları mükemmel bir makine buluyorum, teknik detaylarına bakıyorum herşey mükemmel, derken öylesine can alıcı bir noktada eksiği bulunuyor ki... Mecburen vazgeçiyorum.
Örnek1: Fujifilm FinePix S9500- (bazı sitelerde s9000)
9 Megapixel olmasına rağmen, DSLR Like makinelere göre devasa boyutlardaki (1/1.6 ") sensörü sayesinde;
+Piksel yoğunluğu : 19 MP/cm² (Sınıfına göre mükemmel)
+Zoom wide (W) : 28mm den başlaması iyi..
+Minumum enstantane: 30 Sn (15 e razıyım)
+Maksimum enstantane : 1/4000 (1/2000 e razıyım)
-Ancak IS yok bu makinede ! Bu da beni korkutuyor, her fotoğraf çekişimde titretme stresi mi yaşayacağım?
Örnek2: Fujifilm FinePix S8100fd
+Bu modele IS koymuşlar ama...
-FK da sadece 46 fotosu var (?)..neden bu kadar az olabilir ?..
-Piksel yoğunluğu : 35 MP/cm² !!!
ve işte şaka gibi bir özellik;
-Minumum enstantane hızı : 4 sn
Örnek3: Fujifilm FinePix S8000fd
+IS var
+Çektiği fotoğraflara bakıyorum olağanüstü, göz kamaştırıcı.
(http://www.fotokritik.com/fotograflar/ekipman.php?tip=fotomak&id=2672) 1.653 adet
Makrolarda da.. (http://www.fotokritik.com/1775698)
Ancak;
-Piksel yoğunluğu : 33 MP/cm² (??)
-Minumum enstantane hızı : 4 sn !!!
Gelelim ilk aşkım olan Canon S3 IS ye;
+Çektiği fotoğraflar dehşete düşürücü..
(http://www.fotokritik.com/fotograflar/ekipman.php?tip=fotomak&id=2327) 9.024 adet
+Piksel yoğunluğu : 24 MP/cm² (iyi..hiç olmazsa 35 - 40 falan değil)
+Min. enstantane hızı: 15
+Max. enstantane hızı: 1/3200
- Zoom wide (W) : 36 mm den başlıyor ..
Gel görki, bu makinanın sıfırını bulmak imkansız....
Hadi yeni bir Canon alalım desem (küçük bi detay: 900-1000 tl):
Canon PowerShot SX10 IS:
+Zoom wide (W) : 28mm den başlaması iyi..
+Min. enstantane hızı: 15
+Max. enstantane hızı: 1/3200
-Çekilen fotolar diğer adaylarınki kadar muhteşemötesi değil..
(http://www.fotokritik.com/fotograflar/ekipman.php?tip=fotomak&id=5273) 484 adet
-Piksel yoğunluğu 35 MP/cm² !!!
İşte şunu anlayamıyorum, bu piksel yoğunluğu gerçekten anlatıldığı kadar önemli değil mi? Çünkü bakıyorum Nikon P90 pixel yoğunluğu 43 MP/cm² . Yani koooskoca üretici firmalar buna neden dikkat etmiyorlar? 2006 yılında çıkmış bir ürün nasıl oluyorda 2009 da çıkan üründen daha hassas olabiliyor...
İşte bu noktada birinden birini gözden çıkartmam gerekiyor
a) IS (IS olmayan makinada titretir miyim)
b) Piksel yoğunluğu (önemsiz mi)
c) Min. enstantane hızı (ki düşük hızlarla (8-15sn) çekim yapmak isterdim..)
Gördüğünüz gibi 3-4 kriteri dikkate alıyorum.. Çok kıymetli tavsiye / yorumlarınızı bekliyorum..
