fotoanı58
fotoanı58 (üye)
Sivas / Stüdyo Fotoğrafçısı

Fotoğraf Kağıt Üzerindemi Yoksa Flashbel

ii günler arkadaşlar fotoğraf kağıt üzerindeyken mi fotoğraftır yoksa hafıza kartlarında mı

bu günlerde kimse fotoğraf bastırmıyo

Tarih: 30 Aralık 2009, 22:25 - İp: 78.***.**2.86
burakby
burakby (üye)
İzmir / Amatör

bana gore kagıt uzerinde olur. önemli anları ve sanatsal degeri taşıyan fotograflar kagıt üzerinde olur hafıza karttakiler sıradan normal fotograflar oluyor. en azından benim goruşum bu.

Tarih: 31 Aralık 2009, 17:34 - İp: 78.***.**1.92
-olympos-
-olympos- (üye)
Antalya / Stüdyo Fotoğrafçısı

Herkese mutlu yıllar, Şöyle bir olay yaşadım , yazın komşumuzun kızı damadı ve torunu yanına tatile gelmişler, annane elinde eski kodak makina ile dükkana geldi , şuna bir film takıver diye, arkasından damadı ve kızı anne filme gerek yok dediler , oda kızımın fotoğraflarını çekerim siz gidince onlara bakarım dedi , damat hemen atıldı anne ne gerek var, burda yüzlerce pozu var bilgisayarda bırakırım bakarsın dedi, damada şöyle bir baktım tam teçhizatlı bir omzunda laptop, öbür omzunda makina çantası içinde, iyi bir dijital makina ve kamera, cep telefonu cabası.
Annane onlar senin olsun bana fotğrafları lazım torunumun dedi, evdende tartışmalı çıkmışlar belli, aldı makinayı filmi, İki saat sonra filan bitirmiş getirdi yap diye. Akşam üzeri gezintiye çıkmışlar uğradılar, Damat şaşırmış bir durumda eski kafa idare edıcez dedi. ama onca son teknoloji teçhizat annaneyi mutlu edemedi. bikaçtane 10 x 15 fotoğraf yetti.
İşte bunu damada anlatmak çok zor, kim eski kafa.

Tarih: 31 Aralık 2009, 23:04 - İp: 62.***.**0.131
fotosafaripro
fotosafaripro (üye)
İzmir / Reklam Fotoğrafçısı

Şu an haklı olanlar çok.
Fakat, şimdiki torun...yarın anne/baba olunca............
Böyle bir soru olmayacak,
Tabii ki, cevabı da aranamayacak.
Ve...ortada böyle bir sorun da olmayacak.
Gönül isterdi ki, karanlık odanın büyüsü ve kimyasalların kokusu hiç kaybolmasın.
Ama, çağ bize uymayacağına göre...bizler, üzülsekte çağa uymak zorundayız.
---------------------------------------------------------------------------------------------
Bizlere ne mutlu ki,
- Sarma film ve optiratör olmayan makineler ile çalıştık.
- Camı mavi ispirto ile sildik ve soba arkasında kart kuruttuk.
- 18X24 plaka film kullandık.
- Döner tank ve toz KIT85 banyo kullandık.
- Her tür agrandizörü tanıdık ve kullandık.
- Variomat ve Studiomat kullandık.
- 500 poz film çeken makine kullandık.
- Lubitel2'yi de, MamiyaRB67 efsanelerinide kullandık.
- AE1 ve A1'den mahrum kalmadık.
- Jelatin filtre ile renkli fotoğraf bastık.
Ve...Japon'un önümüze attığı yeni oyuncağı...dijital'i de her modelini olmak üzere kullandık.
Fotoğrafçılık açısından......Bizlerden 10 yıl önce rahmetli olanlar mı şanslı, yoksa şimdi doğanlar mı?
Diyeceğim şu ; Ne yazarsak yazalım, ne anlatırsak anlatalım.......sadece kendimiz duyarız.
Şimdi 7 yaşında olan bir yavru fotoğrafçı adayımız için...Dinezor ne ise, yukarıda saydığım ekipman da aynı.
Dünya ilerledikçe, geliştikçe fotoğrafçılık yerindemi saysaydı...tabii ki hayır.
Sadece, gönül isterdi...diyorum.

