ulascelik
ulascelik (üye)
Ankara / Amatör

Photoshop Ve Bu Tarz Programlarla

photoshop ve bu tarz programlarla fotoğraf elde etmek, fotoğraf sanatını bence köreltir. hatta artık sitede acayip şeyler(fotoğraf demeye bin şahit bulsanız da ben inanmam) gönderiliyor,adı fotoğraf...
bu düşünceme siz neler dersiniz, arkadaşalar??

Tarih: 18 Ekim 2005, 00:35 - İp: yok
ulascelik
ulascelik (üye)
Ankara / Amatör

ayın konusuna bakarsan dediklerimi daha iyi anlayacaksınız.
fotoğraf emek işidir...
gün doğuşunu yakalamak için sabaha kdar uykusuz beklemek...gibi... sanırım teknoloji bizi giderek tembelleştirecek...

 

Tarih: 18 Ekim 2005, 00:38 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

sabaha kadar gunes dogacak diye yine de beklemen gerekir ulascelik.. guzel olmayani zorla guzellestiremezsin diye dusunuyorum..
ama tabii photoshop isleri kolaylastiriyor..
..bu arada benim fotograflarimdan mi bahsediyordun?..
..sanirim daha once de soylemistim; photoshop'la oynarken de caktirmayacak sekilde oynamak gerekir.. yoksa dedigin gibi fotograf olmaktan cikabilir..
bilemiyorum aslinda.. sonucta elimize kalem kagit alip da cizmedigimize gore, yine de fotografdir.. ama islenmis bir fotograf..
...
ulascelik, teknoloji hayatin her alaninda insanlari tembellestiriyor.. bunu durdurabilmenin imkani yok.. cep telefonlari sayesinde, millerce yol katedip de telefon bulmaktansa durdugumuz yerden aciveriyoruz, degil mi?..
..
ama emin ol buyuk fotografcilar, yine de sabahlara kadar bekleyip o essiz fotograflarini cekiyorlar.. bizlere musaade et, bizler sadece amatoruz..

 

Tarih: 18 Ekim 2005, 19:26 - İp: yok
ulascelik
ulascelik (üye)
Ankara / Amatör

sevgili dadanagast senin foto.'larını kastetmedim.
elbetteki hepimiz amatörüz ama fotoğraf diye resim yapıp gönderenler var. bunlar sanatsal açıdan bir anlam ifade etmiyor benim için... olsa olsa modern resim(!) diyebilirim. ucubelikleri,programlarla birşeyler ekleyerek,çıkartarak, foto. diye yutturmaya çalışıyorlar.
benim kastettiğim kontrast,keskinlik ,renk ayarları ile oynamak değil...

 

Tarih: 18 Ekim 2005, 21:01 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

sanirim nereye vardigini gorebiliyorum ulascelik.. o fotografin yorumlarina bir goz gezdir istersen, en sonunda uzun bir yazi yazdim.. buraya gecirmek zor olur.. (kopyala yapistir da yapmak istemem..)
..
benim dusunceme gore, bir yere kadar oynanabilmeli fotograflarla ulascelik.. ama asiri olunca zaten dedigin gibi fotograf, fotograf olmaktan da cikabilir..
..ekleme cikarma olmali bence.. ki bunu profesyonel fotografcilar da yapiyorlar.. gectigimiz ayin practical photography magazininde, david noton'un (http://www.davidnoton.com/) bir calismasi vardi.. bir kale fotografi.. kalenin hemen onunde duran bir vinc gibi birsey vardi yanilmiyorsam.. onu nasil photoshop yardimiyla sildigini acikliyordu..
tabii ekleme ve cikarmadan sanirim tam kastin bu da degil.. boyama yapmak gibi..
onun nedeni de korku konusunun zor bir konu olmasi bence ulascelik.. korkuyu nasil yansitacagimizi bilemiyoruz cunku.. gercekten zor.. bir sekilde ekleme ve cikarmalar yapiyoruz, boyama belki de..
ama onemli olan kimsenin istegini yaraticiligini kirmamak bence.. bu turdeki calismalara aramizda izin verebiliriz bence..

