orinafore
orinafore (üye)
Giresun / Meraklı

Fotograf Stok Siteleri...

arkadaşlar yurt dışındada cok tutulan ülkemize de gelen bu siteler fotograflarınızı acık artırmayla satışa sunuyor..burdan gelen para anında hesabınıza geliyor..ben birine üye oldum ancak doğal bi fotograf gondermeme ragmen kabul edilmedi...bu fotolarda nasıl kriterler arıyorlar ve ben kısa sürede istenen seviyeye gelebilirmiyim? herkeze hoş sohbetler..bu konu baya derin gibime geliyor.

Tarih: 29 Ocak 2009, 20:21 - İp: 88.***.**6.241
staticc
staticc (üye)
Ankara / Amatör

Türk sitesinin kriterleri hakkında bilginiz var mı makara hocam yurtdışı gibi katı kurallara benzer kurallar mı var yoksa daha mı esnek?

 

Tarih: 20 Mayıs 2009, 10:34 - İp: 78.***.**3.239
makara
makara (üye)
İstanbul / Özel Gün Fotoğrafçısı

hatta çok esnek. diyorlarki :
Fotozade ister profesyonel olsun, ister amatör olsun, ister yarı amatör olsun tüm fotoğraf dostlarının pratikte bilgisayarlarının disklerinde yer kaplamaktan başka bir işe yaramayan çalışmalarından gelir elde etmelerini sağlamayı amaçlamıştır.
zaten fotoğraflarına bakınca anlaşılıyor

 

Tarih: 20 Mayıs 2009, 11:09 - İp: 85.***.**7.101
kurab_canavari
kurab_canavari (üye)
Aydın / Amatör

20 MAYIS 2009 itibariyle yaptığım öninceleme sonucunda;
bu sitede iş olmadığını ve misyonununda saçma olduğu,
stok fotoğraf sitesi geleneğine yakışmayan amatörce,
muadillerinden kültür olarak daha çok gerilerde olan
Vakit kaybından başka bi sonuç çıkaramadığım bir site.

bknz:
pratikte bilgisayarlarının disklerinde yer kaplamaktan başka bir işe yaramayan çalışmalarından..

adı üstünde adamların amacı stok fotoğrafçılığı değil. Tamamen bi hit-tarfik peşindeler. Kendileri açıkça belirtmişler zaten. Bir işe yaramayan demişler. Bir işe yaramıyorsa o zaman ÇÖP'tür. Çöplükte dolaşıp vaktinizi harcamayın.

 

Tarih: 20 Mayıs 2009, 11:51 - İp: 88.***.**5.22
fotosafaripro
fotosafaripro (üye)
İzmir / Reklam Fotoğrafçısı

Değerli arkadaşlar...bu konuya ait yorumlar ( 1 ve 2. sayfalar ) iyi izlenimleri ve tamamen doğruları yansıtıyor. Ben bu bahsi geçen Stock Photos olayı ile çok yakından ilgiliyim. Daha doğrusu ( Royalty - Free Stock Photography ) web sitem yakında çalışmaları bitecek ve açılacak. Müsaadenizle birkaç bilgiyi de yararlı olabilir düşüncesi ile ben aktarayım.
Fotoğrafçılık bu kadar yaygın değilken...yani Diji çağından önce, Dia Stock vardı. Çektiğimiz dialar katalog olarak hazırlanır ve müşteriye sunulurdu. Beğenilen fotoğraf Dia olarak gönderilirdi. Fotoğraf dijital ortama taşınınca şekil değişti
Stock Photos
Fstock
Stock Photography vs. vs.
Bunlar yinede işlerini iyi ve saygın olarak yaptılar. Ama...makineyi her eline alanın fotoğrafçı kesilmesi ile yavaş yavaş değil....hızlı hızlı suyu çıkmaya başladı. Çok büyük bir fotoğraf sürümü ve dolayısı ile çöplüğü oluştu. Korsan siteler her işte olduğu gibi Kalite ile değil Fiyat ile rekabeti başlattılar.
Şimdi.....gönderilen fotoğrafın kabul edilmemesi konusuna gelince.....
Aslında gönderdiğiniz her fotoğraf kabul edilmiş sayılıyor ve kullanılıyor. Fakat fotoğrafçının bunda haberi yok.
Bu operasyon tamamen, bu işi ciddi boyutlarda yapan fotostock sitelerini çökertmek amacını taşıyor. Türkiyede bildiğimiz pek çok foto-satış sitesi bu nedenle kapandı. Yurt dışında da benim bildiğim onlarca site.
Fotoğrafta verilen 6 ayrı ebad bildiğimiz gibi fotoğrafın kullanım alanlarını belirtiyor ve en çok kullanılanlar da küçük ebadlar. Zaten onlarda küçük ebad istiyor ve sonra da olmadı yeniden diyorlar. Çok nadiren fotoğraf kabul ediyorlar ve onlar için de Türkiye' de bulunmayan bankalara ait hesap numaraları istiyorlar. Ayrı bir yanıltmaca da şu ; 10 fotoğrafınız kabul görmez ise.....yandınız, fotoğrafçılığınız yani üyeliğiniz belirsiz bir süre askıya alınıyor. Bunları çok uzun yıllar inceledim, bir gün bu işi yaparım düşüncesi ile çok savaş verdim.
Şimdi vereceğim bilgiler, isim veya firma belirtmeden ( Açılmak üzere olan ) kendi siteme ait bilgilerdir. Bu da sizlere NetFotoğraf dışından, çeşitli reklam araçları ile tanıtılacaktır.
1- Tamamen Türk fotoğrafçılarının eserlerinden oluşan bir arşive sahip olacaktır.
2- Eser sahipleri fotoğrafın bir minyatürünü göndereceklerdir.
3- Fotoğrafçı komisyon değil...satış bedelinin %70 ini alacaktır.
4- Satılan fotoğraf hakkında eser sahibine hemen bilgi verilecektir. Fotoğrafı satın alan firma ve fotoğraf ''satıldı'' bölümünde ilan edilecektir.
5- Fotoğraflar ;
Web resulatıon - Jpeg
Low resulatıon - Jpeg
Medıum resulatıon - Jpeg
Hıgh resulatıon - Jpeg
Maxımum resulatıon - Tıff ebadlarında olacaktır.
6- Cep telefonu hariç, 3 mp ve üzeri her fotoğraf kabul edilecektir.
7- Secici kurul tarafında onay almış fotoğraflar 3 gün içinde ait oldukları kategoride satışa sunulacaktır.
8- Satışa sunulan fotoğraflarda eser sahibinin ismi mutlaka belirtilmiş olacaktır.
Değerli arkadaşlar ; Burada fotoğraf çeken amatör veya profesyonel, tüm arkadaşlarımıza düşen önemli bir görev vardır.
İyi fotoğraf çekmek, usulüne kuralına göre fotoğraf çekmek. Burada fotoğrafların hiç bir işlem görmemiş olması esastır. Fotoğraf üzerindeki oynamaları ( Renk, Ton, + - poz değeri, sharpen ayarı, obje silme ve ekleme, yeni kadraj veya kroplama ) fotoğrafı satın alan tarafından istenirse yapılacaktır. Kısacası...fotoğrafçılar eserlerini hangi boy olursa olsun HAM olarak vereceklerdir.
Tamamen Türk fotoğrafçısının emeği ve eserleri ile yürütmeyi amaçladığım bu fotoğraf serüveninin detaylarını sizlere değişik araçlar ile mutlaka ulaştıracağım.
Gönlünüzce fotoğraflar ve Sağlıklar dilerim.

