ahmetozt
ahmetozt (üye)
İstanbul / Meraklı

Konica-minolta 5d

öncelikle herkese merhaba forumu yaklaşık bir aydır takip ediyorum bu güne kadar okumakla yetindim ve sonunda ben de üye oldum benim ricam kullanan ve bilgisi olan arkadaşların KM 5d hakkındaki yorumlarını ve deneyimlerini bu konu altında bizlerle paylaşmaları zira bu makinenin daha önceki forumlarda (yanlışım yoksa) sadece alternatif olarak adı geçmişti şimdiden düşüncelerini paylaşan arkadaşlara teşekkür ediyorum

Tarih: 21 Aralık 2005, 16:52 - İp: yok
droral
droral (üye)
Ankara / Amatör

Çok teşekkürler Engin Bey, araştırma neticelerinizi heyecanla bekliyorum...

 

Tarih: 25 Aralık 2005, 12:12 - İp: 85.***.**0.180
tekno
tekno (üye)
İstanbul / Amatör

Sevgili @eacinci; biliyorsunuz ben bir KM 5D kullanıcısıyım. Yorumlarımda ne kadar objektif olabileceğimi lütfen yazılarımda değerlendirin. Birde her ne kadar birkaç haftadır KM 5D kullanıyor olsam da, onu kullandığım kadar alternatifi olacak makinaları kullanmış değilim. Bu anlamda bir karşılaştırma yerine kullanıcı görüşlerimi aktarabilirim.

Ancak, satınalma öncesi yaptığım uzun ve hummalı inceleme ve araştırmalar ile satınalma sırasında alternatif makinalar ile kısıtlı süreler ve imkanlarda yaptığım değerlendirmelerde bu makinayı almaya karar vermiştim.

Herkesin bildiğini (AntiShake, büyük LCD gibi) tekrar herkese anlatmak istemiyorum. Sadece kullanım sırasında ve herhangi bir karşılaştırmaya girmeksizin hoşuma giden özelliklerini sıralayayım.

