lazut
lazut (Objektif)
Sinop / Amatör

İlk Yarışma

Sinop Sanayi ve Ticaret Odası tarafından düzenlenen "Kare Kare Sinop" fotoğraf yarışması hayatımda katıldığım ilk fotoğraf yarışması oldu..

Prensip gereği fotoğraflarımı bir ödül uğruna yarıştırma ve bu uğur adına fotoğraf çekme alışkanlığı kazanmamak için hiç bir yarışmaya katılmamaış ve takip bile etmemiştim..

Ancak konu sinopun turizmdeki payını artırmak olunca bunu toplumsal bir ödev olarak algıladım.Ve bir de tabi fotoğrafın neresindeyimi bir başka gözler tarafından görmek istedim..
O nedenle 8 fotoğrafımla katıldığım yarışmada bir jüri özel ödülü ve 6 adet te sergilenme-satın alma dereceleri elde ettim..Yarışmaya 34 fotoğrafçı yaklaşık 100 fotoğrafla katılmıştı

Ancak burada size asıl orada yaşadığım çok üzücü iki olayı anlatmak için konu açtım.reklam için değil.

Birincisi sergiye gelen konukların bazılarının fotoğraflar konusunda yaptıkları "fotoşopla e tabi böyle güzel olur..Önemli olan fotoşop olmadan fotoğraf çekmek." şeklindeki yorumlar..

Allah aşkına biri bana kesin ve net olarak uluslararası foto yarışmalarında izin verilen fotoşop uygulaması hakkında bir şeyler söylesin..

Eğer fotoşopun girdiği fotoğraf fotoğraf değilse lanet olsun bu teknolojiye diyeceğim..

ikinci can sıkıntısı ise seçimdeki adaletsizlik.Seçimlerde göz önüne alınmayan sanatsal öğeler...Üzerinde tarih olan, ufuk çzigisi eğik olan, altın noktaları hiçe sayan fotoğraflar bile ödüllendirildi..Ve bunun için yarışmaya katıldığım için çok üzüntü duydum..

Keşke sanatsal öğelerin ön plana çıkarıldığı Sinopun tanıtımında daha güçlü karelerin yarıştığı bir yarışma olsaydı..

Serginin açılışını Sinop Valisi Sayın Zeki ŞANAL yaptı..İşte sergiden bir kaç fotoğraf.

Tarih: 19 Nisan 2008, 23:35 - İp: 88.***.**5.1
eraycanli
eraycanli (üye)
Ankara / Amatör

hocam tebrikler, bilen biliyor sizin fotoğraf ve Sinop için ne kadar emek verdiğinizi, bu yeter

Tarih: 23 Nisan 2008, 23:37 - İp: 81.***.**7.8
chiris
chiris (üye)
İstanbul / Amatör

< strong>@lazut;

Öncelikle tebik ederim güzel resimler gerçekten anlamlı kompozisyonlara imza atmışsın... izin verirsen eklediğin resimlerden ve anlattıklarından birşeyi farkettim onu söylemek isterim...

1. Foruma koyduğun resimlerden bu bana göre bariz şekilte belli göründü jüri olsun seçenler olsun işin içindede Turizm kalkınma olunca bu tarz emekten ve kalkınmadan anlamayan direk sonuca gitmek isteyen insan tabakası malesef ki dediğin gibi eğri kadrajlanmış resim anlam taşımayan standart fotolardan farkı olmayan resimler onlar için farketmiyor anladığım kadarıylada onların zaten ödül vermek istediği resimler Sinop u ön plana çıkartan örneğin tarihi yerlerin resimleri gibi resimleri seçmişler seçerken daha çok sanatsal anlatımdan dışarı taşıp kıt bakış dar gözlük açısıyla seçme yoluna gidilmiş... jüri özel ödülü alan iki resmi gördüğüm kadarıyla birinde tarihi bir yapı var diğerinde ise sinopun ufuk açıcı ovalarından bir kompozisyon ... kırmızıya çalan gökyüzünün olduğu resmi ben çok beğendim tebrik ederim o resim için ayrıca ....

2. olarak ise sen resim çeken birisin ve buradaki emeğini beğeniye sunduğun insanlarda bu işin içinde yani fotoğrafı çekene ve içinde olan anlar değerini verilen emeği bu şeye benzer yarış pistine çıkıp keskin vşrajlarla dolu bir pisti ustalıkla sürerek parkuru iyi dereceyle bitiren bir yarışçıyı nasıl buldun die sorarsan seyredene, seyredenlerden kimi ne var bunda boş pist gıcır gıcır yol trafik yok bişey yok araba motoru güçlü der çıkar görmesi gerekenleri anlatsanda dar gözlük mantığıyla çıkarıcağı yorum budur buda buna benzer..

Son olarakta benim bu foto konusunda anlamadığım şeydir bu PHOTOSHOP durumunu basit gören ufak rutuşlar yapıldığı sürece abartmadıkçe çekilen kompozisyonda bariz bir değişim yoksa niyeedir bu basitseme anlamsız küçümseme ... Bu yarışma için söylemek gerekirse böyle bir kural koyucaksın karşıysan ... işinde en usta fotoğrafçılar bie mükemmel bir resim elde ettiklerinde hoşlarına gitmeyen ufak bir ayrıntı ile karşılastıklarında bu yola giderler bu gayet normaldir. Fotoğrafçılığın zaten amacı budur konusmadan kelimeleri kullanmadan bunu kadrajınla en iyi şekilde anlatmak...

Kadrajına düşen ışığın bol olsun... iyi çalışmalar dilerim

Tarih: 24 Nisan 2008, 04:39 - İp: 81.***.**8.42
adem yener
adem yener (üye)
İstanbul / Amatör

Hocam hayırlı olsun ödüllleriniz.Fakat bu kadar canınızı sıkmaya değmez her yarışmada bu tarz veya buna benzer spekülasyonlar olabiliyor.Fakat yarışmalarda genel kural fotografın etkisini değiştirmiycek şekilde sadece renk ve level ayarlarının yapılmasına izin verilmesi.Zaten ps ile işleme kategorileri tamamen ayrı.Onlar digital çalışmalarda yer alıyor ve onlar için ayrı bir kategori düzenleniyor.

Tarih: 24 Nisan 2008, 15:49 - İp: 85.***.**6.154