ugurtardus
ugurtardus (üye)
İstanbul / Amatör

Eos 350d Sorun

arkadaşlar 350d var bende flash kapalı iken 4000 estantenede fotoğraf çekebiliyorum ama flash açıkken çekemiyorum en fazla 200 estantenede çekim yapabiliyorum makinada mı sorun var acaba

Tarih: 7 Şubat 2007, 15:15 - İp: 81.***.**1.163
burfak
burfak (üye)
İstanbul / Amatör

Hayır. bu gayet normal. Makinenizin maksimum flaş senkronizasyonu 1/200'dür. daha hızlı enstantanelerde flaş kullanamazsınız.
Bu hız tüm slr'lerde aşağı yukarı bu kadardır. bazıları 1/250'de de senkronizasyon yapabilir.

Tarih: 7 Şubat 2007, 15:23 - İp: 84.***.**4.104
ugurtardus
ugurtardus (üye)
İstanbul / Amatör

saolasın bende korktum bozuk diye

Tarih: 7 Şubat 2007, 15:24 - İp: 81.***.**1.163
mete007
mete007 (üye)
Kocaeli / Doğa Fotoğrafçısı

ben, 20d kullanıyorum.. custon functions içerisinde bir seçenek var.. eğer flaş açıksa senkronizasyon hızına ayar yapıyor.. tabi makine farklılığı nedeniyle detay yazmam mantıksız olur..

ayarlar içerisinden bu özelliği kapatabilirsiniz ama.. burfak'ın anlattığı şekilde, senkronize çalışmaz sanki flaş yok gibi görüntü alırsınız..

Tarih: 7 Şubat 2007, 16:45 - İp: 81.***.**6.12
ugurtardus
ugurtardus (üye)
İstanbul / Amatör

teşekkürler mete bakıcam dediğin yere

Tarih: 7 Şubat 2007, 16:56 - İp: 81.***.**1.163
layer_26
layer_26 (üye)
Eskişehir / Stüdyo Fotoğrafçısı

Arkadaslar hazır 350 d sorunlarından acılmısken konu ; bende ki 350 D nin sorunu fotoğfrafta enlemsine çizgiler oluşmaya basladı bu acaba makınenin shutter ömrü ile bir ilgisi varmı yoksa baska bir arıza ile mi karsı karşıyayı baska bir objectiflede denedim sorun aynı

Tarih: 11 Şubat 2007, 16:18 - İp: 88.***.**3.166
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Flash / perde hizi ile alakali:

Bende KonicaMinolta 5D var. Onda da flash acilinca perde hizini 125'e dusuruyor. (stabilizasyon kapaliysa 160)

Bunun sebebi SLRlarin perdesinin calisma prensibi:

Her makinanin kendi maksimum perde hizi var. Bu Canon 350D'de 1/200 , KM5D'de 1/160 vs. Bu hiz perdenin mekaniginden, kullanilan malzemeden, motorunde, tasarim tercihlerinde vs. kaynaklanan fiziksel bir sinir.

Perde dedigimiz sey aslinda 2 tane oluyor, biri altta biri ustte. Biri kapali, biri acik. Cekim aninda kapali olan aciliyor, perde hizi kadar bir sure sonra, digeri otekinin actigi yeri kapatmaya basliyor. Boylece sensorun/filmin her yerine esit isik dusmus oluyor.

Canon 350D'de kapali perdenin tamamen acilmasi en az 1/200 saniye suruyor. Flash cakmasi ise 1/25000 saniye suruyor.

Bu durumda perdenin tamamen acik olabilmesi icin hizi 1/200'un altinda olmasi gerekir. Aksi takdirde perdenin bir kanadi daha aciliyorken, digeri kapaniyor durumunda flash cakacaktir ve filmin/sensorun sadece bir kismi flash isigini gorebilecektir. Bu aydinlanmis bolum, (perde dikine hareket ettigi icin) enlemesine bir bant seklinde olacaktir.

Ben kendi Minoltami harici bir flash unitesi ile beraber kullanmaktayim, Minolta 3600(HS)D , Bu unite HSS (High Speed Synchronization) ozelligine sahip. Minolta boyle bir flashla beraber kullanildiginda 1/160'in uzerindeki hizlarda cekim yapabiliyor (1/4000'e kadar cikiyor) . Bunu soyle yapiyor :

Perde ile flash unitesi senkron, cekim aninda, flash esit araliklarla, 5-10 defa dusuk yogunluklu cakiyor, boylece karenin tamami flash aydinlatmasinda esit olarak faydalanmis oluyor.

Yuksek perde hizi gunese karsi, ondeki cisimlerin fotografciya bakan taraflarinin flash vasitasiyla aydinlatildigi cekimlerde elzemdir.

Canon sistemini bilmiyorum ama muhtemelen siz de HSS (veya bunun Canon muadili neyse) ozelligine sahip harici flash unitesi takarsaniz, perde hizinizi 1/200'un uzerine cikararabileceksiniz.

Flash kullanimi ile ilgili gercekten guzel bir sayfa var. Gerci Minolta/Sony flash sistemini temel almis ama ozunde flash kullanimi ile ilgili degerli bilgiler var:

tiklayiniz: Minolta wireless flash

Bu arada, "Giris Seviyesi DSLR" musterisi olup da tercihini Canon veya Nikon'dan yapmis olanlara bir cift sozum var:

Sectiginiz guvendiginiz markalar sizi yeterince soguslediklerine inanmiyor olmalilar ki "wireless flash control" ozelligini 350D 400D , D50, D40, D70 , D80 vs. gibi ekonomik modellere koymamislar. Minolta/Sony'de 10+ yildir standart olan bu ozelligi kullanabilmeniz icin kesenin agzini biraz daha acmaniz gerekiyor.

Pentax K10D sahipleri "firmware upgrade" yaparak "wireless flash" olayindan faydalanabilirler.

Tarih: 13 Şubat 2007, 19:34 - İp: 88.***.**9.186
  • 1