mediart
mediart (üye)
Ankara / Amatör

İkilemdeyim Yardım Edin Lütfen.

Arkadaşlar merhaba. Müthiş bir ikilem yaşamaktayım. Elimde bir R1 var. Reklam ajansımız var. Ürün fotoğrafları çekmekteyiz. Ayrıca eşimin fotoğraf hobisi var şöyleki, Yakın akraba veya arkadaşlarımızın özel günlerinde (doğum, doğum günü, kutlama vs) fotoğraflar çekmeye bayılıyor. Fakat işimiz gereği fotoğraf makinesini para kazanma amaçlı kullanıyoruz (ürün çekimi) R1'deki(mağaza) bie problemden dolayı geri verebilme ve paramızı geri alma şansımız var. (2.200 YTL) Şimdi kafam karışık R1 ile ilgili özellikleri hepiniz biliyorsunuz DSLR ile bir yere kadar kafa kafaya gidiyor. Belli bir mesafeden sonra R1 yetersiz kalmakta ki benim bu mesafeyle işim olmaz. (afrikada vahşi hayat ve spor gibi)
Bu parayla alabileceğim ancak D70 + Tampron/sigma lens olabilir. Ve belli bir süre maddi durumumdan dolayı fotoğraf makinesine yüklü yatırım yapamam. D70'e takacağım lensinde yaklaşma mesafesi 40cm ile sınırlı olacak. R1 şu an 25 cm yaklaşma var. Çevremdeki fotoğraf üstadlarıyla konuştuğumda hep DSLR öneriyorlar lens esnekliği açısından. İşte ikilem burada başlıyor. Benim 400/600'lük lensle işim olmaz
Ben ürün ve potre ve detay çekiyorum eşimde öyle. Ve bundan para kazanıyorum (dolaylı olarak) Benim için kaliteli ve doğal renkli çekimler çok önemli çünki bunları basıyorum ben. Şimdi benim ihtiyaç ve özelliklerime göre sayın profesyoneller....!
Ben R1 ile devam etmelimiyim yoksa fırsatım varken D70+(400 euro civarı bir lens) ile değiştiriyim mi. Gelecek cevaplara gerçekten ihtiyacım var çünki yarın yada pazartesi günü R1 ile ilgili son kararı almam gerekiyor.

NOT: Bu konuyu bugün açtım fakat yanlış yere açtım sanırım. O yüzden 2 adet konu başlığına rastlarsanız şimdiden kusura bakmayın.

Tarih: 15 Nisan 2006, 01:25 - İp: yok
as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

mediart merhaba
Çektiğin fotoğraflardan para kazanıyorsan DSLR alman daha mantıklı.Müşterinin talebine en uygun lensi takar çekimi yapar parayıda kaparsın.
Lakin kit lens le bu iş olmaz.Kaliteli lenslere ne zaman para ayırabileceksen makinanı o zaman değiştirmen senin için daha faydalı olur diyorum.Yakın çekim (macro) senin işin için gerekli ise R1 in orijinal close-up lensi 150ytl.civarı.Onunla 8cm. kadar yaklaşıp kaliteli macrolar çekebilirsin.
R1 i kullandığın için biliyorsundur.Bir satıcıya flaş bellekle gidip D70S ile deneme çekimleri yapıp flaş belleğe yükleyip kendi P/C de karşılaştırma yapabilirsin.Ve Bu karşılaştırmayı yapmadan makineni değiştirmeni tavsiye etmem.Kimin ne söylediği de o kadar önemli değil çektiğin fotoları karşılaştır kararı kendin ver.

 

Tarih: 15 Nisan 2006, 02:32 - İp: 85.***.**7.225
mediart
mediart (üye)
Ankara / Amatör

Benim işim ağırlıklı olarak yakın çekim. (ürün ve detay) R1 bu konuda yetersiz kalırmı diye sormuştum. Yoksa R1'in çekim kalitesini hepimiz biliyoruz. Özelliklede sen as
D70'e en fazla 400 Euro'luk bir yatırım yapabilirim şu an. R1'in sağladığı parlak ve detay resimleri DSLR makinelerde rahatlıkla yakalayabilirmiyim diye sormuştum. O dediğin karşılaştırma inan heryerde olmuyor. Adamlar sana tip tip bakıyor. Sankide makineyi ver 1 hafta kullanyım dedim. Sitelerdeki karşılaştırmalarda da hangi makinenin daha iyi görüntü ve detay verdiğinden çok photoshop'u hangisinin daha fazla bildiği üzerine kurulu.

