mkarayama
mkarayama (üye)
İstanbul / Amatör

Ben mi Yanlış Biliyorum Ustalar mı ??

Merhabalar;

Az önce bir tane fotograf sitesinde kız kulesinin uzun pozlama bir karesine baktım. renkler çok güzel, netlik harika, arka plan çok güzel. estetik açıdan baktıgımızda olmaması gereken bir şey yoktu.

benim merak ettiğim şu. ben çektiğim bazı fotograflarda o sitede de olsa, baska sitelerdede olsa, bu sitedede olsa sabit duran şeyin(burda kız kulesi) kadrajın tam ortasına oturtulmaması gerektiğini öğrendim. bu yüzden çok sert eleştriler aldım. yapıcı değil hepsi yıkıcıydı. Şimdi ilgi odagındaki sahneyi kadrajın tam ortasına oturtulmuş bir fotografa yapılan yorumları görseniz olumsuz yorum yapan tek bir kişi bile yok(4 sayfa yorum var.)

bu kadraj meselesını ben mi yanlıs biliyorum. Yani; ustalar mı bana yanlış öğretti. Suç ustalarda mı. Yoksa; x sitesindeki kullanıcılarda mı bi sıkıntı var.

Tarih: 17 Temmuz 2012, 23:17 - İp: 62.***.**2.171
gokhanz
gokhanz (üye)
İstanbul / Amatör

bazı sitelerde nasrettin hoca nın ye kürküm ye olayı geçerli aslında sadece o kadar.Kim bir fotoğrafa yorum yaparsa,yorum yapılan kişide yorum yapanın portfolyasına girerek beğendiği fotoğrafları yorumlamakta.Benim de bir kaç x sitesinde üyeliğim var fakat kullanıcılara pek yorum yapmadığımdan yorum da alamıyorum.Almak da istemem açıkcası.Sonuçta yorum eğer bir şeyler katamıyor ise insana ne gerek var.

 

Tarih: 18 Temmuz 2012, 00:28 - İp: 85.***.**1.14
mkarayama
mkarayama (üye)
İstanbul / Amatör

Kesinlikle. Tamam Beğeni kazanmak insanın hoşuna gider ama bir yerdede yardımcı olması lazım yapılan yorumların. Eksiklerini dışardan bakan gözlerle görür insan.

 

Tarih: 18 Temmuz 2012, 00:32 - İp: 62.***.**2.171
wemark
wemark (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

Kadrajın ortasına oturtulmaz diyen halt etmiş. Her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır, herkesin bir stili vardır. Sanat eleştirilemez hatalar eleştirilir. Kız kulesini nereye koyarsan koy senin bileceğin iş. Fotografı çeken sensin. Neyin nerede duracağına sen karar verirsin.

 

Tarih: 18 Temmuz 2012, 02:59 - İp: 88.***.**6.205
mkarayama
mkarayama (üye)
İstanbul / Amatör

tabiki oyle fakat, bazıları ortalamaaya güzel diyor, bazı ustalarda kadrajlamayı sorunlu buluyorlar.

 

Tarih: 18 Temmuz 2012, 10:07 - İp: 212.***.**5.5
badboy79tr
badboy79tr (üye)
Kırklareli / Doğa Fotoğrafçısı

Evet konuyu kadrajın tam ortasına oturtmak sanatsal fotoğraflarda pek tercih edilmez. Onlarda altın nokta kuralı uygulanır. Ama amatörler için bu kural geçerli değildir. Hele manzara çekiyorsan hiç gerekli değildir. Hatta doğru netleme açısından konuyu ortaya oturtmak daha doğrudur. Yeterki kenarlarda eşit boşluk kalsın. Panaroma çeksen acaba gene aynı eleştiriyi yapabilirler mi?
Eleştiri yapanların çoğu zaten birşey bilmiyor. Birisi çıkıp ilk yorumu yapınca diğerleri de onun izinden gider. Fotoğraf göze güzel görünüyorsa zaten eleştiriler göklere çıkarır. Hele birde sende eleştiri yazan biriysen sitede zaman harcıyorsan ve 50 yaş üstü yada bayansan vur davula 4 sayfa değil 10 sayfa eleştiri(tebrik) alırsın. Ama kendini geliştirme yönünden bakarsan sıfır alırsın. durum bundan ibarettir. Zaten usta dediğin amatörün hevesini kırmadan eleştiri yapmalı ama öyle usta bulursan çok şanslısın. Çünkü kalmadı artık.

