sahincoban
sahincoban (üye)
Adana / Meraklı

Sigaraya Hayır

UNUTMAYIN İÇTİĞİNİZ HER SİGARA YABANCI SERMAYELERİ KAT BE KAT GÜÇLENDİRMEKTEDİR....

SAĞLIKLI BİR NESİL İÇİN...
GÜZEL YARINLAR İÇİN...

SİGARAYA HAYIR...

Nikotin, dünyadaki en yaygın suistimal edilen üç maddeden biridir.

Amerika’nin keşfinden sonra Avrupa’ya ve tüm dünyaya yayılmıştır. Başta bahçelerde estetik amaçli olarak ve tıbbi amaçlarla kullanılırken 1800’lerden sonra geniş halk kesimleri tarafından kullanılmaya başlanmıştır.

Nikotinia ailesi bitkilerinin yapraklarından elde edilir. Sigara şeklinde tüttürülerek veya ince kıyılmış tütünü emerek nikotin kullanılır. Normal bir sigara 20 mg. nikotin bulundurmasına karşın yanarak içildiğinden 1-1.5 mg. nikotin alınır.

Tütün ve ürünleri dünya sağlığınının bir numaralı tehlikesidir. Her sene sadece ABD’de 350 bin kişi ölmekte, 22 milyar dolarlık sağlık harcamasına, 43 milyar dolarlık işgücü kaybına yol açmaktadır. Sigaradan ölenler aşağıdaki nedenlerden ölenlerin toplamından fazladır: AIDS, kokain, eroin, alkol, yangın, trafik kazası, cinayet ve intihar.

Nikotin'in MSS (merkezi sinir sistemi) ve çevresel sinir sisteminde eşit derecede uyarıcı ve depresan etkileri bulunmaktadır. Nikotin alındıktan sonra , öfori, uyanıklık, hafıza ve dikkatin artması ve sıkıntıdan kurtulma gibi etkiler oluşur. Ama aynı zamanda nikotinin kendisi de gerginlik yaratmaktadır. Nikotinin etkilerine karşı tölerans gelişir ve ilk sigara kullanırken oluşan etkiler oluşmaz. En kuvvetli psikolojik bağımlılık yapan maddelerdendir ve bırakanların yüzde doksanı ilk altı ayda sigara kullanmaya başlarlar. Sigaranın iştah kesici etkisi vardır ve sigara kullananlar normal kilolaların 2-3 kilo altına düserler.

Sigaraya bağlı yan etkiler:
Genelde üst solunum yollarında kanserojen etki, damarları büzme etkisinden dolayı ise kalp dolaşım sisteminde problemler oluşturuyor. Yüksek tansiyon, kalp krizi riskinin 20 kat artması, kalp durması, koroner arter hastalığı, hamilelikte kullanımda erken doğum, düşük doğum ağırlığı, düşük oluşturduğu bilinmektedir. Ayrıca ağız, damak, gırtlak kanserlerinin %90’ından fazlası sigaraya bağlı olup, akciğer kanseri olanlarda birinci sıra sigara kullananlarındır.

Sigaradan ölenler 2020'de iki katına çıkacak
Sigaradan ölenlerin sayısının 2020 yılına kadar iki katına çıkarak, yılda 10 milyonu bulması bekleniyor.

Dünya çapında 13-15 yaşları arasındaki 750 bin çocukla yapılan araştırmaya katılan uzmanlar, her yıl sigaradan ölenlerin gerçek sayısının tahmin edilenden çok daha fazla olabileceğini, özellikle genç kızlar arasında sigara içenler, duman altı olanlar ve diğer tütün ürünlerini kullananların sayısında önemli artış olduğunu belirttiler.

Önceki araştırmalarda sigara içen erkeklerin sayısının kadınlara oranla 4 kat fazla olduğu belirlenirken, son araştırmada bu oranın 2,3 kata düştüğü kaydedildi.

Tarih: 28 Kasım 2006, 23:51 - İp: 88.***.**5.184
buffalo
buffalo (üye)
Ankara / Amatör

akşam akşam öküzde olduk sayenizde. küllüğü dolduran adamlar öküz mü?
ya arkadaşlar, içenlerin içmeyenlere gösterdiği saygıyı siz de içenlere gösterin.
kapalı yerde yasak, otobüste yasak, sinemada yasak. kimse de içmiyor. sigara içmeyen birinin evine gidince o evde içmiyorum, çünkü rahatsız ediyor onları, eve kokusu siniyor.

ama abartmayın allahaşkına, ağzınıza bile almadığınız bir şeyin nasıl bir bağımlılık yaptığını nereden biliyorsunuz?
içenler geri zekalı mı? zararlı olduğunu bilmeden mi içiyoruz?
keyif maddesi bu. içmeyen bilemez. zihni açar, dikkati bir noktada toplamanı sağlar. yemekten sonra, çayla birlikte, bir manzara izlerken, bir şeyler okurken, keyiflidir. insanı mutlu eder.

tamam, hiç başlamayın, tavsiye etmiyorum,gerçekten sevimsiz bir şey. ama içenlere de böyle öküz muamelesi yapmayın. içki de içiyorum, sigara da. bu beni ilgilendirir, sonuçta bar, kafe gibi ortamlarda sigara içilir, rahatsız oluyorsan gitme oraya....

