orinafore
orinafore (üye)
Giresun / Meraklı

Fotograf Stok Siteleri...

arkadaşlar yurt dışındada cok tutulan ülkemize de gelen bu siteler fotograflarınızı acık artırmayla satışa sunuyor..burdan gelen para anında hesabınıza geliyor..ben birine üye oldum ancak doğal bi fotograf gondermeme ragmen kabul edilmedi...bu fotolarda nasıl kriterler arıyorlar ve ben kısa sürede istenen seviyeye gelebilirmiyim? herkeze hoş sohbetler..bu konu baya derin gibime geliyor.

Tarih: 29 Ocak 2009, 20:21 - İp: 88.***.**6.241
drego
drego (üye)
Kocaeli / Amatör

fotoğraf makineniz nedir? gönderdiğiniz ebat nedir? fotoğrafın çözünürlüğü nedir?

 

Tarih: 29 Ocak 2009, 22:54 - İp: 85.***.**2.179
orinafore
orinafore (üye)
Giresun / Meraklı

nikon d40 , 6.1 mp ,3.008x2000

valla bana kalırsa özensiz oldugu için alınmadı..oto mod da cekmiştim...ben yeni başladığım için şu kartpostal gibi fotoları nasıl cekiyorsunuz merak ediyorum..fotoshoplamı yapıyorsunuz yoksa bi teknigi varmıdır?

 

Tarih: 30 Ocak 2009, 10:06 - İp: 88.***.**6.241
drego
drego (üye)
Kocaeli / Amatör

makineniz bir DSLR. neden sordum biliyor musunuz? bir dergide DSLR haricinde bir makine kullanıyorsanız zahmet edip de göndermeyin denmişti. özen olayı sizin bileceğiniz iş. kafanızda daha önce kurguladığınız, üzerinde düşündüğünüz, yani kısaca önceden çalışılmış fotoğraflar genelde iyi olur ve iş yapar. rastgele çekilen çok az fotoğraf eğer şanslıysanız tutulur. bu iş tecrübe, birikim ve çalışma işi. bir de çektiğiniz fotoğrafın ham fotoğraf olduğunu unutmayın. üzerinde çalışmalısınız ki (ps) çıkan ürün bitmiş olsun. eskiden karanlık odada yapardık şurası az pozlanmış elle kapatalım burası fazla pozlanmış hadi biraz daha ışık gibi. şimdi bunları önümüzdeki makinelerle aydınlıkta yapıyoruz. yani aydınlık oda şart. başarılar dilerim. saygılarımla...

 

Tarih: 30 Ocak 2009, 23:13 - İp: 85.***.**1.146
orinafore
orinafore (üye)
Giresun / Meraklı

ee ozaman bu işin sanat yanı olurmu?o anı yakalamanın verdigi keyif ne olacak..kötü gibi gorunsede dogallıgın hazzı ne olacak...ps de yaptıgımız sanalressamlıktan öteye gidermi..ama asıl sorun amatorlerde gelebilir demelerine ragmen,amator fotolara izin vermemeleri....bi perhiz var ama bakalım lahanalar ne diyecek!

 

Tarih: 31 Ocak 2009, 10:46 - İp: 81.***.**0.24
drego
drego (üye)
Kocaeli / Amatör

yazdıklarımı tam açamamışım özür dilerim. biraz daha detay ve biraz da örneklerle anlatayım dilimin döndüğünce...
fotoğraf çekmek için makinenizi asar boynunuza çıkarsınız sokağa. çat çut basarsınız deklanşöre. her baktığınız yönde hoşunuza giden birşeyler yakalarsınız da! iyi ama bunların fotoğraf olarak değeri olur mu? estetik kaygı, biraz kompozisyon, biraz teknik, ışık... bütün bunlar "o anı" yakalamak için önceden çalışılması tecrübe edilmesi gereken konular. o an ve o fotoğraf karşınıza çıktığında anlayamayabilirsiniz bile eğer saydığım birkaç konuda önceden hazırlık yapmazsanız. bütün fotoğraflar tam olarak kurgu değiller tabi. kurgu derken bir arkadaşınıza rica edersiniz "şurda şu şekilde durur musun?" veya "şöyle şu taraf yürür müsün?" şeklinde... tamam bu kurgudur ve iyi işler çıkar.

bir de kafada kurmak vardır. ön hazırlık yapmak:
şöyle bi yol olsa
ışık da şurdan gelse
ben de şurdan çeksem
acaba beklesem biri geçer mi?
gibi önceden tasarlamak da bir çeşit kurgu değil midir?

ya da alan derinliği diyolar ama ne ola ki? diye merak edip evde çalışmak...

sabahın köründe kalkıp balık haline gitmek... daha balıkçılar denizden dönmeden oradakilerle simiti, çayı, hayatı paylaşmak... sonra fotoğraflarını çekmek... hayata onların gözüyle bakmaya çalışmak...ya da onların hayatını aktarmaya çalışmak...

