Fotoğrafçılık Forumları
Analog Mu Dijital Mi?
Merhaba, ben dijital fotoğraf makinemle kendimce, amatör olarak doğa/manzara fotoğrafları çekiyorum, çekmeye çalışıyorum. Yalnız elimdeki dijital fotoğraf makinesi aslında tamamen amatör amaçlı, gündelik kullanım için alınmış bir makine. Yani aslında 8.2mp (ya da 8.1 tam olarak hatırlamıyorum) ve bazı ayarları manuel olarak yapılabiliyor. Ben kendime amatör fotoğrafçılık için yeni bir fotoğraf makinesi almak istiyorum fakat analog mu yoksa dijital mi alcağıma karar veremedim. İkisinin avantajları ve dezavantajları nedir? Model olarak ne önerebilirsiniz? Fiyatı sorun olmamakla birlikte ilk başta çok da pro. birşey kullanamam herhalde? Yani daha çok beni bu konuda tatmin edici nitelikle olan ve kendimi geliştirirken kullanacağım bir makine arıyorum. Yardımlarınız için teşekkürler.
merhaba, internetten araştırarak bu iki teknolojinin avantaj ve dezavntajlarını bulabilirsin. kendi fikrim dijitalden yana. sebebine gelince; herşeyden önce dijital makinede poz derdin olmuyor. hafıza kartına göre 400-500 kare fotoğrafı film değiştirmeden çekebiliyorsun analog makinede 36 pozu bitirip film değiştirmen gerekiyor. dijitalde fotoğrafı çektikten sonra lcd ekrandan(her ne kadar güvenilmez olsa da) çektiğin fotoğrafa bakarak gerekirse tekrar çekebiliyorsun. film makinelerdeki banyo derdi(kimine göre keyiftir) yok dijitalde usb sayesinde hemen bilg. aktarılıyor. bunlar en basit artı eksi yönleri. daha derin teknik konular kafanızı karıştırır. ancak size tavsiyem önce bir kursa gidin; enstantane, diyafram, ışık, kompozisyon öğrenin(bilmiyorsanız tabi). daha sonra ihtiyacınıza göre alacağınız makineyi belirleyin.
BENCE KALİTE OLARAK ANALOG ÖNERİRİM DAHA KALITELİ DAHA ORJİNAL RESİMLER ÇEKERSİN MESELA NİKON AT-1 ZENİT OLABİLİR İYİ NETİCE ALABİLİRSİN.POZ DERDİ VAR AMA BİRAZ DA ZAHMETLİ.AMA ZAHMETE DGER.
Ben size kendi makina kullanım geçmişimi anlatayım siz ilham alın:
90'lar: çocuktum,neredeyse hiç makine kullanmadım,basit tarzda bir filmli Kodak'ımız vardı çok çok nadir kullanırdık.
2004: Kep törenimizi görüntülememiz için annem o zamanki modaya da uyarak Chicony Eagle3 marka-model bir dijital kompakt aldı.Kep töreninden sonra da ben heves şeklinde sürekli çekiyordum,128mb lık kardı ilk defa doldurduğumda ne yapacağımı şaşırmıştım ,cd ye yazılması gerektiğini keşfettim,artık daha sık fotoğraf çekebiliyordum.Üniversite zamanım da gelmişti. Cep telefonumdan sıklıkla çekiyordum(Motorola E398),arada da Chicony yi kullanıyordum.Didim'de bazı güzel fotoğraflara imza attım,sabah kalkıp fotoğraf çekme kültürünü kimse bana demeden öğrendim.
2005: Benim hayatımda artık izcilik diye birşey vardı,yani konu sıkıntısı çekmem imkansıza yakındı,doğayı keşfettim.Chicony mükemmel işlere imza atıyordu benim gözümde.Makinamla tam anlamıyla barışıktım Binlerce fotoğrafım oldu.
2006: İzcilik devam ediyordu güzel fotoğraflar çekebiliyordum ama benim içimi bir düşünce kemiriyordu,daha iyisini çekebilmek evet yapmalıydım bunun için de şu tekno marketlerin dökümanlarında gördüğüm şu artistik makinalardan birini almalıydım.Zaten Chicony'nin dekalnşörüne birleyler olmaya başlamış ve makina arada bir delirmeye başlamıştı,sonuçta ucuz Çin ürünü doğaldır
.İşte oldu arada birşeyler ve annemi ikna ederek ben 2007 ye Canon S2 Is ile girdim.800YTL
2007: Daha sonradan Gümüş Peri lakabını taktığım fotoğraf makinem ile kamplara devam ettim kampüsü fotoğrafladım,yeni yeni şeyler öğrenmeye başlamıştım,ama tuhaf birşeyler vardı makina bana haz veremiyordu,dijital bir Slr-like olan Gümüş Peri'yi elimden geldiğince sevmeye çalıştım ama pek başarılı olamadım.Evet Chiconye göre daha iyi fotoğraf çekiyordum ama bir şeyler eksik gibi geliyordu bana,bu arada 2007 de Netfotoğrafa üye oldum daha iyi takip etmeye başladım bu işleri ve kararımı verdim ben yanlış yapmıştım. Benim bir SLR almam gerekiyordu,sınırlarımı ancak o zaman zorlayabilirdim...Yalnız bir sorun vardı param yoktu gidip de bir makina gövdesine 1,5 milyara veremezdim,bu arada Canon S2 ye harcadığım 800 yetleye çok acıdım ve bir gün Teknofoto'nun ürün kağıdını araştırırken gözlerime inanamadığım birşeyle karşılaştım.Bir ANALOG 35 MM SLR makina sıfır olarak satılıyordu Minolta Dynax4 ve Dynax5,ben de tabii ki atladım bu makinalara parama hiö kıymadım ve 115 ytl yi gövdeye verdim
2008: 8 inci makaramı bitirdim filmli Minoltamda,iki tane ucuz ama işeyarar Minolta lensim de var ve çok ama çok mutluyum tek sorunum film masraflarım,onun dışında çektiğim fotoğraflar biriken tecrübemle beraber beni çok ama çok memnun ediyor,etmeye devam ediyor.