 

Tarih: 15 Nisan 2006, 02:42 - İp: 81.***.**4.245
pino_ccio
pino_ccio (üye)
İzmir / Meraklı

As kardeş R1 forumuna ulaşaşıp katkıda bulunamıyoruz.
Ev sahibinin ziline bi zahmet basar mısın.

 

Tarih: 15 Nisan 2006, 02:54 - İp: yok
as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

mediart Yaptığın çekimlerden mutlaka baskı alıyorsundur.D70S ile alacağın maksimum kaliteli baskı ebadı R1 kadar olmayacaktır.
R1 in close-up lens performansı çok başarılı.P/S ta iyi değilsen DSLR de zorluk çekebilirsin,çünkü onlarla çekilmiş fotolar böyle bir işleme ihtiyaç duyuyor.
Sana gidip bir yerde test fotoları çek dememin sebebi D70S in kit lensi ile çekeceğin fotoları R1 den sonra beğenmiyeceğini bildiğim içindi.
Ben R1 i almadan önce D70S ve D200 ile 2000ytl. lik bir lensle test fotoğrafı çekme şansım oldu.D200 ü çok beğendim ama karşılaştırmayı yaptığım ajans sahibi arkadaşım da D200 ü alamıyorsam R1 i almamı söyledi .Çünkü test fotolarında d200 den sonra D70S ve R1 aynı kaliteye ulaştılar.Tabii D70S in fotoları P/S tan geçtikten sonra.
Ben lens e o kadar para ayıramıyacağım için R1 i tercih ettim.Ayrıca test için çektiğimiz fotoları A3 ebadında bastırdık .Baskı sonucu D200,R1 ve D70S olarak çıktı kalitesi sıralandı.

 

Tarih: 15 Nisan 2006, 02:57 - İp: 85.***.**7.225
as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

pino_ccio R1 topiğinde bir sorun yok ulaşılabiliyor.

 

Tarih: 15 Nisan 2006, 03:10 - İp: 85.***.**7.225
mediart
mediart (üye)
Ankara / Amatör

Teşekkürler as.
Şimdi genellikle baskı boyutum A4 üzeri değil. Ama bu kesin bie kural da değil. Bazen büyük te olabilir. Lense 2000$ ayırmama hayal olur. D200 evet benimde gönlümde yatıyor hatta aralıkta ön sipariş verebilmek için İstanbul'a bile gidiyordum fakat gidemedim ve D200 haya oldu. Benim şu an bir lense ayırabileceğim max para 400EURO civarı zaten o da D70 alınırsan. Sanırım sana D 200 alamazsan R1 al diyen ajans sahibi arakadaşın ürün için D200 keyif için R1 kullanan arkadaşın olmalı. P/S konusunda ajans düzeyinde yeteli bilgim var 6 senedir kullanıyorum (5.5 ten beri) Anladığım kadarıyla R1 pro çekimler için (portre, ürün çekimi, detay çekimi sadece) yeterince iyi anlaşılan. Bu tarz pro işlerde DSLR olmadan da R1'le iyi sobuç alabilirm sonucu çıkıyor.

 

Tarih: 15 Nisan 2006, 10:45 - İp: 81.***.**4.245
as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

mediart merhaba
Madem satıcıdan test için fotoğraf çekme şansın yok o halde istediğin makinayı imaging resource sitesinden istediğin makina ile yan yana eşit koşullarda çekilmiş test fotğrafları ile karşılaştırabilirsin.Karşılaştırma için referans alınabilecek dünyanın en iyi sitelerinden biri.
Aşağıdaki adresten bunu kolaylıkla yapabilirsin.

http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM

 

Tarih: 16 Nisan 2006, 18:18 - İp: 85.***.**7.207
mediart
mediart (üye)
Ankara / Amatör

