lazut
lazut (Objektif)
Sinop / Amatör

İlk Yarışma

Sinop Sanayi ve Ticaret Odası tarafından düzenlenen "Kare Kare Sinop" fotoğraf yarışması hayatımda katıldığım ilk fotoğraf yarışması oldu..

Prensip gereği fotoğraflarımı bir ödül uğruna yarıştırma ve bu uğur adına fotoğraf çekme alışkanlığı kazanmamak için hiç bir yarışmaya katılmamaış ve takip bile etmemiştim..

Ancak konu sinopun turizmdeki payını artırmak olunca bunu toplumsal bir ödev olarak algıladım.Ve bir de tabi fotoğrafın neresindeyimi bir başka gözler tarafından görmek istedim..
O nedenle 8 fotoğrafımla katıldığım yarışmada bir jüri özel ödülü ve 6 adet te sergilenme-satın alma dereceleri elde ettim..Yarışmaya 34 fotoğrafçı yaklaşık 100 fotoğrafla katılmıştı

Ancak burada size asıl orada yaşadığım çok üzücü iki olayı anlatmak için konu açtım.reklam için değil.

Birincisi sergiye gelen konukların bazılarının fotoğraflar konusunda yaptıkları "fotoşopla e tabi böyle güzel olur..Önemli olan fotoşop olmadan fotoğraf çekmek." şeklindeki yorumlar..

Allah aşkına biri bana kesin ve net olarak uluslararası foto yarışmalarında izin verilen fotoşop uygulaması hakkında bir şeyler söylesin..

Eğer fotoşopun girdiği fotoğraf fotoğraf değilse lanet olsun bu teknolojiye diyeceğim..

ikinci can sıkıntısı ise seçimdeki adaletsizlik.Seçimlerde göz önüne alınmayan sanatsal öğeler...Üzerinde tarih olan, ufuk çzigisi eğik olan, altın noktaları hiçe sayan fotoğraflar bile ödüllendirildi..Ve bunun için yarışmaya katıldığım için çok üzüntü duydum..

Keşke sanatsal öğelerin ön plana çıkarıldığı Sinopun tanıtımında daha güçlü karelerin yarıştığı bir yarışma olsaydı..

Serginin açılışını Sinop Valisi Sayın Zeki ŞANAL yaptı..İşte sergiden bir kaç fotoğraf.

Tarih: 19 Nisan 2008, 23:35 - İp: 88.***.**5.1
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

photoshopla bukadar hocam ne yapalım
kutlarım

Tarih: 19 Nisan 2008, 23:58 - İp: 78.***.**9.94
kadirirkin
kadirirkin (Objektif)
İzmir / Profesyonel Fotoğrafçı

hocam sıkmayın canınızı ,önemli olan dediğiniz gibi Sinop un tanıtımına katkıda bulunmak değil mi?
ayrıca zaten bunu netfotoda sürekli yapıyorsunuz.
yürekten kutlarım..
photoshop muhabbetini o aşırı mavi gökyüzülü foto için mi yaptılar?hani siz topikte açmıştınız,hangisi güzel diye..

#kad-ir' tarafından 20.04.2008 00:08:58 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 20 Nisan 2008, 00:00 - İp: 85.***.**0.156
lazut
lazut (Objektif)
Sinop / Amatör

Sevgili çağdaş teşekkür ederim..Ve evet sanrırım buraya kadar..

Sevgil kadir sen de sağol..Hayır..En son fotoda kırmızı zemin üzerindeki ağaç ve ve onun altındaki fotoda..

Ve bu ikisini galerimde sizlerle de paylaştım.Orada da dedim..kırmızı zemindekinde sadece sağdan kadraja giren yaklşaık 3 mm lik dalları kırptım..

Başka hiç bir müdahale yok.. Altındakinde ise kontrstın çok hafif artrırmından başka bir müdahale yok.Ama bunu oradaki o söyleyenlere inandıramadım. Çünkü dedikelri "ha fotoşop uygulamışsın tamam, gerisi önemli değil"

Ama onlar için eğik kadrajlı batmakta olan güneşin kadrajdaki en iyi yeirinin merkez olduğu vs vs gibi hususlar hiç mönemli değildi..

Tarih: 20 Nisan 2008, 00:15 - İp: 88.***.**5.1
lazut
lazut (Objektif)
Sinop / Amatör

Ha kadir söylemeyi unuttum o bahsettiğin fotonun oraya hiç kontrast montrast artrmadan orjinal halini gönderdim

Gerçek diyorum

Tarih: 20 Nisan 2008, 00:17 - İp: 88.***.**5.1
mete007
mete007 (üye)
Kocaeli / Doğa Fotoğrafçısı

http://forum.netfotograf.com/serbest_kursu.asp?msg_id=7537

sayfasından kopyala-yapıştır yapacağım..

söz konusu yazı 155 sene öncesine ait olunca.. Artık bişey söylemeden diretk satırları aktarıyorum..