 

Tarih: 20 Mayıs 2009, 19:24 - İp: 195.***.**1.6
makara
makara (üye)
İstanbul / Özel Gün Fotoğrafçısı

remi kim bilir belki stok siteleri de böyle dandik fotolarla başlamıştı işe ?
ama safarinin dedikleri ilgi çekici.
kabul edilmedi diye biliyosun ama o fotoğraf onların eline teknik olarak ulaştı istediği şekilde kullanır..
minyatürü üzerinden satış yapılırsa herkesin gönlü rahat olacaktır.

 

Tarih: 24 Mayıs 2009, 14:39 - İp: 85.***.**0.203
fotosafaripro
fotosafaripro (üye)
İzmir / Reklam Fotoğrafçısı

Dünya genelinde 500 kadar stock foto sitesinde, fotoğrafların minyatür boyları ( web boy ) 1 doların altında satılıyor. Asıl önemli olan, fotoğraf üzerine koyduğumuz logonun, bir yazılım ile fotoğrafın arkasına alınmasını önlemek. Büyük oğlum sıkı bir bilgisayar programcısı ve biz bunu yapabiliyoruz. Türk fotoğrafçılarına bu yönde bir faydamız ve onlarla işbirliğimiz olacak diye düşünüyorum.

 

Tarih: 24 Mayıs 2009, 15:19 - İp: 195.***.**3.76
makara
makara (üye)
İstanbul / Özel Gün Fotoğrafçısı

500 tane varmı ya??
ben uzun süreli bir araştırma sonunda 6-7 tane bulabildim onlarda yabancı
tek türkiş var o da malumunuz dandik

 

Tarih: 24 Mayıs 2009, 15:40 - İp: 85.***.**0.203
fotosafaripro
fotosafaripro (üye)
İzmir / Reklam Fotoğrafçısı

Ayhan Bey, merhaba. Bu siteler dediğim gibi tüm ülkelerde toplam 1300' ün üzerinde. Çoğuna farklı sitelerden link verilmiş ve korsan siteler. Adlarını çok iyi bildiğimiz sağlam çalışan pek çok sitenin fotoğraf satış fiyatlarına dikkat etmişsinizdir. Bu korsanlara açtıkları savaş sonucunda 1 dolar fiyatlı fotoğrafları ve hatta haftalık, aylık ve üç aylık abonelikleri var.
Dijital fotoğrafçılığın tabana yayılması ile iş buralara kadar geldi. Fakat bu karmaşa uzun sürmez. Müesseseler, reklam firmaları vs. gibi son el tüketicilerin lisanslı fotoğraf kullanmaları tüm dünyada yasalar ile belirleniyor. Tabiiki bununa delecek ve istismar edecek çok kişiler olacak. Ama nisbeten bir düzen gelecek ümidini taşıyorum.
Saygı ve Sevgilerimle...

 

Tarih: 24 Mayıs 2009, 16:32 - İp: 195.***.**3.76