Fotoğrafçılık Forumları
Kadraj Kayması Sorunsalı
Arkadaşlar makinamın kadrajında kayma sorunu yaşıyorum. Şöyleki çekmek istediğim bölgeyi kadraja yerleştirerek deklanşöre bastıktan sonra kadrajda sağa doğru bir kayma oluşuyor. Bu yüzden kadrajlarken kadraj dışında bıraktığım alan fotoğrafa dahil oluyor. Bu sorunu yaklaşık 3-4 gündür yaşıyorum neden kaynaklanıyor olabilir?
evet
Arıza belli....ayna, prizma ve vizör sisteminiz arızalı. Mekanik ve kolay halledilebilecek bir iş. Fakat teknik servis elemanları biliyorsunuz arızanın sebebini bilen müşterileri pek sevmezler. Ona göre bir yaklaşım ile veya tanıdık vasıtası ile kolay çözüleceğine ve size masraf açmayacağına eminim.
Geçmiş olsun, kolay gelsin.
Gündüz bey ilginiz için teşekkür ederim.
Sony Bakırköy servisinde tanıdığı olan biri varmı acaba
Ben hala ortada bir ifade hatası ve yanlış anlama olduğundan şüpheleniyorum .
" Çekim sonrası ön izlemeyi makineyi ters tutarak yaptığımda kayma sol tarafta kalıyor "
Yani çekim olmuş bitmiş , kayma yine sağ tarafta ... Sonrasında Mechul75 makinayı ters çeviriyor , vizore bakıyor - haliyle kayma sola geçiyor
Makinayı ters tutarak çıkan çekimde kayma hangi tarafta bence hala belirleyemedik
Makine ters veya düz dursun, bu artık önemli değil.
Tabii bu da benim aldığım ( evet ) cevabına göre böyle. Kayma, makine nasıl durursa dursun...hep makinenin düz konumuna göre sağda.
Bir ağacı fotoğraflayacağımızı düşünelim, film veya sensörümüzde ters olarak kayıtlanıyor. Vizörden baktığımız zaman hata sağa, ama arıza aslında solda. Yani prizma ayna/prizma/vizör sistemimiz sol tarafı tam olarak göstermediği için arıza solda.
Aslında karışıklık veya yanlışlık yok. Olay, arkadaşımızın vizör görüntüsünü ters olarak düşünmediği ve kendisine göre sağ/sol yönü verdiği için karıştı.
Birinci ihtimal ayna ayarı,
İkinci ihtimal prizma ayarı.....ama ikinci sırada ve daha zayıf.
Son olarak da, vizör camı. Onu görmeden karar veremiyorum, çünkü....kalın kenarlı mercek olan vizörde kalın bir montaj contası varsa ( olabilir ) ...onun kayması durumunda sağ veya soldan çok belirgin bir görüntü kaybı ve karşı kenardan da görüntü fazlalığı olur.
Vizör camı ( merceğinin ) kayması durumunda tam kadraj yaparız, ama makine bizim gördüğümüzü değil, lensin gördüğünü çeker. Biz de...baktım, iyi kadraj yaptım ama...bu objeyi almamıştım, nasıl çıkmış...deriz.
İşte olay bu ve hata makinenin bizim değil, kendi gördüğünü çekmiş olması. Hatırlayınız... Yashica, rolleflex, mamiya vs. gibi twin lens reflex makinelerimizde zaman içinde PARALAX hatası oluşur ve bizleri deli ederdi.
Üst lans görüntüyü bize verir ama fotoğrafı alt lens çekerdi. İşte bu da aynı şeyin bir lens ile bir aparatın aralarındaki anlaşmazlık sonucu verdikleri hata.
Makineleri iç yapılarını, arızalarını ve onarımlarını bildiğim, uzun yıllar uğraştığım için hoşgörünüze sığınarak yardımcı olmaya çalıştım.
Ama ben de servisimde...gelen müşteriye hiçbir zaman doğrusunu söylemezdim.
Bu iş yani doğrusunu söylememek bir saygı kusuru veya bir aldatmaca değildir.
Ameliyat masasına yatıp, nasılki cerrah'a söyle bakalım, neler yaptın diyemiyorsak...bu da aynı şeydir ve müşterinin her konuda ahkam kesmesine engel olmaktır.
Bunları neden yazıyorum?.........arıza giderilecek ve sonunda %100 ne/nasıl yapıldığı söylenmeyecektir. O zaman da benim yazdıklarımın doğru veya yanlışı bilinemeyecektir.
Zan altında kalan kişiler de, bundan sonra hiçbir yardım talebine kulak asmayacaklar ve dönüp gideceklerdir.