Ayrıca yalvarırım kendi kullandığımız 1 tane makineyi baz alarak yorum yapmayalım, zira
250 milyontane makinenin 400 trilyondan fazla yerli ve yabancı yorumunu okudum, hepsinde
2 ortak cümle var:
1) Bütün makineler yeni başlayanlar için mükemmel bir seçim. nasıl oluyorsa! )))
2) Yüksek iso da noise/gürültü/gren yapıyor, gece iyi çekmiyor abi ))
Sıfır ürün almak istiyorum ve fiyattan + ortaya koyduğu fotolardan dolayı (her ne kadar kullandıkları tekniklerle renkleri abarttıklarını bilsemde) şu anda Fuji ağır basıyor..Ama Canon S3 ün çektiklerine bakınca da temiz bi 2. elini hemen alasım geliyor Fiyat olarak 500-600 ü geçmek istemiyorum yoksa daha da yukarılara cıkacağım çünkü..
#never2late' tarafından 24.08.2009 12:19:40 tarihinde düzenlendi.
DSLR Like makinelere göre devasa boyutlardaki (1/1.6 ") sensörü sayesinde;
bu "devasa" sensor fındık kadar falan bişey..
neden hep guncelligini yitirmiş modeller sectiniz karsılastırma için?
super zoom olupta,is olmayan makine sakın almayın..
piksel yogunlugu, sensor boyu ve makinenin megapikselinın oranlanmasıdır..
firmalar tabıkı dıkkate alıyor,ama bılgısayar ekranında cıplak gozle ayırt edilebilecek bişey degildir içiniz rahat olsun..
bu modellerin hepsi miadını doldurmus modeller.
canon sx10 dısında onada 1000 lira demişsiniz. ozaman fiyat performans olarak daha uygun ve bunlardan daha ıyı bir makine arastırın..
yıne herzamanki gibi panasonıc fz28 onerıyorum 650 liraya falan bulunabiliyor..
Öneriniz için çok teşekkürler. Ya işte bu piksel çözünürlüğü olayını çok kafama taktım, 14-24 mp/cm2 olan birkaç makinenin fotoğraflarını çok fazla beğendiğim için kalite sebebi olarak bu kriteri esas almaya çalıştım.. Öyle olunca da hep eski modellere yöneldim Tabi DSLR makinelerin piksel çözünürlüğüün 3 den bile aşağıda olduğunu görmem de etkili oldu..
Eğer sizin de yardımınızla bu kriteri ikinci plana itebilirsem , o zaman önümdeki seçenekler baya bir artacak. çünkü güncel makinelerin yaklaşık hepsi 35mp/cm2 civarında dolaşıyor..
FZ28 fiyatı spot yada 2.el olarak mı 650? İnternette 900 civarında dolaşıyor da.
panasonic fz28 memnun olmayan görmedim... bence tek eksiği ki ona da yapılabilecek bişey yok, alternatifi de yok, en kısım diyafram değeri 8... uzun pozlama işini ancak gece yaparsınız yani.
Merhaba;
Benim size önerim Canon SX10 IS'dir. Öncelikle fiyatı 1.000 Tl fakat Doğubank'da 750-800 TL'ye çok rahatlıkla bulabilirsiniz. Menü kullanımı çok rahat.
Live-View özelliği çok iyi.
İ-Contrast özelliği çok iyi.
LCD ekranı dönebiliyor. Baş üstü ve yer çekimleri için ideal.
Min Enstantane hızı 15 sn fakat sizin için yeterli olur kanaatindeyim.
Diğer makinelere bakıldığında Canon burada ağır basıyor. Fakat Panasonic FZ-28'ide düşünebilirsiniz. O'da Canon SX10 IS ayarında bir makinadır.
Kolay Gelsin...
Evet, cumartesi doğubanktaydım, sx10 için pazarlık yapmadan direk 750 diyorlar. Ama işte, spot ürün yani dükkan garantili (!), bunun da temiz 2. elden ne farkı olur bilemiyorum, yani yarın birgün bir sorun olsa ücretsiz bakım/tamir vb. sağlarlar mı?
Yanlış anlamayın niyetim ukalalık yapmak değil ama mühendis biri olarak söylüyorum: Bu ürünleri öyle bir tasarlıyorlar ve öyle bir garanti veriyorlar ki, garanti süresi bittikten bir gün sonra makineler servislik olmaya başlıyor. Eğer elektronikte bahtsız bedevi birisi değilseniz, ürün sıfır olduktan sonra garantiyi dert etmeyin.