Yazı biraz uzun oldu sanırım ama mesajı verebildim sanırım,elinizde zaten bir tane dijital kompakt varken gidip de bir dijital SLR almaya çok da lüzum yok.Daha farklı ve otantik bir kulvarda özel pozlar çekin ve az masraflı bir filmli SLR alın.AMA ÇOK ÇOK ÖNEMLİ BİR ŞEY VAR : alacağınız marka ve objektifler ileride işinize yarayacak ve dijital SLR gövdelerinde de kullanabilecğeiniz bir şey olsun.Ben mesela elimdeki Af Minolta objektifleri ileride (muhtemelen yazın) alacağım Sony DSLR ile kullanabileceğim.
Seçim size kalmış,benden size tavsiye her makaraya 15 ytl masraf yapmak sorun değilse(36 poz) hiç korkmadan alın gitsin.Filmli makinalarını sonucunu almay agittiğinizde kalbiniz güm güm atsın ayrıca hiö korkmayın ben anladım ki 36 poz size dijitalde çekilen 300 pozdan daha az şey öğretmez,daha öğreticidir fotoğraf başına.Size titiz çekimi öğretir.
Saygılarımla...Elimde 2 makara var onları fotoğrafçıya göndermek için sabırsızlanıyorum
Öncelikle cevaplarınız için teşekkür ederim. Aslında benim gönlümden analog makineler geçiyor. Yaklaşık 5-6 ay kadar önce elime ilk kez bir analog fotoğraf makinesi aldım. Yani yarı profesyonel birşeydi diyeyim tam olarak kategorisini bilemiyorum tabi. Onunla birkaç fotoğraf çekme şansım oldu ve o zevki, o hazzı bir dijital fotoğraf makinesiyle almadım, alabileceğimi de sanmıyorum. Sizin de yorumlarınızdan yola çıkarak analog bir fotoğraf makinesi almak istiyorum. Bu konuda da (Marka, model vs.) yardımlarınızı dört gözle bekliyorum.
Ben birkaç Minolta makina biliyorum mesela
Minolta 3xi gibi modelleri alma,çünkü onlar bas çek makina gibi bir şey objektifi değiştirebildiğin bir SLR olması dışınd aavantajı yok ama
Benim de kullandığım Minolta Dynax5 gibi bir makinayı öneririm,hem teknolojik hem de kullanışlı.
Daha analog kültürünü yeni yeni ediniyorum ama sürekli övülen şu makinalar da var Nikon F80 , Canon AE1...
Benim demem odur ki makinada A,S,M modları bulunsun,AF olsun,ikinci el objektifleri bulunabilsin.(bazı makinalarda farklı isimlendiriilir)
Eğer Minolta almaya da karar verirseniz bende fazladan 35-70 F/4 mm objektif var,cüzzi bir fiyata bırakabilirim.
Peki bu makinelerin sıfırını bulabilir miyim? Yoksa üretimi durdurulmuş ve sadece 2. elde mi bulunabiliyorlar? Eğer sıfırı hala varsa nereden temin edebilirim?
Teknofotoya bir sorun,internet sitesi var orda il il bayileriniletişim bilgileri de var öğrenirsiniz
Batuhan arkadaşım analog makine almaya karar verirsen gg de sıfır minolta 505 var 11 saat içinde bitiyor artırma..Bu makinede işini görür ve 200 -250 civarı para çıkar elinden.....
Benim tavsiyemi sorarsan anolog mu digitalmi diye analog derim iki tane analog minolta birde sony a 100 digitalim var..yanındada 9 tane lensim var ama analog makinelerimi daha çok seviyorum...
Çok çok param olsa;
*Her aktivite başına en az 2 film bitirirdim
*Kendime bir ev satın alırdım,bir odasını karanlık oda,bir odasını sergi odası,bir odasını da atölye yapardım(Bir odada da yatardım herhalde )
Off...
BENDE NİKON AT 1 MODELİNİ ÖNERİRİM.ASKERDE FOTOCUYDUM ORDA KULANDIM BİR YIL FALAN HARİKA MAKINA
- 1
- 2
İlgili olabilecek konular
-
Motorlu Taşıtlar Vergisi Mtv Ödeme Dijital Vergi Dairesi
24 Oca. 2025, 17:22 prodersler
020924 Oca. 2025, 17:22
prodersler -
Emekli Dijital Kimlik Kartı Oluşturma E Devletten
09 Tem. 2024, 03:41 prodersler
047409 Tem. 2024, 03:42
prodersler -