dolagar
dolagar (üye)
İzmir / Amatör

Slr Almak Yada Almamak...

700 dolarım var ve amerikadan gelicek makine ne önerirsiniz? sanırım nikon d70 olucak ama uzman görüsü almak istedim.
sizde olsa siz ne alırdınız?

Tarih: 24 Şubat 2007, 22:15 - İp: 88.***.**5.13
dolagar
dolagar (üye)
İzmir / Amatör

valla kafamı iyice karıstırdınız cok tesekkurler
bakıyım ben bı arkadasta pentax k100d var begenırsem ondan alırım olmadı dıpsız kuyuda devam aramaya.
tekrar tesekkurler...

 

Tarih: 25 Şubat 2007, 20:14 - İp: 88.***.**3.36
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Cancanerin yazdıklarını masaya yatırmadan edemeyeceğim, kimse kusuruma bakmasın:


Nikondan sasma,Canondan sasma dedigimiz zaman bu makinalarin reklamini yapmak veya bu markalari desteklemek gibi bir amac yok .

Bu konuya ileride döneceğiz.


Dun baslamadim ben bu meslege , yillar oldu, her markayi kullandim hemen hemen ve diyecegim odur ki Nikon ve Canon haricindeki her makina uc bes sene sonra elimizde patladi.

Canon ve Nikon dışındaki markaların, eskilerin kakalanabileceği müritleri yokmuş. Hem ayrıca allah aşkına 5 yaşında bugün de para eden bir tanecik Nikon dijital modeli söyleyin bana, lütfen, çok rica ediyorum. Tamam vazgeçtim, 5 sene sonra da para edeceğini düşündüğünüz bir tanecik Nikon dijital modeli söyleyin bize, bizden bu tüyoyu esirgemeyin.


Nikon ve Canon diye iki isimden bahsediliyorsa var bunun bir sebebi,yoksa hic biri babamin oglu degil.

Pazarlama, reklam, dağıtım, imaj, din....


isin objektif kalitesine hic girmiyorum yoksa ustalarin nikon veya canondan daha iyi bildikleri markalar vardir.Unutma ki iyi fotograf iyi objektifle gelir.

Objektif kalitesi konusuna girmemeniz isabet olmuş. Aslına bakarsanız, siz ne kadar az konuya girerseniz, isabet oranınız aynı ölçüde artacak.


Ilk baslarda bir piksel konusu vardi herkes makinalari piksel buyuklugune gore satin aldi,en sonunda bagira bagira anlattik insanlara piksel sizi yaniltmasin,olmadik makinalara olmadik fiyatlari sadece piksel sayisi yuksek diye vermeyin.

Burası gayet doğru. Yiğidi öldür ama hakkını yeme. Üzerine düşen görüntü, titreşim, yanlış odak, dandik lens gibi bir sürü sebepten dolayı bulanıksa, o sensör isterse 100MP olsun, elde edilen görüntü 0.1 MP değerinde bile olmaz, sadece karta ve akabinde diskte daha fazla yer işgal eder.



Simdiki moda ki turk insanimiz bayilir boyle modalara.Titresim engelleyici,toz onleme sistemi.Dolagar kardes sana internet sayfalarindan bilgi ederek anlatmiyorum iyi oku,bizzat yasadigimiz tecrubeler.

Buraya kadar tamam, ama esas şimdi geliyoruz zurnanın cırt dediği yere:

Titresim engelleme sistemi sana cok dusuk enstantanelerde gerekli olacaktir,amator arkadaslarin cektigi fotograflarin %90 i gunduz, gunes isigi veya flasli cekim olduguna gore bu sistemin sana ne getirecegi bellidir.Ayda yilda bir cekecegin gece fotografi icin olmadik makina alacagina bu sistem var diye ,ya tripot kullan yada makinani bir yerde sabitle.

Ehhh be, pes doğrusu. Ne yalan söyleyeyim, şu yukarıdaki paragrafı okuyana kadar, buraya yazmaya niyetim yoktu, zaten biraz analitik düşünen insan olayı çözer diyecektim. Ama bu meseleğe dün başlamadığını söyleyen, yani duayenlik iddiasında bulunan birisi açık açık palavra sıktığı bu paragraf, hem de tam tecrübesiz insanlara çok inandırıcı gelecek bir tarzla kaleme alınmış bu paragraf bardağı taşırdı.

Gece fotografları genellikle 1 saniye ve üzerinde pozlanır ve hakikaten de tripodla yapılması gerekir ve gerçekten de ayda yılda bir yapılır ve muhakkak makina sabitlenmelidir. Hatta burada söylenmeyen şudur: Stabilizasyon o uzunluktaki pozlarda zaten bir işe yaramaz.

Stabilizasyonun işe yaradığı pozlama, bilfiil tecrübelerime dayanarak söylüyorum, 1/2 veya 1/3 saniyeden baslıyor. Peki hangi hıza kadar stabilizasyon işe yarıyor, yani hangi hızdan sonra stabilizasyon olsa da olur olmasa da:

Mesleğe dün başlamadığınıza göre biliyorsunuzdur: Kullandığınız objetifin odak uzunluğuna kadar. Mesela 50mm objektif kullanıyorsanız 1/50 sn. , 100mm objektif kullanıyorsanız 1/100 sn. gibi.