Canon SX10'nu mağazadan aldığınızda KDV dahil 1200 TL istiyorlar. Arada 450 TL fark var. Bu fark göz ardı edilecek bir fark değil.
En kötü ihtimalle bozulduğunu düşünelim zaten başlangıçta 450 TL'lik bir kazancınız vardı. Üzerine 300 TL daha koyar Yeni bir makina satın alırsınız. Ama bozulmazsa 450 TL cebinizde kalır. zaten ürünler üzerinde Made In Japan yazıyor. Hani taklit filan değil. İçiniz rahat olsun....
Est. doğru haklısınız, ya işte elektronik cihaz bu sağı solu belli olmuyor.. Ondan dolayı garantili almaya çalışıyorum.. Tabi bu sefer de hem fiyat artıyor, hemde garantili bile olsa bir sorun yaşadığında karşına hoş bir tablo çıkmıyor.. Türkiyede dist. dahil hiçbir firma ödenen fiyat farkının hakkını vermiyor, illa müşterinin canını bezdirmeye çalışıyor.. O zaman da garantinin anlamı kalmıyor )
maksimum diyafram degerinin 8 olması bir eksi degil,fotograf kalitesini korumaya yonelik bir onlem..cok yuksek dıyafram degerinde fotograf bulanıklasmaya baslar.
8 diyaframın cok yuksek ısıklı kosullarda bile sorun yarattıgını gormedim..
zaten diger makinelerde (istisnalar hariç) 8 den yuksek dıyafram sunmuyor..
bu durumda bu makineye ozgu bir eksi olarak gorulemez.
gunduz uzun pozlama yapmak için filtreler var.
garanti, "BENİM İÇİN" turkiyede şans oyunlarından farksız, bir urunu garantiye gonderip hiç ısrarsız tamir olması surprizdir bana gore..
oyuzden garantili urunlere, ustelik iki katına yakın para vermek sozkonusu oldugu için sıcak bakmıyorum.
degerlendirmesi size kalmış..
yukarıda belirttigim sahibinden.com gittigidiyor gibi sitelerden aldıgım fiyattır, ellerinde varsa hayyamda belki daha ucuza bulunur..
Eksiklik hissedilmesi açısından söylemiştim 8 değerini , makinenin kötü yanı olarak değil. yoksa daha evvel tartışmıştık neden 8 olduğunu ve fazla olmasının sonuçlarını...
Filtre işini de bir kez daha araştırıyım...
Garanti meselesi bence sadece kişide kazanılmış alışkanlık... Garantili olmayınca içine sinmiyor insanın. Ancak aradaki farkla dışarda da rahatlıkla tamir ettirebilirsiniz (bozulunca sokağa atacak değilsiniz ya - hem bozulacağı nerden belli?)
- 1
- 2
İlgili olabilecek konular
-
İlk Defa Makine Alacağım Öneri Ve Tavsiye
05 Haz. 2025, 10:26 insanyiyici
171010 Haz. 2025, 12:39
mete007 -
Hangi Fotoğraf Makinesini Almalıyım?
06 Mar. 2023, 00:49 alperencnky
2225721 Şub. 2025, 11:34
emre11 -
İos 18 Güncellemesi İphone Hesap Makinesi Özellikleri
09 Oca. 2025, 14:50 prodersler
038309 Oca. 2025, 14:50
prodersler -
-
Samsung Dijital Fotoğraf Makinesinde Yatay Çizgiler Problemi
28 Haz. 2024, 12:45 alisamilx
2251428 Haz. 2024, 16:26
alisamilx -
Listede Olmayan Fotoğraf Makine Modeli.
12 May. 2024, 23:54 mr.mehmet
0103812 May. 2024, 23:55
mr.mehmet -
Fotoğraf Makinemle Çektiğim Fotoğraflarda Siyah Leke Var
18 Kas. 2023, 19:50 edaak123
1191530 Ara. 2023, 01:28
mustafa_ozdag -
-
15 Bin Tl Bütçe Fotoğraf Makinesi Önerisi (fotoğraf + Video)
19 Mar. 2021, 16:12 eburamcet
0236630 Eki. 2022, 16:44
thief_88 -