antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Fotografçılığın Yedi Katı

Arkadaşlar, internette daha önceden yerini işaret etmiş olduğum hoş bir makale vardı:

"The Seven Levels of Photographers", Ken Rockwell tarafından kaleme alınmış.

http://www.kenrockwell.com/tech/7.htm

Üşenmedim gücenmedim, bu yazıyı Türkçe'ye çevirdim, elimden geldiğince.

Dante'nin "İlahi Komediya"sının üzerine kurulmuş olan yazı, fotografçılara kara mizah tarzında taşlamalar içeriyor. Eminim okurken az yada çok yüzünüz kızaracak (benimki bir hayli kızarmıştı mesela )

-------------------------------------------------------------

Sanatçı: En Üst Kat 7 ( Cennet)
Bu en üst seviyedir.
Bir sanatçı hayalgücünü "fotograf" denen elle tutulur halde zaptedendir. Gerçek veya hayali bir yerin veya kişini ruhunu bu fotografla yakalar, bakanlarda da bundan hoşlanır.
Bir sanatçı kullandığı aletlere tamamen hakimdir. Sanatını yaratırken, sanatçının ruhu yakalamaya çalıştğı şey uğruna bedeninden sıyrılır. Yaratmazken aletlerini öğrenip tecrübe eder, ama yaratırken, fotograf makinası aklının bir uzantısı oluverir. Fotograflarını üretirken, zaten ustası olduğu için hiçbir teknik konuyu bilinçli olarak düşünme gereği duymaz bile.
Olayı müziğe benzetirsek, müzisyen akor basarak alıştırma yapabilir, ama müzik yaparken, parmakları aklına bile gelmez, çünkü o anın coşkusu içinde kaybolup gitmiştir ruhu.
Nasıl bazı profesyonel sörfçülerin bir düzine sörfü veya gitaristlerin 23 tane gitarı varsa, bir sanatçının da herbiri farklı yerlerde kullanılan birdolu makinası olabilir.
Yine aynı şekilde, bazı sanatçıların da sadece bir tanecik makinası olabilir, hatta bazılarının hiç makinası olmayabilir. Sanatçılar bazen komik giyinirler ve geç kalkmaya meyillidirler. Genellikle güzel kadınların fotografını çekmeyi tercih ederler ve bundan da gurur duyarlar.
Hiçkimse onların eserlerini göremez, çünkü bir kendi kendilerini tatmin etmek gibi rezil bir yetenekleri vardır ve maalesef kendi harika eserlerini pek takdir etmezler. Üzücü bir açmaz sonucu eserlerini başkalarına gösterenler "Fahişe" seviyesine düşecekleri için, gerçek bir sanatçının işini görmeniz asla mümkün değildir, gördüğünüz şey artık bir fahişenin eseridir. İyi sanatçılar çoğunlukla tanımadıkları kimselere eserlerini gösteremeyecek kadar utangaçtırlar, çünkü gösterdik bizzat kendi ruhları, iç dünyalarıdır.
Sanatçı, iğne deliğinden tutunda, kullan-atlara, 8x10lara kadar her çeşit makinayla çalışır. İstediklerini gerçekleştirmek için ihtiyaç duyduğu herşeyi kullanabilir.

Fahişe: Kat 6
Fahişe, sanatı için ruhunu para ve uyuşturucu karşılığı satan sanatçıdır.
Kendini bu seviyeye indirerek ufkunu da daraltmıştır.
Niye ? Çünkü kişi kendine yemek ve barınma sağlamak için ruhunu satmak zorunda kaldığında, bir daha gidişatını değiştiremez, yani yeni şeyler denemeye çalışmaz.
Yıllar sonra bir fahişe kendini geçindirecek düzeye varsa bile yine de yeni şeyler denemeye açık olmayacaktır, çünkü hala paraya ihtiyacı olacaktır.
Destekçisi olan sanatçılar ( yani bir galeri veya başka bir sanatçı tarafından desteklenenler, aynen fuhuş sektöründe pezevenklerin yaptığı gibi), tarzlarını değiştirirlerse bu destekçilerini kaybedebilirler. Anlayacağınız, para karşılığı üretilen sanat nadiren gelişir veya özgünleşir.
Satan tarz, fahişenin müşterisinin ve pezevenginin (destekçisinin) istediğidir. Barnbaum's sanat üzerine yazdığı kitaba bir bakın. Başarılı bir fahişenin kabul görmüş bir tarzı varken yenisine geçmesi olağanüstü zordur.
Bu yazıda kategori 10'daki fahişe sınıfı hakkında daha fazla malumat var.