 

Tarih: 29 Kasım 2006, 16:52 - İp: 85.***.**6.213
studyofoto
studyofoto (üye)
Sinop / Meraklı

doğduğumdan bu gune kadar tek bir dal sigara içmedim..içmemden iğrenç bi kokusu var tadı da öyledir herhalde ama içki içerim abi...

sevgili nedimy benım babamda aynı sekılde içki iç ama sigara içme der..

 

Tarih: 29 Kasım 2006, 17:34 - İp: 85.***.**9.248
demoon
demoon (üye)
İstanbul / Stüdyo Fotoğrafçısı

gaijin, sahincoban uzmeyin kendinizi bu kadar. Okuzler ile yasamak zor degildir, siz yeter ki rahatsiz etmeyin. gaijine katiliyorum bu konuda. Haklisin kimsenin kimseyi hic bir sekilde rahatsiz etmeye hakki yoktur. Bizde rahatsiz etmiyoruz. Ama saygiyida elden birakmiyoruz tabiki. Birakmak inanin kolay degil. Benim icin imkansiz denebilir. Sigarayi guzellestirerek anlatamam size ama, icmeyenler grubunda oldugunuz icin anlamaniz gerekir.

Tavsiye etmek mi, bu isin espirisi goruyorsunuz ki, kimse o kadar höküs degildir sanirim!

 

Tarih: 29 Kasım 2006, 17:37 - İp: 212.***.**1.215
sahincoban
sahincoban (üye)
Adana / Meraklı

estağfurullah
laf size değildi
kendi adıma
arkadaş evde iki adet öküzle yaşadığını belirtti...

o bağlamda kullandım... yoksa ne haddimize düşer....

dediğim gibi bende içiyorum...

 

Tarih: 29 Kasım 2006, 17:42 - İp: 85.***.**6.93
sahincoban
sahincoban (üye)
Adana / Meraklı

arkadaşlar konuyu saptırıyosunuz bence... arkadaş sigara içenlere höküs demedi... kendi ev arkadaşlarının dağınıklığından ve ona karşı saygısızlığından ötürü bilhassa kendi arkadaşlarına kullandı o lafı ortada sigara içenler höküsdür durumu yok olamazda...

elbetteki içenlerin gösterdiği saygı kadar, içmeyenlerde göstermelidir... yanlış anlaşılmadan ötürü özür diler düzeltirim... kimse sigara içenlere öküz kelimesini kullanmadı...

 

Tarih: 29 Kasım 2006, 17:45 - İp: 85.***.**6.93
y_k
y_k (üye)
İzmir / Amatör

Bence de "HAYIR" ama nasıl olacak bu iş? ... varsa çözümünü bilen bize de anlatsın ... defalarca bıraktım o beni bırakmadı ... sağlık gidiyor ... ben gidiyorum ... Ayda 200 YTL (neredeyse ev kirası) sigaraya gidiyor ... gidiyor da gidiyor.... ooooofffff of ...

 

Tarih: 29 Kasım 2006, 23:57 - İp: 85.***.**3.184
sahincoban
sahincoban (üye)
Adana / Meraklı

ayda 100 milyona bir iki seansa girip kurtulabilirsin

 

Tarih: 30 Kasım 2006, 00:09 - İp: 85.***.**3.90
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

pardon ya giremedim geride kalmışım..ben içenlere oku demedim arkadaslar..oyle bir yanlıs anlama oldu galiba ozur dilerim..ama bnm ev arkadaslarım sigarayı içer,kullerini salonda odada mutfakta banyoda bırakır,butun evi kokutur,hatta bir tanesi odasını hiç havalandırmaz..bir kere ben havalandırdım ve hergun ben kulleri topluyorum ordan burdan..adam mutfaga koyuyor küllüğü,içinde yırmı tane izmaritle,ta koydugu yerin altında çöp kutusu var oraya dökmüyor...yemek yiyoruz,erken bitiriyor hemen bir sigara yakıyor..ben kullanmadıgım sey hakkında yorum yapamam..herkes kendinden mesul ama sunu soylerimki bir insan 25 yasına kadar içmeyipte, arkadaslarından ozenip bu yaşta sigaraya basladıysa akılsızdır..yanlış anlaşılma için tekrar ozur dilerim..saygılar

 

Tarih: 30 Kasım 2006, 00:16 - İp: 88.***.**0.255
sahincoban
sahincoban (üye)
Adana / Meraklı

elimden geldiğince savunmaya çalıştım seni arkadaşım.. dediğin gibi yanlızca yanlış anlaşılma...

 

Tarih: 30 Kasım 2006, 00:25 - İp: 85.***.**3.90
buffalo
buffalo (üye)
Ankara / Amatör

yok şaka yapıyordum zaten

şimdi herkes hemfikir bu konuda: sigara zararlı, sigara sevimsiz bir şey, sigara kötü bir alışkanlık.

ama içenlerin neden içtiğini de ancak içen bilir. keşke hiç içmesek ama içiyoruz işte.

 

Tarih: 30 Kasım 2006, 08:16 - İp: 85.***.**6.213