t_yaman
t_yaman (üye)
İzmir / Amatör

Pentax K10d Focus Sorunu Giderme

Bazı Pentax K10D makinaların Önde/Arkada odaklama sorunu (Front/Back Focusing) olabiliyor. K10D makinalar için bu ince ayarı kullanıcının yapabilmesi olanağı mevcut. Ancak bu ince ayar K20D deki gibi her lens için değil gövde için yapılmakta ve her lens için aynı ayar geçerli olmaktadır. Dolayısıyla eğer sorun lenste ise bu ayar pek kullanışlı olmayacaktır. K10D firmware V1.1 ile gizli servis menusune girmenin yolları bulundu (tuş kombinasyonları ile) ve bu sayede makinanın birçok ayarı yapılabiliyor. V1.3 yüklü ise V1.1 e bir hack firmware ile downgrade ediliyor ve sistem menusunden ilgili ayar yapılabiliyor. İlgili linki aşağıda veriyorum;

Pentax Hack Firmware V.1.1

Bu linkte HERE yazan yere tıklayıp hack firmware'i indirip V1.3 yüklü K10D makinanızın Firmware versiyonunu V1.1 e indirebilirsiniz. Bu sayede servis menüsüne giriş yapma olanağınız olur. Servis menüsüne nasıl gireceğiniz konusundaki açıklamalar bir txt dosyası halinde var.

Bir diğer yöntem ise daha yeni. Bu yöntemde makinada V1.3 yüklü iken bile menüye erişiliyor ve downgrade yapmaya gerek kalmıyor. Bu yöntemde bir bilgisayar programı (rus hackerların hazırladığı) ve usb kablosu ile K10D ye bağlanılıyor ve menü aktif hale getiliriyor. Ayarlama sonrası tekar aynı program ile menü kapatılıyor. Bu programın linkini bulamadım ama isteyene yollarım ben indirmiştim.

Yöntemlerin ikisine de kullanarak makinamda ayar yaptım herhangi bir sorun yaşamadım. Tehlikeli bir duruma da rastlamadım çünkü baya deneme yaptım. Ancak makinasında sorun olmayanlar da boşuna makinasını kurcalamasın tabi. İnce ayar yapmaya karar veren ve işin içinden çıkamayan olursa seve seve yardımcı olurum.
Saygılar;

Tarih: 2 Temmuz 2008, 23:29 - İp: 85.***.**8.42
fersuh
fersuh (üye)
İstanbul / Amatör

hocam ben bu sorunla şimdi karşılaştım ama firmware sürümünü 1.10'a düşürmeyi başaramadım. Makine "eski bir sürüm" deyip başlamıyor kurmaya. yardımcı olur musun. 2. yöntemde de makineyi bilgisayara bağlamayı beceremedim.

 

Tarih: 22 Ocak 2011, 19:12 - İp: 217.***.**0.40
cincat
cincat (üye)
İzmir / Amatör

merhaba, dün, internet vasıtasıyla elden bir m 50 mm 1.7 pentax lens aldım. çok temiz. ama net çekim yapamıyorum. pentax k10d kullanım klavuzundaki yönetgeleri uyguladım. sesli sinyal alıyorum, ışıklı uyarı da veriyor net olduğu hakkında, ama çektiğim fotografı diskleri çevirerek yaklaştırdığımda net olmadığını görüyorum objenin. oysa 50x300 lens ile keskinlik iyi. nerde ne hata yapıyorum. lens ayarı MF'e ayarlı, Av veya manuelde çekim yapıyorum.

B)bir de daha önce yine manuel lens kullanırken, vizorden baktığım zaman, diyafram değiştirdiğimde, yada estantane, şimdi hatırlayamıyorum, içerde + ile - arasında ilerleyen ibreyi görebiliyor, ona göre bazen 1 f stop fazla ya da eksik çekebiliyordum. şimdi o ibre her programda hareketsiz kaliyor. acaba anlatabildim mi derdimi? ne yapmalıyım?

 

Tarih: 23 Nisan 2013, 17:54 - İp: 88.***.**6.166
t_yaman
t_yaman (üye)
İzmir / Amatör

Merhaba;
Öncelikle lensiniz hayırlı olsun, 50mm ile gayet keyifli çekimler yapacağınızı düşünüyorum. Sorularınıza gelirsek;
1. Öncelikle şunu belirteyim, Manuel lens takıp Av modunda çekerseniz, makine sürekli en açık diyaframda gibi pozlama yapacaktır o nedenle M modunda çekim yapınız. Netleme sorununuzun diyafram açıklığından kaynaklandığını düşünüyorum. Özellikle Av modunda makine f1.7 de çekim yapıyordur ve malum alan derinliği çok sığ olacak. Siz de manuel netlemeye çok alışkın değilseniz bu tip problemle karşılaşabilirsiniz. Lenste diyaframı f8 gibi ayarlayıp çekim yaparak deneyin. Bir de makine netleyince uyarı verecektir ancak gözünüzle de teyit edin. Yine de tecrübeye dayalı söylüyorum, makine de pek yanıltmayacaktır.

2. Vizörden baktığınızda + - diye değişen ibre pozlama göstergesidir. Bu gösterge tam ortadayken doğru pozlamayı yakalamışsınızdır. M modu haricinde diğer tüm modlarda makine pozlamayı sizin için hesapladığından o ibre diğer modlarda sabit kalacaktır. Sizin manuel lensle doğru pozlama yapabilmeniz için en kolay yöndem yeşil noktalı butona basmaktır (deklanşörün solunda, bu pentaxa özgü bir özelliktir). Makineyi M moduna alın. Diyaframı lensten ayarlayın, kadrajınızını yapın, netlemeyi yapın ve kadrajı mümkün merteeb bozmadan yeşil butona basın. Makine sizin için ışığı ölçecek ve uygun enstantaneyi verecektir. Sonra da çekimi yapın, uygun pozlamada fotoğrafı çekmiş olursunuz.

Umarım yardımcı olabilmişimdir, eğer eksik anlattığım ya da tam açıklayamadığım bir durum varsa lütfen belirtin, sonucu bana bildirirseniz sevinirim.



#t_yaman' tarafından 23.04.2013 20:38:51 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 23 Nisan 2013, 20:33 - İp: 195.***.**8.165