Amatör: Kat 5
Gelirinin yarısından daha azını fotografçılıktan kazanan amatördür. Bu durumun fotograflarının kalitesiyle ilgisi yoktur.
Fotograf çekmek bu kişinin aşkıdır. Arı ruhlu iyi amatör aradaki katları aşıp doğrudan sanatçı katına erebilir.
Haftasonları ek iş olarak düğün dernek fotografı çekseler de amatör kabul edilirler, çünkü çektiklerin fotografın parasını alıyorlardır sadece. çekilen resimlerin karşılığın

Tarih: 15 Eylül 2006, 11:40 - İp: 85.***.**6.98
tatarbey
tatarbey (üye)
Ankara / Meraklı

Çok güzel bir çalışma.

Eline, gözüne, emeğine sağlık.

Paylaşım için teşekkürler.

 

Tarih: 2 Ekim 2006, 17:19 - İp: 213.***.**1.5
merson
merson (üye)
Manisa / Amatör

Verdiğin zamana değmiş. Teşekkürler. Bu yazı tam bir 'elek'. Bu elekten kimler geçer kimler kalır, tekrar tekrar düşünmeli.

 

Tarih: 2 Ekim 2006, 17:35 - İp: 85.***.**2.74
tugrax
tugrax (üye)
Kütahya / Doğa Fotoğrafçısı

"antika" çeviri için teşekkürler ellerine sağlık...

Adam yolu çizmiş, isteyen istediği yoldan gidebilir lakin durum bu demiş...

 

Tarih: 3 Ekim 2006, 06:18 - İp: 88.***.**0.1
mavi_izci
mavi_izci (Objektif)
Ankara / Amatör

Önerdiğiniz gibi cehnnem kısmını okudum,harbiden güzel doğru ve argümanları kuvvetli bir şey anlatmış yazar.Teşekkürler size

 

Tarih: 8 Haziran 2007, 19:56 - İp: 85.***.**5.93
lazut
lazut (Objektif)
Sinop / Amatör

Evet bu çeviri için çok teşekkürler antika..Çok makbule geçti..

 

Tarih: 9 Haziran 2007, 06:50 - İp: 88.***.**1.157
kumköy34
kumköy34 (Objektif)
İstanbul / Meraklı

Bu güzel Çeviri ve Açıklaman için Teşşk.

 

Tarih: 9 Haziran 2007, 07:07 - İp: 85.***.**1.221
gurhan.d.
gurhan.d. (üye)
Antalya / Profesyonel Fotoğrafçı

çok güzel bir yazı. paylaştığın için teşekkür ederim..

 

Tarih: 10 Haziran 2007, 09:52 - İp: 88.***.**6.92
last hope
last hope (Objektif)
Amasya / Meraklı

bu yazıyı tercüme ettiğin için eline ve yüreğine sağlık. gerçekten içimdeki pekçok sorunun cevabını buldum yazını okuyunca. forumdaki yazıları okurken birbirinden zıt yazıları okuyunca kendi kendime soruyordum. hangisi doğru diye. kim donanım diyor kimi hayal gücü. ayırt edebilmeyi bar iöğrenmiş olduk şimdi
D1 olayı gerçekten kafama takıldı fiyatını görünce kim bu kadar düşük potansiyele sahip makineye o parayı verir diyordum nedenini de öğrenmiş olduk.
"Bana bir harf öğretenin 40 yıl kölesi olurum." Hz. Ali (r.a.)
antika ben sayamadım artık kaç yıl olacağı. çok uzun gel şu konuda bi pazarlık yapalım birkaç yıla bari düşürelim

 

Tarih: 11 Haziran 2007, 16:42 - İp: 81.***.**7.150
murat71
murat71 (üye)
İstanbul / Amatör

antika öncelikle teşekkür ederek başlıyım, bu yazıyı
türkçeye cevirip ,bizimle paylaştığın için. ama şimdi 1.kat cehennem kısmını okuduktan sonra ,baya bir düşünmeye başladım . şimdi ne yapmam lazım diye. forum köşelerindeki yazıları, okuyup okumama konusunda ne yapmamız lazım.

(Ekipman Ölçümbatörü) diye birçok kişiye şüpheylenmi yaklaşmalımıyız acaba.

 

Tarih: 12 Haziran 2007, 11:33 - İp: 85.***.**8.87
bushidoka
bushidoka (üye)
İstanbul / Meraklı

bence muhteşem bi yazı iiki bulup çevirmişsin zevkle okudum.

 

Tarih: 14 Eylül 2007, 12:54 - İp: 88.***.**4.109