Tarih: 1 Ocak 2010, 02:23 - İp: 195.***.**5.248
-olympos-
-olympos- (üye)

fotosafaripro, beni çırak olarak başladığım yetmişli yıllarda şöyle bir gezdirdin
Tüm söylediklerinde tamamen haklısın. Birde zaman ayırıp bilgilendirici konularda yazıyorsun seni kutlarım , Hele fotoğraf tekniği amatör -konusu yazıların harikaydı.
Yalnız şöyle birşey var yeni nesil fotoğraf diye birşey bilmiyor, onun için gerekli olursa adı sadece çıktı, geliyor beş tane çıktı alabilrmiyim,?
Artık soruyorum fotoğraf mı istiyorsun diye,
Bana sürekli gelip soruyorlar, çocumun iki yıllık arşivi yok oldu bulamıyorum bilgisayarda silinmiş , siz ne yapıyorsunuz, neyapabilirim diye, bende soruyorum hiç fotoğraf yaptırmışmıydın diye , yaptırsan elinde kalırdı .
Bu tip sorunlar çok artıyor.
Diijital teknoloji ,katılıyorum itirazım yok, kullanıyorum ,rahatlığı tartışılmaz ama bazı güzellikleri de yok etmeyelim, ne olurdu damat , on-onbeş görüntü seçip yaptırıp fotoğraf olarak annesine verseydi,
Onun için görüntüler sadece bilgisayarda olmalı ,fotoğraf olarak bir değeri yok. yeni yılda daha güzel çalışmalar bol kazançlar,

Tarih: 1 Ocak 2010, 13:01 - İp: 62.***.**0.131
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Baskı yapılmayacak , sadece PC için ise 10,15,20 Mpixel makinalar niye ??

PC ekranlarının %99'u 1280 pixeli ( 1280x800 ) geçmez , yani 1 Mpixel kalitesini ... Hadi 2-3 veya 5 kat da crop yapalım - olsun 5 Mp .

Tarih: 1 Ocak 2010, 14:57 - İp: 78.***.**5.121
kurab_canavari
kurab_canavari (üye)
Aydın / Amatör

baskı başka ekranda bakmak başkadır. eskiden çok bastırılmazdı ama her çekilen fotoğrafçıya gidiyordu. şimdi yine durum aynı. çok çekilse bile fotoğrafçıya az gidiliyor.

bence gitmeyen kendi bilir. çok takılmıyorum böyle şeylere.

Tarih: 1 Ocak 2010, 19:28 - İp: 88.***.**8.47
fotosafaripro
fotosafaripro (üye)

Şu anda fotoğraf ile ilgilenen pek çok amatörün evinde ( %80 ) baskı cihazı var. Fotoğrafın adı olympos'un dediği gibi '' çıktı '' ve her kullanıcı çıktı alıyor.
İşin en acıklı/üzücü tarafı ise şu ; Bırakın amatörü, fotoğraf veya görüntü kalitesi hiçbir kesimin umurunda değil.
Daha önceki bir yazımda durumun vehametini anlatmış, bilinse bile bir defa da ben dile getirmiştim.
7 yıl önce................
İşini yapmak için gittiğim bir sanayi kuruluşunda....senaryo hazırlandı, çekim günü tesbit edildi ve fiyatlama için masaya oturuldu.
Fiyatımı verdim ve sanayici patronun suratı 200 yaşındaki kızılderili gibi oldu, buruştu, sarardı ve sonrada morardı. 10 dakika sonra kendine geldi ve elemanlarına terbiyesizce şu talimatı verdi.
'' İptal edin şu işi yaaa.......söyleyin bizim Memete, o halletsin ''
Memet kim biliyormusunuz ? Memet, firmanın amatör olarak fotoğraf ile uğraşan 23 yaşındaki muhasebe elemanı.
Bunları anlatmakla konudan ayrılmadım, aslında tümü aynı konu ve versiyonları birbiri ile yakından bağlantılı. Ben takmışım, remi takmamış, olympos ağlamış, falanca çıldırmış.....önemli değil. Tek sonuç var. Fotoğraf bitti.
Gittiğiniz sanayi kuruluşunda patron elinizdeki markII yi görünce.........'' aaa bu makineden bizim yeğende de var, keşke söyleseydik te o halletseydi '' diye aşağılık bir tavır sergileyebiliyorsa..............bu iş gerçekten bitmiştir.
Fotoğraftan çok iyi anlayan, bunun bir bilen ekip işi olduğunu her zaman içine sindirmiş, bilgi ve emek fiyatını bilen, adam gibi adam sanayici/patron yok mu?
Tabii ki var.
Ama şimdi herkes fotoğrafçı, herkes biliyor, herkes bildiğini zannediyor ve herkes ahkam kesiyor.
O iyi işverene denk gelmek için çok dua etmek gerekiyor.

