ahmetxx12xx
ahmetxx12xx (üye)
Giresun / Amatör

Ustalık Belgesi Hakkında Soru 2017

ben 2 yıllık grafik tasarımı bölümünün 2.yılındayım ve stüdyo fotoğrafçılığı dersi gördük ve fotoğraf stüdyosu açmayı istiyorum bu meslek için 2 yıllık grafik diploması yeterli olur mu yoksa ustalık belgesi gereklimi hala ?
çok araştırdım ama konular hep eski kimisi gerek yok kimisi ustalık belgesı gerekli kimisi ustalık belgesi vermek zorunlu degıl dıyor ama net bir şey öğrenemedim lütfen sorumun dısında bi yere gir çalış deneyım kazan vs diye cevaplar vermeyın sadece soruma cevap verirseniz sevinirim ...

Tarih: 25 Ekim 2017, 23:05 - İp: 178.***.**8.90
ahmetxx12xx
ahmetxx12xx (üye)
Giresun / Amatör

bilgisi olan yokmu ?

 

Tarih: 7 Nisan 2018, 18:19 - İp: 95.***.**0.198
cem123
cem123 (üye)
İstanbul / Firma

Başlık biraz eski farkındayım, yine de güncel olarak merak edenler için durumu açıklığa kavuşturayım. Fotoğraf stüdyosu işletmecisiyim, bulunduğum ildeki odaya kayıtlıyım, fotoğrafçılık bölümünden mezunum, ustalık belgem yok. Bunların herhangi biri iş yeri açmak ve mesleği icra etmek için yasal zorunluluk değil. Eskiden oda kaydının zorunlu olduğu zamanlar da varmış, ustalık belgesinin zorunlu olduğu zamanlar da. Artık yasal zorunluluk olarak sadece vergi mükellefi olup olmadığınızın önemi var. Bugün piyasada tanınan bilinen büyük fotoğrafçıların çoğunda vergi levhası dışında herhangi bir oda kaydı, ustalık belgesi ya da diploma bulunmuyor. Bunlar yasal zorunluluk olmadığı gibi zaten müşterilerin sorduğu detaylar da değil. Müşteri sizin önceki işlerinize bakar, portfolyonuza bakar. Bu saydıklarımızın hepsine sahip olsanız dahi kötü fotoğraf çektiğinizde ve müşteri sizi tüketici hakem heyetine "işinin ehli değil" diye şikayet ettiğinde, bilirkişi "evet, bu fotoğraflar kötü çekilmiş, bu fotoğrafçı işinin ehli değil" kararı verdiğinde şahsınıza/firmanıza mahkeme yolu açılır ve müşterinize tazminat ödemek durumunda kalabilirsiniz.

 

Tarih: 18 Haziran 2020, 18:10 - İp: 176.***.**0.142
  • 1