Fotoğrafçılık Forumları
Hayat Felsefeniz Nedir?
Düşünüyorumda İnsanın doğumundan itibaren başlayor hayatla mücadelesi.Sıkıntılar,zorluklar,sevinçler hüzünler,başarılar,başarısızlıklar.Bunlar hayatın tuzu biberi derler.Sizin nasıl bir hayatınız olursa mutlu olursunuz?Sizce yaşamın anlamı nedir?
"geçen zaman değil geçen biziz" demiş ulu bilgenin biri bu felsefede benim olsun bari...
"Önce zarar verme"
insan hayatta her şeyi yapmaya özgürdür..
özgürlüğü kısıtlayan tek şey vicdan ve kabul etme durumu..
kullandığı özgürlüğün bedelini ödemeyi kabul ettiği sürece herşeyi yapmaya özgürdür.
-richard bach-
Büyüklerimiz hep anlatır eskiden komşunu gözetme vardı,birbirine ziyaret etmeler hoş sohbetler,yemeler içmeler.Biri yaprak sarması yapsa bir tabakda komşusuna na götürürmüş.Evlerinin kapıları sonuna kadar açıkmış hırsızlık olayları bu denli yokmuş.Mahallenin bir çocuğu dövmeye kalksalar hepsi yetişir müdahale edermiş.Tanımadık bir kimse bile olsa sokakta kalmasın diye evlerinde misafir ederlermiş.Yani insanlık varmış.
Benim hayat felsefemse insan gibi insan olmak.Manevi duygularını kaybetmeden yaşamak...
dünyaya bir daha mı gelecem
herşeye muhalefet ol
benim yaşamımın anlamı benim.... felsefemde benim mantıgımda
ACEMKIZINA ithaf olunur :
bencillik, tüm canlılar camiasında neredeyse ortak bir başlangıçtan evrime kanıt olabilecek kadar yaygındır. canlılar için glikoliz neyse bencillik de odur. o kadar ki, canlılık tanımı bencillik üzerinden yapılabilir ve hatta tüm canlıları gözlemlenen davranışlarının bencilliğe uzaklığına göre sınıflandırmak bile mümkün olabilir. misal bir bakteri bariz bencildir, kendisinin bir kaç kopyasını yapabilmek için 20 trilyon hücrelik fil vucudunu harcamaktan, atıklarını sindirim sisteminden yararlandığı organizmanın kanına bırakmaktan çekinmez ve her taraf kendi kopyaları ile dolana kadar da durmaz. mantarlar bencildirler, bir bitkiyi ele geçirene kadar ortaklık eder lakin zafer kesinleşir kesinleşmez diğerlerinin hayatı pahasına sömürüye başlarlar. ağaçlar bencildirler; ormanda sessiz bir kaynak kavgası hem toprağın derinliklerinde hem de dalların tepelerinde acımasızca devam etmektedir. aslanlar bencildirler, hep beraber avlanırlar ama av bitince yemeğe ilk kimin başlayacağı ve en çok kimin yiyeceği için kavga kaçınılmazdır. (hiç beslenirlerken gördünüz mü aslanları ? yakaladıkları hayvanın karnında açtıkları delikten içeri kafalarını sokup sanki bin yıldır hiç yemek yemiyorlarmış gibi ağızları yüzleri kan içinde kalana kadar yerler. çok acıktıkları için mi böyle yaparlar yoksa aralarında bir mücadele mi vardır?)
bütün canlılar alemini incelyip tüm hayvanların davranışlarını bir bir irdelemedim tabi lakin izlenimlerim sonucu oluşmuş şahsi görüşüm odur ki dünya üzerinde yaşayan canlılarda bizim diğerkamlık olarak adlandırdığımız niteliğe rastlanmaz. evrim canlılığın devamı için bir işbirliği süreci geliştirmiştir belki ama bu işbirliği tehditkar bir düşman varlığı ya da ortak bir çıkar ile birlikte oluşur; ortaklık sona erdiğinde veyahut tehdit ortadan kalktığında da hızla kaybolur. yani evrim tarafından seçilen başkalarını kendisinden çok düşünen aslanlar değil ortak çıkarları için kendi varlığını riske atmaktan çekinmeyen aslanlardır.
mesela bir aslan sürüsü içerisinde ava katılmayan dişiler dışlanırlar, bu dışlanma da genelde açlık ve ölümle son bulur. aslanlar, hatta muhtemeldir ki memelilerin ortak ataları, işbirliğinin seçildiği bir ortamda evrilmişlerdir. avcılarla avlar arasında silahlanma yarışının devam ettiği bir anda belki de av olan hayvanların bozonik karakterine bir tepki olarak toplu avlanma taktikleri gelişmiş, tek başına avlanan aslanlar zamanla yok olurlarken grup halinde avlanan ve işbirliği yapan aslanlar varolmaya devam etmişlerdir.
doğada annelik gibi bizlerin fedakarlık timsali saydığı bir kurum da bu bencillikten payını alır. bol miktarda yavruluyan bir çok hayvanın - mesela farelerin - zayıf yavrularını güçlülere protein sağlayabilmek için yediği, ya da zayıfın güçl tarafından ezilmesine, öldürülmesine göz yumduğu bilinmektedir.
özetle başkalarını düşünür gibi görünen tüm davranışlar, onları sergileyen canlıların karmaşıklığı ile orantılı bir derinlikle yine bencilliğe bağlanırlar. insanlar da dahil hiç bir canlıda akılla düşünülmemiş bir davranış yoktur ki özünde çıkar güdüsü olmasın. (akılla düşünülenlerde olmayanlar var mı, başka bir başlığın konusu.)
nedimy gözlerim ağrıoo yol yorgunuyum sabah okurum yazdıklarını
İlgili olabilecek konular
-
Cüneyt Arkın Hayatını?kaybetti Cüneyt Arkın Kimdir?
28 Haz. 2022, 21:38 prodersler
084328 Haz. 2022, 21:39
prodersler -
-
-
-
Eğitim Hayatının İnsana Ve Mesleklere Kazandırdıkl
12 Eyl. 2018, 15:55 sadosado03
0236612 Eyl. 2018, 15:55
sadosado03 -
Romantik Psd Çerçeve Güzel Hayat Anları
10 Tem. 2016, 19:31 byalicoban88
1313902 Eki. 2016, 10:01
hakan_fr -
Hat Akademi İstanbulda Hayata Başladı
15 May. 2016, 17:58 warrior_tr
0223615 May. 2016, 17:59
warrior_tr -
-
-