fotoğraf çekmek deklanşöre basmak değildir... ya da fotoğrafı makine çekmez... fotoğraf sizin beyninizde oluşur önce... sonra onu başkaları da görsün diye fotoğraf makinenizi kullanırsınız... hepsi bu... bir örnek vermem gerekirse... ünlü bir heykeltraşa heykellerini nasıl yaptığını sormuşlar. (bizim çok bilen tv muhabirlerinden biridir kesin) o da "kayanın veya kütüğün heykele benzemeyen yerlerini çıkarıp atıyorum geriye heykel kalıyor" demiş. yani o aslında heykeli o kayada görüyor... biz görebilelim diye yontuyor.

ikinci konu ps deki müdehaleler... ben fotoğrafı yeniden yaratalım demiyorum ki zaten. elinizdeki ham fotoğrafı izleyenlerin keyif alacakları bir sanat eserine dönüştürmak için işleyin diyorum. yerinde ve dozunda yapıldığında da harika şeyler çırılabildiğini biliyorum. zaten eğer jpeg çekiyorsanız makineniz ps de yapılan işlemleri kendi algoritmasını kullanarak yapıyor. haaa her zaman doğru sonuç alamayabiliyor ama olsun.

aslında fotoğraf konusunda ne kadar deneyiminiz var bilemiyorum. bunlar benim görüşlerim. saygılarımla...

 

Tarih: 31 Ocak 2009, 19:53 - İp: 85.***.**1.146
orinafore
orinafore (üye)
Giresun / Meraklı

drego çok teşekkür ederim bana bu kadar zaman ayırdığın için..yazdıkların çok güzel ve etkileyici...Seninde dediğin gibi ben fotoğrafı aklımla çekiyorum ama makineye söz dinletemiyorum...şuan için aklımdaki fotoğrafı çekemiyor ama zamanla umarım dediğin seviyeye gelirim ve fotoğrafı ağlatabilirim
don olarak nikond40 kullanım klavuzunu/türkçe) nasıl bulabilirim?

 

Tarih: 31 Ocak 2009, 20:02 - İp: 81.***.**0.24
drego
drego (üye)
Kocaeli / Amatör

rica ederim benim için zevk. eğer kendinizi geliştirmek istiyorsanız bütçeniz elverdiğince:
1. bir fotoğraf dergisine abone olun.
2. piyasada bir sürü fotoğraf kitabı var alın okuyun.
3. bir derneğe üye olun.
4. kurslara katılın.
5. bol fotoğraf bakın.
6. bol fotoğraf çekin. çektiklerinizi ustalara yorumlatın.

ışık sizinle olsun.

son olarak: elimde D60 ve D80 Türkçe kullanım klavuzları mevcut ama malesef D40 yok

www.refleksfoto.com Uğur Bey'den yardım isteyebilirsiniz.

 

Tarih: 31 Ocak 2009, 22:12 - İp: 85.***.**1.146
mesutfb2005
mesutfb2005 (üye)
İstanbul / Amatör

Böyle siteler genelde baslangic olarak 10 fotograf istiyorlar ve 10 fotograftan 7 tanesi begenilirse satis islerine giriyorsunuz ve resim yolluyorsunuz. Zaten siteye üye olurken ister istemez size kurallari siraliyorlar. Mesela en önemlilerinden birini söyliyeyim adamlar diyorki "Evdeki hayvaninizin yada yakininizin fotografkarini 10 kere cekip yollamayin".
Cektigin fotograflar birilerinin isine yaramali grafikerler v.s
Mesela sana cok önemli bir noktayi daha belirteyim, üye oldugun siteyi dolas bakalim satisa kabul edilmis resimler nasil? Yarim saatini ayirip resimleri incele.

Not: Ben amatör bile sayilmam bu islerde ancak o siteleri inceleyipte kendime aldigim bilgileri seninlede paylasmak istedim.

 

Tarih: 1 Şubat 2009, 03:19 - İp: 92.***.**8.193
orinafore
orinafore (üye)
Giresun / Meraklı

teşekkür ederim...Bu siteye henüz bişey yapmayacağım...Önce bir öğreneyim daha sonra bakarız...Ama şu varki zaman ayırmak gerekiyor ve benim pek olduğu söylenemz...Bir derneğe üye oldum bakalım umarım gerisi gelir...

 

Tarih: 1 Şubat 2009, 08:58 - İp: 81.***.**0.24
makara
makara (üye)
İstanbul / Özel Gün Fotoğrafçısı

yabancı sitelerde türkiyeden satış yapmak zor
para transferi konusu problemliymiş.
bu konuda iş yapan bir türk sitesi keşfettim
ama stok sitelerindeki gibi kaliteli fotoğraflar yok.
biraz amatör kalmış.
belki ilerde gelişir.. temennim bu
adrese gelince
www.fotozade.com

 

Tarih: 20 Mayıs 2009, 09:53 - İp: 85.***.**7.101