mediart
mediart (üye)
Ankara / Amatör

İkilemdeyim Yardım Edin Lütfen.

Arkadaşlar merhaba. Müthiş bir ikilem yaşamaktayım. Elimde bir R1 var. Reklam ajansımız var. Ürün fotoğrafları çekmekteyiz. Ayrıca eşimin fotoğraf hobisi var şöyleki, Yakın akraba veya arkadaşlarımızın özel günlerinde (doğum, doğum günü, kutlama vs) fotoğraflar çekmeye bayılıyor. Fakat işimiz gereği fotoğraf makinesini para kazanma amaçlı kullanıyoruz (ürün çekimi) R1'deki(mağaza) bie problemden dolayı geri verebilme ve paramızı geri alma şansımız var. (2.200 YTL) Şimdi kafam karışık R1 ile ilgili özellikleri hepiniz biliyorsunuz DSLR ile bir yere kadar kafa kafaya gidiyor. Belli bir mesafeden sonra R1 yetersiz kalmakta ki benim bu mesafeyle işim olmaz. (afrikada vahşi hayat ve spor gibi)
Bu parayla alabileceğim ancak D70 + Tampron/sigma lens olabilir. Ve belli bir süre maddi durumumdan dolayı fotoğraf makinesine yüklü yatırım yapamam. D70'e takacağım lensinde yaklaşma mesafesi 40cm ile sınırlı olacak. R1 şu an 25 cm yaklaşma var. Çevremdeki fotoğraf üstadlarıyla konuştuğumda hep DSLR öneriyorlar lens esnekliği açısından. İşte ikilem burada başlıyor. Benim 400/600'lük lensle işim olmaz
Ben ürün ve potre ve detay çekiyorum eşimde öyle. Ve bundan para kazanıyorum (dolaylı olarak) Benim için kaliteli ve doğal renkli çekimler çok önemli çünki bunları basıyorum ben. Şimdi benim ihtiyaç ve özelliklerime göre sayın profesyoneller....!
Ben R1 ile devam etmelimiyim yoksa fırsatım varken D70+(400 euro civarı bir lens) ile değiştiriyim mi. Gelecek cevaplara gerçekten ihtiyacım var çünki yarın yada pazartesi günü R1 ile ilgili son kararı almam gerekiyor.

NOT: Bu konuyu bugün açtım fakat yanlış yere açtım sanırım. O yüzden 2 adet konu başlığına rastlarsanız şimdiden kusura bakmayın.

Tarih: 15 Nisan 2006, 01:25 - İp: yok
as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

mediart
Bence öncelikle makinanı iyice bir tanı.Hangi özelliğin nerede nasıl işe yaradığını öğren.
Biliyorsun farklı ışık tonlarının olduğu bir yerin fotoğrafını çekerken makina ışık ölçümünü karanlık yerden yaparsa aydınlık yerlerde ışık patlaması olabilir.Bu her makinada karşılaşabilinecek bir sorun dur.Yada tam aksi ışık ölçümü aydınlık yerden yapılırsa bu seferde karanlık yerlerde detay kaybolacaktır.Bu tüm makinalar içinde geçerli ancak yapılacak ta bir şey olmayan bir durumdur.
Fakat Sony tüm makinalarda olan bu sorunu en aza indirebilmek için R1 e iki tane ek özellik koymuş.Zebra desen fonksiyonunda yatay çizgili yerler çok parlak çıkacak ,detay kayıplarının olacağı yerlerdir.Bunu pozlamayı (flaşın hemen altındaki yatay konumlu tekerlek) - yönde azaltarak engellersin.Peki fotoğraf ta bu sefer de karanlıktaki noktalarda detay kaybı olmasın diyorsan da AGCS fonnksiyonunu devreye almalısın.Bu özellikleri tam olarak kullanmaya başladığında R1 ile ışık dengesi kötü fotoğraf çekmek neredeyse imkansız hale gelir.Birde bu fotoğrafları RAW formatında çekersen ayarları oradan istediğin gibi yapma şansın da olur.Sana tavsiyem bu özellikleri kullanmayı öğrenmek için bolca test çekimleri yapman.

 

Tarih: 17 Nisan 2006, 01:27 - İp: 85.***.**7.207
mediart
mediart (üye)
Ankara / Amatör

Sağol As. Hem burada hem de R1 incelemesinde anlamaya başladım ki. R1'in tüm özelliklerini öğrendikten sonra D70s/350D nin yapamadığı kadar kaliteli fotolar alabilirim. Bu ticari açıdan önemli. Çünki mesleğim gereği o resimleri kullanarak para kazanacam. R1 bu iş için yetiyor. D70s e gerek yok anladığım kadarıyla. Makineyi geri vermekten vazgeçecem bu gidişle ve özelliklerini öğrenmeye başlayacam. (kararsız olduğumdan dolayı ha bugün değiştiririm ha yarın değiştiririm diye kitanın ilk sayfasını bile okumadım daha )

 

Tarih: 17 Nisan 2006, 02:24 - İp: 81.***.**4.245