lazut
lazut (Objektif)
Sinop / Amatör

Kartepe’de Kış

Doğrusu Fikret Abi ne der bu işe bilmem ama İl İL Türkiye Kategorisine koymam gerekn bir yaı bu aslında.Ancak şimdi inceledim orayı da en son bırktığımdan bu yana tek birçivi bile çakılmamış oraya..fotolar bir yerde yazılar bir yerde..Kah foto var kah yok..Fikir çok güzel ancak uygulma başarısız..En azından şu anlık..o açıdan müsadenizle buraya ekleyeyyim..

Not:Bu yazı www.sabahyeli.com adlı sitemizdeki gezi notları bölümünde de yer almaktadır
-----------------------------------------------------

Bu gezi yazımda sizlere doğal güzelliği ve kış sporlarına yatkınlığı ile son yıllarda keşfedilen Sakarya-Kocaeli sınırlarında bulunan Kartepe’yi tanıtmaya çalışacağım..Yanından sürekli geçtiğimiz ve bu kadar yükseğe şu vericiyi nasıl kurmuşlar diye kafa yorduğumuz o tepeye çıkacağımı hiç düşünmezdim doğrusu..

Bir sabah havanın da güneşli olmasını fırsat bilerek yola koyuldum..Hedefim belliydi.1700 metre yükseklikteki o verici..Sakarya’dan otobana girerek sapanca gölünü geçer geçmez -ki otobanda yaklaşık 20 km gidiyorsunuz- sağdan Kartepe yoluna sapıyorsunuz.Maşukiye beldesinden de tırmanışa geçiyorsunuz..

Ama ne tırmanış..Yaklaşık 25 km süren bir tırmanış bu..Yükseldikçe yer yer durup aşağıları fotoğraflıyorum..Ve yüreğim çarpmaya başlıyor..Yolu çok güzel.Hem geniş hem de bakımlı.

Yolda giderken yol kıyısındaki muhteşem manzaralara hayranlıkla bakıyorum.Saf beyazlık gelinlik gibi örtmüş ağaçları.İnsanın içi coşkuya kapılıyor doğrusu.

Uzun ve dikkat gerektiren bu yoldan sonra nihayet arabanın gideceği son noktaya varıyorum..Burada bir otel var.İsmi önemli değil..Ama güzel ve büyük bir otel..Zirvenin yaklaşık 700 metre aşağısında ormanlık alanın çevirdiği bir yere yapılmış..Mimarisi çok hoşuma gitti doğrusu..

Otelin çevresi büyük bir kayak pistine çevrilmiş..Burada kar 1,5 metre kadardı..Kar ezme araçlarının açmış olduğu yol dışına çıktığınızda belinize kadar kara gömülüyorsunuz.Oysa buraya gelirken aşağıda hiç kar yoktu..Burada ise 1,5 metrelik bir kar..Bunun meteorolojik bir sebepten kaynaklandığını öğreniyorum..

Evet büyük bir kayak pisti idi burası..Telesiyejlerle çevredeki üç tepeye de çıkabiliyorsunuz.Benim hedefim en yükseği olan Kartepe idi..Ama bu telesiyejlere binmek te cesaret istiyor.Benim gibi yükseklik fobisi olan biri için tabi..

Yapacak bir şey yoktu.Zirveye çıkmanın telesiyejden başka şansı yoktu.Tüm cesaretimi toplayıp telesiyeje bindim.Ancak yaşadığım korkuyu heyecanı burada anlatmanın imkanı yok..

Yarım saat süren, ağaçların üstlerinden geçtiğim ve zaman zaman duran, durduğunda da sallanan ve beni utanmasam bağırma noktasına getiren telesiyejden indiğimde dünyalar benim olmuştu.Öyle ya korkuluklardan elimi alıp ancak bir iki tane foto çekebildim.Ve üstelik yolculuk boyunca ne olur ne olmaz diye arkama bile yaslanamadım.Onun için indiğimde gerçekten dünyalar benim olmuştu.

Dediğim gibi bu fotoları nasıl çektiğimi bilmiyorum.Sadece makineyi o tarafa yönlendirdim ve deklanşöre bastım.O anlar inanılmazdı

Nihayet zirvedeyim.Yaşadığım korkuyu hemen unutuverdim.Kendimi Marmara’nın çatısında hissediyordum adeta... İstanbul’u buradan raha

Tarih: 12 Şubat 2008, 22:04 - İp: 88.***.**5.82
t.y.
t.y. (üye)
Samsun / Meraklı

hocam çok süperdi emeklerine sağlık

Tarih: 12 Şubat 2008, 23:51 - İp: 88.***.**9.86
t.y.
t.y. (üye)
Samsun / Meraklı

tekrar emeklerine sağlık

Tarih: 12 Şubat 2008, 23:52 - İp: 88.***.**9.86
t.y.
t.y. (üye)
Samsun / Meraklı

abartıyorum ama olsun

Tarih: 12 Şubat 2008, 23:54 - İp: 88.***.**9.86
erdenbay
erdenbay (üye)
Bursa / Doğa Fotoğrafçısı

Elinize sağlık,güzel fotoğraflar çekmişsiniz,belgesel gibi olmuş.Fotolarla oraları gezdim sanki.

