Fotoğrafçılık Forumları
Kadraj Kayması Sorunsalı
Arkadaşlar makinamın kadrajında kayma sorunu yaşıyorum. Şöyleki çekmek istediğim bölgeyi kadraja yerleştirerek deklanşöre bastıktan sonra kadrajda sağa doğru bir kayma oluşuyor. Bu yüzden kadrajlarken kadraj dışında bıraktığım alan fotoğrafa dahil oluyor. Bu sorunu yaklaşık 3-4 gündür yaşıyorum neden kaynaklanıyor olabilir?
tripod ile denediniz mi?
Bu sorunu 3-4 gündür yaşadığınızı belirtmişsiniz.
Daha önceden bir şikayetiniz yok ve makinenizi devamlı olarak kullanıyorsanız.....
Görüntünün objektif sonrası yolunda bulunan aparatlarında bir kayma var demektir.
Yani...ayna, prizma ve vizör büyütec camlarında, ama...en büyük ihtimal olarak da ayna ayarında bir bozulma var demektir.
Bu arada sn. remi5861'in önerdiği tripod ile çekimi de mutlaka bir defa yapmalı ve sıkı bir test etmelisiniz. Bunun faydası ( mutlaka farkındasınızdır ) ama...acaba benden mi kaynaklanıyor şüphenizi tamamı ile içinizden atmalısınız.
Fakat, sorunun 3-4 gün içinde oluşması...problemin sizden kaynaklanabileceği ihtimalini zayıflatıyor.
Bir de şu önerim olacak...bir defa da makinenizi ters tutarak, vizör aşağıda konumunda, zor da olsa iyi bir kadraj ile çekim yapınız. Bu defa hat aldığınız işaretlenmiş objenizin sol taraftan kadraja dahil olup olmadığına bakınız.
Aynı şikayetiniz sol taraftan tekrarlanmış ise....makinenizi bakıma veriniz.
Problem kesinlikle periskop sistemindedir.
Saygı ve sevgilerimle...
Remi tripotlada denedim yine aynı sorun var.
Kadrajdaki kayma sürekli aynı (sağ tarafa) yöne
O zaman yapılacak tek şey...ters çekim ile test etmek.
Gündüz bey söylediğiniz gibi makineyi ters tutarak, vizör aşağı olacak şekilde denedim sorun aynı şekilde devam ediyor.
Sorun devam edebilir, ama yön nedir? Sağ hata...sol tarafa geçti mi?
Aynı yöne doğru kayıyor
Hakan bey, gözünüzde bir problem yoksa bu mümkün değil.
Eğer gerçekten problem....makinenin vizör alt/üst çekim yapması ile yer değiştirmiyorsa...sorun sizde, yani gözünüzde demektir.
Eğer gözlük kullanmıyorsanız, mutlaka numarası çok yüksek bile olsa ( nasıl olsa kısa süre çok yakına bakacaksınız ) bir gözlük ile deneme yapınız.
Gözünüzde geçici bir arıza olabilir ve bu çok rastlanan bir olaydır. Bu gibi görüntü kaymaları çabuk düzelir.
Lütfen bir deneyiniz. dediğim gibi, makinenin sağ/sol yer değişmesi durumunda arızanın aynı yönde kalması mümkün değildir.
Haberleşelim lütfen. Saygılar.
Çekim sonrası ön izlemeyi makineyi ters tutarak yaptığımda kayma sol tarafta kalıyor
Üzerine basarak tekrar edişimi lütfen mazur görün.
Yani...makinenizi normal tutarak yaptığınız çekimde kadraj sağ taraftan hatalı.
Makinenizi ters çevirerek yaptığınız çekimde ise kadraj sol taraftan hatalı.
Durum bu değil mi?
İlgili olabilecek konular
-
Caz'ın Kadrajı'nın Bu Haftaki Konuğu Cenk Mirat Pekcanattı
15 Kas. 2024, 13:35 miratcenk
269107 Mar. 2025, 14:27
miratcenk -
-
-
-
-
-
Tekrar Kadrajlamak Neden Kötü ?
16 May. 2007, 18:13 ocaklilar
403864426 Nis. 2015, 19:52
heartwhite -
Fotoğrafta Konu, Kadraj Ve Kompozisyon
26 Mar. 2015, 08:49 nikonfili
0221226 Mar. 2015, 08:50
kesim00 -
Kadraj Videp Eğitimi - Yusuf Kadri Şirin
21 Oca. 2015, 10:25 turan_izmir
1293917 Şub. 2015, 09:24
mehmetxxx -