- Öncelikle makina ele çok iyi oturuyor. Resim çekerken ellerimi nerelere koyacağım, nerelere sıkıştıracağım derdi yok.
- Vizör fevkalade güzel. Tüm bilgileri çok güzel okunan bir ekran üzerinde takip ediyorsunuz. Vizör çok aydınlık. Çok net, detaylı ve okunabilir.
- LCD ekran büyük ve yine çok okunaklı. Kontrastı bu kış günlerinde en alt düzeye getirmeme rağmen dış ortam çekimlerinde çok rahatlıkla okunuyor. LCD grafik yoğunluğu büyüklüğüne göre kağıt üzerinde düşük gibi gözükse de pratikte hiç bir sorun çıkarmıyor. Üstelik kullandıklarım ve denediklerim arasında bana en net ve en anlaşılır gelen buydu.
- LCD üzerindeki menü bir sanatçının elinden çıkmışcasına çok güzel tasarlanmış. Basit değil kaliteli. Menü karakterlerinin ve ayarlarının büyük punto karakterler ile çıkması güzel. Gözünüzü vizöre dayadığınız zaman, vizör önündeki sensörler bunu algılayıp LCD'ye gelen görüntüyü kapatıyor. Birde kamerayı 90 derece çevirip çekim yaparsanız, menüde aynı şekilde dönüp okumanızı kolaylaştırıyor. İnce ve çok akıllıca detaylar var.
- Minolta'nın 18-70mm ve 75-300mm lenslerde fokus hızı harika. Denklanşöre yarım basmanızı takiben en fazla 1 sn içinde fokuslanıyor. Düşük ışık şartlarında bile bu fokus hızı insanı şaşırtıyor. Ben 75-300mm lensi alırken birde sigma dl 70-300mm lensi denemiştim, bu konuda çok dikkatli olun, sigma'da 300mm'de fokus hızı ciddi derecede çok düşük. Hayyamda yakın ve uzak objelere fokusu test etmiştim, sigma 2-3 sn'de "BAZEN" fokuslarken bu minolta 75-300mm'de anında idi, ve bana "yok canım bu kadar fark olamaz" dedirtmişti. Ama cidden 75-300mm minolta lens ile fokus hızı yeterli ışık koşullarında mükemmel. bir kerede eminönünde kadıköy iskelesi civarından gece saat 19:00 civarında galata kulesini minolta 75-300mm lenste 300mm'de çekmeye çalışmıştım. Orada fokuslama 2sn gibi idi. Bu da normaldir sanırım, çünkü heryer karanlıktı. Ayrıca, gece o karanlıkta ve 300mm'de tripodsuz net çekemedim. Ayrıca soğuk hava ve rüzgarda olumsuz bir etkendi.
- Kamera üzerinde normal çekim sırasında lazım olacak fonksiyonlar kamera üstünde kolay erişilebilir yerlere konmuş. Mesela, ISO ayarını gözünüzü vizörden ayırmadan değiştirebiliyorsunuz. Bunun gibi beyaz ayarlarıda aynı şekilde. Bu açıdan tuşların seçimi ve yerleşiminde de bana çok uyumlu ve kullanıcı dostu geldi.
- Kameranın bazı fotoğrafları sizlere itici gelebilir. Ama gerçekten görmeden elinize almadan karar vermeyin derim. Çünkü keskin hatlara sahip olmasından mıdır nedir, makina çok profesyonel bir ürün gibi duruyor. Diğer yuvarlak hatlı makinalar resimlerde güzeldi ama elime alınca beğenmemiştim. Elbette zevkler ve renkler değişir.
- En önemli konu ise "SONUÇ". Çektiğim resimlerde gördüğüm renk ve keskinlik, ayrıca çok daha önemli olan doğal tonlamalara ve renklere sahip olması, bu makinanın hiçte giriş seviyesi kalitesinde olmadığını bana gösterdi. Giriş seviyesi makinaların fotoğraflarını uzun boylu incelemiştim. Ben JPEG'de çekmeme ve resim üzerinde herhangi bir düzenleme/modifikasyon yapmama rağmen, sonuçlar çok mükemmel. Ayrıca, bu işten anladığını düşündüğüm birkaç arkadaşımda makinanın fotoğraf kalitesini "sınıfının çok üstünde" olarak yorumladılar. Bu kış günlerinde çok çok yetersiz ışık koşullar

 

Tarih: 25 Aralık 2005, 12:52 - İp: 81.***.**5.33
droral
droral (üye)
Ankara / Amatör

Merhaba Tekno, bulmuşken sana bir şey sorabilir miyim?;
Okuduğum tüketici şikayetlerinde minör bir problemden bahsedilmişti: Benzerlerne göre aşırı yüksek bir deklanşör sesi!
Bu, çoğu kimse için anlamsız olabilir, ancak ben opera ve tiyatroda seyirci konumunda resim çekiyorum. FZ20'deki hoparlörden gelen imitasyon deklaşör sesini kapatmak mümkün, ancak sessizlikte KM 5D'nin deklanşör sesi salonu çınlatır mı diye endişe ediyorum...

 

Tarih: 25 Aralık 2005, 14:12 - İp: 85.***.**0.180
eacinci
eacinci (üye)
İstanbul / Amatör

verdiğin bilgiler için çok teşekkürler tekn0... gerçeği söylemek gerekirse senin makina alma aşamandaki forumunda bu makina çok heyecanlandırmıştı beni.. ve o gün bugündür inceliyip duruyorum ama bu incelememakinayı içime sindirmek için değil sadece aldığımda daha çabuk kavrayabilmek için.. lafın özü ben de KM 5D alacağım ve senin bunu alış evrelerine şahit olduğumdan senin yazacakların çok daha önemli ve değer taşıyordu benim için.. çok teşekkürler ilgin için.. güle güle kullan... droral bey sanırım siz de sevgili tekn0 nun izlenimleri okumuşsunuzdur... ehh artık birer 5D almanın vakti geldi sanırım... hepinize iyi pazarlar...

engin

 

Tarih: 25 Aralık 2005, 14:23 - İp: 81.***.**0.227
tekno
tekno (üye)
İstanbul / Amatör