Cumartesi günü R1'i alıp Ankara'da bir fotoğraf mağazasına gittim. Orada kutusundan bir D70s çıkardılar kit lensi ile birlikte. Çıktık dışarıya ayni adam bir R1 ile bir D70s ile ayni yerlerin fotoğraflarını çekti(P ve M modda ince ayar yapmadan bas çek usulü). Sonra bilgisayara aktarıp baktık. Sonuç şu. D70 biraz daha mat görüntüler verdi. Işığın arkada olmadığı çekimlerde yeşillenmeler oldu. Fakat matlıktan mıudır bilemiyorum (ustalar daha rahat cevap verebilir) ışığın parlayan yüzeyleri (otomobilin kaportası, yer karoları vs) gibi yerlere vuran ışık daha az ve detaylar daha belirgindi. Ayrıca M makro modunda yok kenarındaki çiçekleri çektik bayağı iyi çekti. (işin garibi kit lens ile 45cm yaklaşma sınırı olmasına rağmen) ben R1'den o konuda daha fazla performan beklerdim açıkcası. (bu arada R1 M değil P modundaydı fark buradan da kaynaklanıyor olabilir.) Gelelim R1'e renler yoldaki arabalar insanlar kısacası güneşin direkt olarak vurmadığı tüm detaylar D70s'ten çok daha parlak ve netti. Fakat günesin vurduğu yüzeylerde fazla beyazlıktan dolayı detay kaybı yaşandı. Yani sonuç olarak ikilemim daha da arttı. Çünki ben genelde iç mekanda fotoğraf çekecem pro olarak. Direkt güneş vuran birşey değil. Hobi olarak kullanımda evet güneş olabilir fakat o da hobi sonuçta. Ürünlerde müşteriler parıl parıl parlayan (yanar dönerli) olarak görmek istiyor ürünlerini. Bu baskı kalitesinide arttırıyor paralelinde. Burdan R1 sonucu çıkıyor. Fakat Makroda'ki beklediğim başarıyı vermemesi. takılacal extantion lensin de tekbaşına takılan lens kadar performanslı olamayacak olması biraz midemi bulandırdı. Diğer yandan D70s in param oldukça primary lens alarak makro, portre ve ilerde hobi olarakta 70-300 tarzı bir lens ile D70'in kabiliyetini arttırabilirim. Fakat ondaki yeşillenme(tüm çekimlerde değil) ve özelliklede R1'e göre bariz mat resim (mat derken temiz, keskin ama renkler soluk)vermesi miğdemi bulandırdı.

 

Tarih: 16 Nisan 2006, 23:58 - İp: 81.***.**4.245
as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

mediart R1 i bütün özellikleri ile tam olarak kullanırsan,zebra desen fonksiyonuyla aşırı parlak yerlerdeki detay kaybını önlersin,AGCS sistemini devreye alırsan fotoğraftaki karanlık bölümlerdeki detayları daha net çekebilirsin.Her iki makinada referans alınan yerlerdeki ışık farklı ise söylediğin durum ortaya çıkar.Yukarıda bahsettiğim özellikleri tam olarak kullanıp kullanmadığını bilmediğim için ancak bu kadar yorum yapabileceğim.

#as' tarafyndan 17.04.2006 00:50:41 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 17 Nisan 2006, 00:29 - İp: 85.***.**7.207
mediart
mediart (üye)
Ankara / Amatör

Zebra'yı biliyorum. Daha doğrusu kurcalarken farkettim ışık patlaması olan yerleri cizgi cizgi gösteriyor fakat o cizgileri gördükten sonra ne yapmam gerektiğini bilmiyorum. Dediğim gibi mak. alalı 5 gün olmadı bile. Eğer değiştireceksem de pzt salı değiştirmem gerek. Çekimleri ayni yeden ayni kişi ayni yere poz alarak yapıldı. Şu an R1 izlemin formunu da okuyorum. Kafamda şu oluşmaya başladı. 2000-3000YTL'en yoksa lens almaya kit lenslerle alacağın sonuç R1 den kötü olacak. R1'in lensini elverdiği ölçülerdeyse çekilecek fotoğraflar (pro olarak) r1 yeter.
(ya kafam şu an iyi diyor yada kafayı yiyiyorum as )

 

Tarih: 17 Nisan 2006, 01:05 - İp: 81.***.**4.245