#fotosafaripro' tarafından 01.01.2010 22:20:51 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 1 Ocak 2010, 22:19 - İp: 195.***.**0.27
kurab_canavari
kurab_canavari (üye)
Aydın / Amatör

konuyu açan arkadaşın yakındığı konu başka yönlere kaysada yeri geldiği için konuya ekleme yapmak istiyorum.
aslında ne eklersem ekleyeyim şu yukarda değindiğimiz gerçekleri değiştirmiyor malesef.

iyi işverene denk gelmek hususu gerçekten çok önemli. adamın firması kurumsal kimlik çalılşmasını yapmamışsa, web sitesi yapmamaışsa, afişlerde bulunmamışsa, broşür basmıyorsa, herşeyi parasını verdiği fotoğraf ile halletmesini bekliyorsa, kısaca fotoğraftan tek başına mucize bekliyorsa bence zaten o firmaya iş yapmamalı. zira yaptığımız işte arada kötü duruma düşer.
çünkü fotoğraf tek başına bişeyleri yapamaz. ama süper derecede etkili araçtır. tabi kullanmasını bilene..

burada türkiyede yaşadığımızıda varsayarsak, kaliteli iş yapanların işi baya bir zor.

hele birde artık fotoğraf işi bilmeyenlerin eline düştüya.. tamamdır.
adam kebap salonunu düğün salonuna çevirriyor ve en iyi fiyatı veren kişiyede fotoğraf işini veriyor.. o salonu tutanlarda kuzu kuzu o paketteki işleri alıyorlar. iyi veya kötü..
bimiyorlarki oradaki fotoğrafçı o işle alakalı birisi değil.. sıradan bir insan işte ahmet mehmet..

sormuyorda senin işyerin varmı ustamısın bu işte referansların nerde diye..
zaten sordurmuyorlarda artık. dayatma usulle düğün salonlarında çok ucuza paket fiyatıyla sunuyorlar.. almama gibi lüxünüzde olmuyor.
iş dönüp dolaşıp ucuz etin suyu kara olur'a vardığında.. iş işten geçmiş oluyor..

buarada fotoğrafçıların yolunu unutulmasıda böylelikle oluyor. orada yaşanan kötü deneyimler kaliteli iş yapan fotoğrafçılara fatura ediliyor..

----------
her zaman severek kullandığım bir söz var.

HAYAT DALLAMALARLA ÇALIŞILMAYACAK KADAR KISADIR

#remi5861' tarafından 01.01.2010 22:38:49 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 1 Ocak 2010, 22:37 - İp: 85.***.**6.122
-olympos-
-olympos- (üye)

İşin garibi, muhasebeci memet gibiler , bu sitede pek yok ama başka sitelerde çok okuyorum, elimde falan makina ve lens var, yarın şöyle bir çekim teklif aldım , ekipmanım yeterlimi , tavsiyeniz ne olur .
İş bu kadar basit , düğün çekimi gibi ciddi bir iş -- soruyor nelere dikkat etmeliyim ilkdefa yapıcam,--- çünkü işi elindeki makina yapıyor okadar,
Ve hemen butip sorulara en azından 15-20 - kişi cevap bilir bilmez bisürü yanıt...
Bir kişide çıkıp-- bilmiyorsan önce bir tecrübe al biraz deneyim kazan bu gibi işler ciddi işler geri dönüşü yok --- demiyor.
Elinde 450 D- 18-55, lens varsa olay tamam,--
Yaz başında , ünlü bir otel , bir ingiliz fotoğrafçı getirtmiş , ajans tan aradılar paraflaş desteği verirmisin diye, kirası neyse ödeyecek,
Bende 80-90 yıllarda çok tanıtım slayt çekimi yaptım. Şu an yaşım elli.
Şart koştum bende gelicem , gerekirse çekimlerinde yardımcıda olurum taşıma kurma gibi, dedim fiat önemli değil, dedim,kabul ettiler, Üç gün deli gibi çalıştım, dükkanı işimi bırakıp , gittim. Amaç para filan değil ,
Sadece görmek, fark nedir, bilmediğim nelerdir , öğrenmek için.
Konu bilmediğim bir konu değil.
Maalesef ,-- bu işler bu kadar basit oldu, eline bir makina geçirdinmi her şey çözülüyor. Bilgi birikimine deneyime görmeye izlemeye falan gerk yok. çok basit. iyi çalışmalar herkese.

Tarih: 2 Ocak 2010, 00:21 - İp: 62.***.**2.254
fotosafaripro
fotosafaripro (üye)

Hepimiz ( Alanlarımız farklı olsada ) bu mesleğin içinde, hatta göbeğindeyiz.
Bu durum düzelmeyeceğine göre.....nasıl bir yol/politika/strateji uygulamalıyız ?
Daha doğrusu...7 yıl önce karar vererek, 2009 ortalarında uygulamaya başladığım çılgın yol doğru mu? ve...başka düşünenler var mı? cevabını arıyorum.

#fotosafaripro' tarafından 02.01.2010 01:07:38 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 2 Ocak 2010, 01:04 - İp: 195.***.**0.27