Evet...işte, bu nedenle teferruatlı yazdım.
Sorumu bilgisizliğime - liveview işleme tekniği ile ilgili - verin lütfen . Aklıma gelenleri sıralıyorum - yoksa makina tamirinden filan hiç anlamam
Liveview'lu DSLR'lerde çekilecek kadrajı hem ekrandan hem vizorden gormek mümkün . Vizorden gorduğümüz herhangi bir elektronik işlem görmeden aynadan yukarıya yansıyan . LCD ekrandaki de , sensorun uzerine düşen ve elektronik devrelerden geçen görüntü .
Mechul75 'in makinası Sony A300 - yani Liveview 'lu ....Acaba kaymayı hem LV'de hem vizorde mi görüyor ,yoksa sadece birinde mi ??
Kaymanın sadece birinde mi yoksa her ikisinde de olup olmadığını bilmek , hatanın tespitini kolaylaştırmaz mı ? Mesela sadece LCD ekranda kayma varsa , ayna ve vizor camı hataları elenmez mi ?? Bence Mechul75 once onu bir bildirse ...
Acaba makina hiç darbeye maruz kalmış mı - zira o parçaların darbesiz yerinden oynaması çok kolay olmamalı ....
Bir de aklıma " toz temizleme " titreşim sisteminin çalışma şekli geliyor . Biliyorsunuz sensoru kuvvetlice titretiyor makina temizlik yaparken ...Bunun bir sonucu - bir şekilde sensor oturması gereken yere oturmaması - olabilir mi ?? Makinanın toz temizleme sistemi çalışıyor mu sorunsuz ??
Uğur bey makina her hangi bir darbeye maruz kalmadı. Problem livewiew ve vizörde aynı
#mechul75' tarafından 16.11.2009 18:48:42 tarihinde düzenlendi.
Merhaba,
öncelikle liveview sensörün üzerine düşen direk görüntü olduğu için kaydedilen görüntü o olmalıdır.
Basit bir test yapın lütfen.
liveview ve tripod kullanarak duvara bantladığınız bir gazeteyi tam sağı ve tam solunu çizgileyecek şekilde kadrajlayın.
Çektiğiniz fotograf aynı olmalıdır. Milimi milimine aynı, zira live view %100 görüntü verir.
Bu durumda iken vizörden daha farklı ve sola kaymış bir görüntü görmelisiniz, zira çektiğiniz fotograf daha sağa kadrajlanıyor.
Teşhis konusunda Gündüz beye katılıyorum, vizör görüntüsü, ayna prizma, buzlu cam ve vizör merceği düzeneği ile aktarılıyor. Burada büyük ihtimalle bir yanı traşlanmış bir görüntü alıyorsunuz, kaymış görüntü değil.
Bunu tripod üzerinde liveview görüntüsü ile vizör görüntüsünü kıyaslayarak anlayabilirsiniz.
Pahalı bir tamir olacağını sanmıyorum.
dslr makinelerde, fotoğrafı çekerken aldığımız alandan fazlası fotoğrafa yansır.
yani çektiğimiz fotoğrafta %5 fazlasını görürüz.
ve yani, fotoğrafı çekerken %5 eksik görürüz. bu, vizörün tam anlamıyla görüntüyü alamamasından dolayıdır.
ve bu bir arıza değildir, normaldir.
FF tipi makinelerde ise vizör görüntünün %100 ünü yansıtır.
ben mesela dar sokak çekimi yapıyorum. normalde kapının kenarını almıyor makine..
sonra fotoğrafa bir bakıyorum, kadrajın sağında kapının kenarı dahil olmuş.
solunda ise mesela pencerenin uç kısmı dahil olmuş.
oysa bu ksımlar çekerken kadraja dahil değildi.
işte bu çok normal..
acaba yanılıyor olabilir misin mechul?
benim dediğim %5 lik artış tek taraftan olmuyor tabii..
iyi baktın mı, her taraftan bir artış olabilir belki.. sadece sağ tarafta değil yani..
tekrar bir test eder misin?
boşuna servise para kaptırma..
Mustafa kardeşim kadraj kayması tek taraftan oluyor. Daha önce böyle bir sorun yoktu. Ayrıca makina garantili ve alınalı 5-6 ay oldu. Bugün servise götürcem bakalım ne olcak.
İlgili olabilecek konular
-
Caz'ın Kadrajı'nın Bu Haftaki Konuğu Cenk Mirat Pekcanattı
15 Kas. 2024, 13:35 miratcenk
281707 Mar. 2025, 14:27
miratcenk -
-
-
-
-
-
Tekrar Kadrajlamak Neden Kötü ?