 

Tarih: 18 Ekim 2005, 21:19 - İp: yok
vejdi
vejdi (üye)
Ankara / Amatör

merhaba
Photoshop calışmasıda bir emek işidir fotoğraf orada kendi başına işlenmiyor ssizn hayal gücünüzde ekleniyor buda fotoğrafınıza yeni bir boyut katıyor siz bunlara fotoğraf demiye bilirsiniz; "photoshop ve bu tarz programlarla fotoğraf elde etmek, fotoğraf sanatını bence köreltir" yazmışsınız peki size böyle bişey sorsam peki dijital makineler ne yaptı fotoğraf sanatına yüceltimi?

 

Tarih: 19 Ekim 2005, 20:42 - İp: yok
ulascelik
ulascelik (üye)
Ankara / Amatör

konumuz analog veya dijital foto. makinesi değil ki???
her iki foto. makinesinde de vizörden gördüğün objeyi çekersin,siyah-beyaz veya renkli.
dijital makineler masrafları azalttı ve zamanı kısalttı.
dijital makineler fotoğrafçılığı daha çok geliştirdi.çünkü sonucu hemen alabiliyorsun.

 

Tarih: 19 Ekim 2005, 22:02 - İp: yok
ulascelik
ulascelik (üye)
Ankara / Amatör

bir süre sonra hiç dışarı çıkmadan;sağdan soldan foto'ları bulup , üzerinde oynayıp, aha da fotoğraf yaptım diyenler olursa hiç şaşmayın...
fotoğraf yapılmaz, vizörden görürsün ve çekersin...
reklamdır,ticaridir bunlar kabul edilir... ama fotoğraf; bir acaibat olupta karşımıza çıkmamalı...
makineyi iyi kullanmak bir süre sonra yetmeyecek;fotoşop'uda iyi bileceksin falan filan...
ben sadece makine kullanılması taraftarıyım, çok zorda kalınmadığı sürece foto. işlenmemeli...

 

Tarih: 19 Ekim 2005, 22:10 - İp: yok
vejdi
vejdi (üye)
Ankara / Amatör

Merhaba; bakın diyer bir mesajınızda bunu yazmışsınız "gün doğuşunu yakalamak için sabaha kdar uykusuz beklemek...gibi... sanırım teknoloji bizi giderek tembelleştirecek..." onun için size dijital makine hakkında da soru sordum bende biliyorum konumuz dijital makineler olmadıgını sizin yazdıgınız bu yazıdan dolayı yazdım , bakın eskiden ps de yapılan şeyler baskı sırasında yapılyordu (pozlama hataları ..vs) renklendirmede(S&B için)özel boyalarla yapılıyor ve sergilenyordu ; dijital de film banyosu yok , baskı yok , görüntü kirliliği var(güzel görüntülerde var) , ozaman bunlar tembelleştirmiyormu ....
Bazı noktalarda haklısınız aşırı oynanmış fotoğraflar konusunda onlarda zamanla fotoğrafçılık dalı altında imaj fotoğrafçılık adını alacaklar ve buda yeni bir dalı ortaya cıkaracak

 

Tarih: 19 Ekim 2005, 22:51 - İp: yok
ulascelik
ulascelik (üye)
Ankara / Amatör

evet ben de bunu kastediyorum...
fot. fot. gibi kalsın...
işlenmişler başka dalda yeralsın...

 

Tarih: 19 Ekim 2005, 22:54 - İp: yok
ba
ba (üye)
Yurtdışı / Stüdyo Fotoğrafçısı

şimdi anlaşıldı ulascelik...

bence haklı olduğun yerler var.. çok fazla tutucu olamaya da gerek yok aslında... yalnız küçük bir ayrıntı gibi görünen ama giderek alışkanlık haline gelen montaj fotoğrafları gerçek fotoğrafmış gibi kamuoyuna sunulmasa daha iyi.. belki bu konu için özel bir bölüm açılabilinir burda... özellikle burdaki editör arkadaşların buna dikkat etmeleri gerekiyor..

photoshop vb proğramlar kullanmak çok kötü değil, senin de bahsettigin gibi kontrast,keskinlik ,renk ayarlarlarının dışında bende kullanma taraftarı değilim... ya da daha doğru bir deyimle FOTOĞRAF diye bu ortamda sergilemek doğru değil...

gün doğuşunu beklemk için sabaha kadar uykusuz kalmak da gerekmiyor, gün doğmadan bir iki saat önce gidersin olur biter