 

Tarih: 18 Temmuz 2012, 12:14 - İp: 78.***.**5.40
ozturert
ozturert (üye)
İstanbul / Meraklı

Altin oran kurali genel gecer bir kural, yani mecbur degilsin. Fotografin guzel gorunmesi kurallara bagli degil. Ornegin makrolarda altin oran kurali hemen hic uygulanmaz, sen de oyle bir sahne yakalarsin ki 1/3 degil 1/4 daha uygun gelir.

 

Tarih: 18 Temmuz 2012, 13:01 - İp: 95.***.**6.64
mkarayama
mkarayama (üye)
İstanbul / Amatör

manzara fotograflarında ilk başlarda kadrajı ortalıyordum. ancak yapılan olumsuz eleştriler üzerine altın nokta kurallarına uyar hale geldim.

 

Tarih: 18 Temmuz 2012, 15:33 - İp: 212.***.**5.5
sansabosa
sansabosa (Dedektif)
Ankara / Özel Gün Fotoğrafçısı

Ne altın kural zorunludur ne de kuralsızlık. Fotoğrafına göre değişir o kurallar. O da fotoğrafçının yaratıcılığına kalmış. Eğer fotoğrafta eksiklikler varsa bunların söylenmesi doğaldır ve söylenmesi de gerekir. Eğer estetik bi görüntü elde ediliyosa altın oran kuralı rafa kaldırılabilir o fotoğraf için. Ama şunu unutmamak lazım, altın oran kuralı boş bi kural değildir ve fotoğrafları çok daha estetik gösterir. Fotoğrafı okudukça, anlamaya başladıkça bu kuralın uygulanması daha kolay olacaktır. Amatör bi fotoğrafçının bu kuralı yok sayması kolaycılığa kaçmaktır ve yanlıştır. Şöyle bi örnek vermek gerekirse; Sadık Üçok' un fotoğrafları olabildiğince kurallıdır ve göze estetik görünür. Ha bu değildir ki kuralsız fotoğrafları yoktur ama onlarda göze estetik görünür. Çünkü yıllarca fotoğrafçılıkla uğraşmış bu ustamız hangi kuralın hangi fotoğraflara uygulanacağı, hangi fotoğraflara uygulanmayacağını gözü kapalı görür. Ama kalkıpta yeni başlayan bi fotoğrafçının bu ayırdıma varması kolay değildir. Yani usta fotoğrafçılar bi fotoğrafın kadrajının yanlış olduğunu eleştiriyorsa buna kulak vermek lazım. Yoksayılıp geçmek sadece kendine zarar verir.

 

Tarih: 18 Temmuz 2012, 16:34 - İp: 78.***.**6.133
senolyilmaz
senolyilmaz (üye)
İstanbul / Amatör

Sizin kendinize ait fotoğrafla belirttiğiniz fotoğrafların linklerini yüklerseniz bizde düşüncelerimizi yazarız....

 

Tarih: 18 Temmuz 2012, 19:32 - İp: 212.***.**0.179
mkarayama
mkarayama (üye)
İstanbul / Amatör

@sanalbosa
yazdıklarınıza katılıyorum. bencede fotografçının kendisine kalmış birşeydir bu. fakat işin ehilleri eleştiriyorsa da eğer ona göre çekmek lazım kii şahsen ben, unutmadıgım sürece, 1/3 kuralına uymaya ozen gosteriyorum. Manzaradada geçerli, portredede geçerli benim için.

@senolyilmaz
Senol bey; diğer siteninde, kullanıcınında reklamını yapmak istemem. duyarlılıgınız için teşekkür ederim.

 

Tarih: 18 Temmuz 2012, 20:27 - İp: 94.***.**3.93