Tarih: 13 Şubat 2008, 00:12 - İp: 88.***.**9.124
buffalo
buffalo (üye)
Ankara / Amatör

sabahyeli diye gaste mi olur yahu , tanyeli vardı bir ara dansöz

Tarih: 13 Şubat 2008, 00:25 - İp: 88.***.**9.121
kadirirkin
kadirirkin (Objektif)
İzmir / Profesyonel Fotoğrafçı

Emeğinize sağlık .Siyah beyaz halini görmek isterim

galeri tarzı bir yorum yaptım

Hocam güzel fotograflar ama il il Türkiye ye de ekleyin bence,Fdiker e mesaj atın foto ilişkilendirme butonunu aktif yapsın,bütün fotolarınızı konularla ilişkilendirebilirsiniz.

Aslında forumlarda da güzel olur böyle konular.Gezi fotografçılığı üzerine konular,hem sorular sorup bilgilerde alabiliriz.
Hem de gitmeyi planlayanlar için güzel bir bilgilendirme olur.
Fotograf severlere konu,kompozisyon tanıtımı yapmak en güzel hizmet.

Tarih: 13 Şubat 2008, 09:14 - İp: 85.***.**9.67
bila
bila (üye)
Ankara / Meraklı

Sefer Hocam, ellerine emeklerine sağlık. İzler ve okurken büyük keyif aldım. Fotoğraflar harika. Açıklamalar doyurucu. Gitmiş kadar oldum. İçten teşekkür ediyorum.

Tarih: 13 Şubat 2008, 09:22 - İp: 85.***.**2.222
erdenbay
erdenbay (üye)
Bursa / Doğa Fotoğrafçısı

Lazut hocam. Bu K10D ve Siğma 17-70 ikilisi çok güzel uyuşmuş gibi geldi bana.

Fotolarda PC müdahalesi var mı?

Pentax içim Tamron 17-50 2,8 de çıktı. K10D ile o da güzel olur tahminim..

#erdenbay' tarafından 13.02.2008 10:57:11 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 13 Şubat 2008, 10:54 - İp: 88.***.**4.19
lazut
lazut (Objektif)
Sinop / Amatör

Öncelikle t.y çok teşekkür ederim..

Sevgili erdenbay öncelikle beğeniniz için çok teşekkür ederim.Artı gerçekten pentax ile 17-70 çok iyi bir ikili.Ancak açıkca söyleyeyim ki bazen yeterli de olmuyorlar..Özellikle zuma ihtiyaçınız varsa.

Fotolarda bir tık keskinleştirme ve küçültme dışında hiç bir müdahale yoktur..Bunu aslında sormanız iyi oldu.Çünkü şunu farkettim makinemin beyaz ve renk ayarları sakrya ve kocaelinde çektiğim fotolarda Sinopdakilere nazarn çok daha iyi..

Yani iklim,yükseklik, enlem boylam vs. fotoğrafın üzerinde kesinlikle çok etkili..Bu gezimden bunu çıkardım.

Buradaki çekimlerimde ps müdahalesine çok daha fazla ihtiyaç duyarken orda-sakarya kocaeli- çekimlerinde makinemin aynı ayarları yeterli oldu..

Neyse sonuç olarak 17-70 i çok sevdim.Pentax 16-45 belki daha iyidir ama 17-70 satmadan da onu almam..Tamronu ise hiç düşünmüyorum..Sebebini sorma.Tamamen duygusallık.Bana şu aşamada iki lens lazım.Telezum ve makro..Onları da aldım mı setimi tamam etmiş olacağım..

Sevgili kad-ir haklısın..Fikret abiye bir mesaj atayım..Ama dediğim gibi orası çok karışık..Fotoğraf ekleme tuşunu koymalı oraya..Yoksa daha önce gönderdiğim Cebecide Yaz yazısı fotsuz motosuz öylwece duruyor orda..

Sevgili Bila hocam..Seviyorum gezmeyi..Keşfetmeyi..teşekkür ederim..

Ve sevgili puf alo..Abicim nasılsın.iyi niyet ve temennilerin için çok teşekkür ederim.:İnşallah bundan sonra biraz daha dikkatli olacağım..Sizin gibi ustalardan aslında çok şeyler daha öğreneceğimiz açık..İnşallah bir gün ben de sizler gibi olabilirm.orum ve eleştiriniz için çok çok teşekkür ederim.:Sağlıcakla kalınız..

Tarih: 13 Şubat 2008, 12:51 - İp: 88.***.**6.90
gurhan.d.
gurhan.d. (üye)
Antalya / Profesyonel Fotoğrafçı

#gurhan_87' tarafından 14.02.2008 19:09:26 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 13 Şubat 2008, 13:02 - İp: 78.***.**7.198