"pek çok fotoğrafçı, fotoğrafın, fotoğraf makinesi ile çekildiği / saptandığı gibi kalmasından yana. Ancak ben bu düşünceye tamamen karşıyım. Negatifteki bütün hatalı ve sınırlı görüntülerin ve sanatçının yansıtmak istemediği kısımların fotoğraftan çıkartılabilmesinden yanayım.

Fotoğraf makinesi ile istediğimiz renkleri ve ışığı mükemmel bir şekilde negatife aktarmak mümkün değildir. Örneğin; parlak kırmızı ve sarı doğada açık renkler olmalarına rağmen, fotoğrafta koyu renklerdir. Dolayısıyla doğanın gerçek renklerini fotoğrafa aktarmak kolay değildir. Sonuç olarak, bazı kimyasal işlemler yardımıyla gerçeğe daha yakın görüntüler elde edilebilir. Fotografçı bunları kullanmakta özgür olmalıdır"

Lazut Hocam, eminim o yazıyı okumuşsundur.. Ancak arkadaşlardan ricam; sadece kopyala-yapıştır yaptığım kısmıu değil, tüm yazıyı okumaları"

Işığın bol olsun, üstad..

Tarih: 20 Nisan 2008, 12:33 - İp: 81.***.**3.8
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

benim birileri kırılır diye demekten cekindigim ama panctomun dedigi gibi photoshop kullanmayı bilmeyenler nedense daha cok kotuluyor photoshopu..
halbuki zaten yarısmaya gidecek fotografa yapılan mudahaleler makine içinden yapılabilen kontrast keskinlik doygunluk ve hatta crop gibi ayarlar..baska bişey degil.. sen bosver hocam,baksana jurisi bile bilgisizmiş,yarısmacı nasıl olsun..
birdaha yarısmaya girerken juriyi arastır, ozellikle fotograflar alakalı biryerın yarısması degilse yada tanıdık bilindik bir iki fotografcı ismi yoksa girme..
birinci olsan odulu bilmeyenden alacaksın,sonuncu olsan hakkın yenecek..

Tarih: 20 Nisan 2008, 13:12 - İp: 78.***.**6.159
panctom
panctom (Objektif)
İzmir / Amatör

hocam yaaa..
bu başlıkta eklediğin sergi fotoları iyi güzel de....

bunlarda da fotoşop var hocam!!

.............................

Hocam takma kafana.. adalet nerde, kim bulmuş ki, sen bulasın??

sevgiyle..

Tarih: 21 Nisan 2008, 21:43 - İp: 88.***.**7.230
sabanersan
sabanersan (üye)
Bursa / Meraklı

sefer hocam "taşrada" yaşamak bir "nimet"se..."külfeti" de olacak...bu böyle olacak.."kafaya takma" demiş zaten arkadaşlar..mahallemdeki arkadaş ısrarla yarışmalara katıl diyor..çok çok ehil bir arkadaş..sonrası,sonraya kalsın....

Tarih: 22 Nisan 2008, 02:13 - İp: 88.***.**2.103
logy
logy (Üye)
İstanbul / Doğa Fotoğrafçısı

Üzme kendini Hocam...
Bu da bir tecrübedir...

Tarih: 22 Nisan 2008, 16:22 - İp: 78.***.**4.27
lazut
lazut (Objektif)
Sinop / Amatör

Arkadaşlar cevaplara karşı sessiz duruşum en sonunda sevgilili logy nin ve birkaç arkadaşın daha bahsettiği gibi bunun bir tecrübe olduğunu düşündüğümdendir..

Ancak asıl suskunluk sebebim sorduğum sorulara cevap alamayışımdandır..Ama sizlerin de bu sorulara karşı sessiz kalışınız sanırım böyle yazılı kuralların olmayışlındandır

Biraz tekerleme gibi oldu ma meramımı anladınız herhALDE..

Öte yandan inanın üzülmüyorum..Böyle bir tecrübe yaşadığım ve benim için 8 fotodan 7 sisnin ödül alması bir ilk adım olarak başarıdır..

Bu başarıda yorumlarıyla eleştirileriyle dostca uyarıylarıyla bana yardımcı olan siz değerli dopstlarıma çok çok teşekkür ederim..

Bu topiği açarkenki amacım aslında buydu ama konu bir anda sapmış..

Tarih: 22 Nisan 2008, 21:14 - İp: 88.***.**4.140