Tabii buradaki odak uzunluğu 35mm karşılığı oluyor, mesleğe yeni başlamadığınıza göre hemen hatırlatalım, yeni dijital makinanızın sensörünün boyutuna göre bir "crop" çarpanının da hesaba katılması lazım.

Bu hesaba göre, en çok kullanılan odak uzunluğunu 50mm (Nikon DSLRlarda 35mm'nin karşılığı) olduğu düşünülürse:

1/2 , 1/4 , 1/8 , 1/15 , 1/30 , 1/60

Tastamam 6 stopluk bir aralık ve hiç de nadir kulla

 

Tarih: 26 Şubat 2007, 01:39 - İp: 88.***.**7.75
drk_m
drk_m (üye)
Rize / Amatör

ANTİKA

 

Tarih: 26 Şubat 2007, 07:39 - İp: 85.***.**0.148
wastrel
wastrel (üye)
Bursa / Amatör

antikanın dediklerine katılıyorum burada fotoğraf kalitesi insanların kafalarında oluşturdukları marka takıntısının aksine objektifte bitiyor. fakat amatör biri için çok önemli olmasa da nikon d70 200 ASA dan başlayan hassasiyet gösteriyor. belki daha sonradan sinir olabileceğiniz bir duruma dönüşebilir bunu için söylüyorum.

 

Tarih: 26 Şubat 2007, 11:00 - İp: 88.***.**4.148
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Tam da konunun uzerine Ken Rockwell bir yazi yayinlamis:

tiklayiniz: Digital killed my Tripod


Ozetle:

DSLRiniz varsa ve stabilizasyonlu ise, tripodunuzu cope atabilirsiniz, cunku size ancak ayakbagi olur.

Tripodu bagajda birakin, mehtap falan cekeceginiz zaman yaniniza alin diyor.

 

Tarih: 26 Şubat 2007, 12:02 - İp: 85.***.**4.43
buffalo
buffalo (üye)
Ankara / Amatör

1984 seneside babam ilk renkli televizyonu aldığında bizim komşu ''ya bence siyah beyaz daha iyi, bu renkli televizyonlar çok gözü yoruyor'' demişti, şimdi nedense onu hatırladım.

tabi, doğru, toz önleme ve titreşim önleme canon ve nikon da olmadığı için gereksiz zaten.

o kadar gereksiz bir şey madem, neden canon pek çok kompakt makinesinde bu özelliği kullanıyor, neden reklamlarında IS,IS,IS diye bağırıyor?

700 dolar bütçesi olan biri neden d70 alsın? kaç tane objektif alabilir ki? 3-4 sene önceki makineyi neden alsın? bir sürü ikinci el ilan var, nikon d70' imi daha üst modele geçeceği için satıyorum diye....

hem neden canon ya da nikon dan şaşmasın ki insanlar?
en eski dijital makine kaç yaşında allahaşkına?

sanki canon 30 yıldır dijital slr üretiyor....

 

Tarih: 26 Şubat 2007, 12:41 - İp: 88.***.**1.149
hisli
hisli (üye)
Yurtdışı / Amatör

benim bildigim en eskilerden biri bu, en azindan pazara cikan. 1991 yilinda bu aleti 30.000$ gibi bir fiyata almak mumkunmus. 1.3. megapixel bu arada.



edit: cikartan firma kodak bu arada nikon degil. nikan slr govdeyi modifiye etmis adamlar. dogan gorunumlu sahin yani.

#hisli' tarafından 26.02.2007 12:58:51 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 26 Şubat 2007, 12:54 - İp: 195.***.**8.198
buffalo
buffalo (üye)
Ankara / Amatör

hisli;
ikinci elde epey para ediyordur bu

 

Tarih: 26 Şubat 2007, 13:09 - İp: 88.***.**1.149
muratsen
muratsen (üye)
Kocaeli / Amatör

Antika, Buffalo ne yazıkki bazı arkadaşlara ne kadar anlatsanız anlatamazsınız...

alıcı arkadaşa sözüm : benim önerilerim firmanın değil kullanıcının tarafınadır, arzum en uygun fiyata en iyi makineye sahip olabilmenizdir. 700$'a alabileceğiniz (ABD'den) fiyat performansı en yüksek makine Sony A100'dür sakın 2. el forumları D70'den geçilmiyor bilginize...

 

Tarih: 26 Şubat 2007, 13:13 - İp: 81.***.**9.13
muratsen
muratsen (üye)
Kocaeli / Amatör

Nikon D1 modelini Temmuz 99'da,
Canon Eos 1D modelini Eylül 2001'de duyurmuş...

Yani Bu işin mazisi 7 yıl... D70 2004 yılının modeli... yani DSLR miladına göre ortaçağdan kalma bir model

Evet 2004 yılında ortada Sony, Pentax yokken Minolta ülkem insanı tarafından pil markası olarak bilibirken iyi bir makineydi ama şu bit kadar LCDsi ve geri kalan herşeyi ile K100D - A100 ve K10D ile kıyas kabul etmez... D70le muhteşem işler yapan herkes de binlerce dolarlık lensler kullanıyor, biz masadaki 700 $'dan bahsediyoruz.

 

Tarih: 26 Şubat 2007, 13:25 - İp: 81.***.**9.13