Sevgili @droral; deklanşör sesi dediğiniz gibi SLR-Like ve daha alt sınıf compact makinalarda ayarlanabiliyor ve hatta isterseniz kapatılabiliyor. Konica Minolta Dynax 5D'de üzerinde açıkçası bu tarz birşey var mı bilmiyorum Ama sanırım fiziken olamıyor olmalı. Çok abartı bir deklanşör sesi yok, ama çok sessiz ortamda yakınlarınızda (10m civarınızda sanırım) oturan birileri kendi içlerinden "birileri fotoğraf çekiyor" der. Yanınızdakiler ise iki üç deklanşör sesinden sonra size bir "pardon" çekebilir. Ben diğer alternatiflerde durum nedir bilemiyorum, birşeye göre kıyaslama yapmak gerekir açıkçası, yoksa yorum çok havada kalıyor, dB ölçer olsa daha objektif olurdum ama maalesef

Bence siz kendi kulağınız ile dinleyip buna karar verin, bana rahatsız edici gibi gelmeyen ses, size farklı bir duygu uyandırabilir. Ayrıca, alternatifleri ile de karşılaştıramıyorum ki, o nedenle objektif olamıyorum. Zaten seçim sırasında hiç bu özelliğe dikkat edip, diğerleri ile karşılaştırmaya gayret etmemiştim.

Sonuçta "aşırı yüksek bir deklanşör sesi!" olayına pek katılamıyorum. Benzerlerini bilmiyorum ama bana "aşırı yüksek" gelmedi. Bu arada kulaklarımda bir rahatsızlık filanda yok

Not: İş seyahatim nedeniyle foruma bağlanamayacağımı düşünmüştüm ama Türkiye'de teknoloji çok hızlı gelişiyor, otellerde kablosuz internet hizmeti tahmin edemyeceğim kadar hızlı yaygınlaşmış.

Sevgilerimle...

 

Tarih: 25 Aralık 2005, 23:36 - İp: 85.***.**7.29
droral
droral (üye)
Ankara / Amatör

Sevgili tekno cevap için teşekkürler. DSLR'lerde tabiiki deklanşör sesini kapatmak diye bir kavram yok, çıkan ses mekanizmanın sesi. Dediğin gibi en iyisi deneyip görmek...

 

Tarih: 25 Aralık 2005, 23:48 - İp: 85.***.**0.180
yenifoto
yenifoto (üye)
Tekirdağ / Amatör

Geçenlerde 3 adet foto dükkanı olan bir arkadaşa d5 getirmiş fir ma tanıtım için .Geri gönderdim diyor ve bir örnek tab gösterdi boy portresinde.Foto berbattı.Bayanın yüzü aydınlık fakat saçlardaki ayrındı sıfır derecesinde azdı.Bilemiyorum ya makinada bir problem vardı yada doğru ayarda çekememişlerdi.









--------------------------
D50+18.55

 

Tarih: 26 Aralık 2005, 23:41 - İp: 85.***.**9.230
yenifoto
yenifoto (üye)
Tekirdağ / Amatör

Benim bahsettiğim canon D5 tir.

 

Tarih: 26 Aralık 2005, 23:45 - İp: 85.***.**9.230
ogunata
ogunata (üye)
İstanbul / Amatör

Arkadaşlar, ben de Konica Minolta 5D siparişi verdim sonunda. Makine ABD'den 1-2 hafta içerisinde gelecek.Şimdiden ön hazırlık yapmak istiyorum Türkçe kullanım klavuzunu ne şekilde temin edebilirim. Aranızda bilgisayar ortamında kullanım klavuzu olan ve bana gönderebilecek olan var mı?

 

Tarih: 27 Aralık 2005, 14:57 - İp: 213.***.**2.6
magnat
magnat (üye)
Ankara / Meraklı

yaw bende daha yeni konicaminolta a200 aldım,5d ile arasında 170 euro fark vardı,ballandıra ballandıra anlatıyorsunuz simdi dusunuyorumda onumu alsaydım diye
içime kurt düşürdünüz.

 

Tarih: 27 Aralık 2005, 18:02 - İp: 81.***.**6.19