antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Canon Eos-olympus 4/3 Lens Adaptörü

Sevgili "Hacker" Ruhlu Arkadaşlar,


Buyrun size bir araştırma konusu, ciddi bir "tersine mühendislik" uygulaması.

Proje konusu:

Canon EOS lensleri Olympus, Leica ve Panasonic DSLRlarda kullanılan 4/3 Sistemininin bayonetine lensin bütün fonksiyonelliğini muhafaza ederek monte edilmesini sağlayacak bir adaptör tasarlamak. Burada "fonksiyonelliğin muhafaza edilmesi" ibaresinden kasıt diaframın ve otomatik fokus mekanizmasının makina gövdesi tarafından kontrolü, ayrıca lensten "fokal uzunluk" (stabilizasyon için) ve odak mesafesi (flaş sistemi için) bilgilerinin gövdeye aktarılmasını içeriyor.


Genel tasarım öğeleri:

4/3 sisteminde bayonet yuvası ile sensör arasındaki mesafe 38.69mm , Canon EOS'ta ise 44mm, arada 5mmlik bir boşluk var. Bu aralığa üzerinde bir CPU bulunan adaptör yerleştirilebilir. CPU'nun görevi gövdeden gelen 4/3 protokolündeki sinyalleri yorumlayıp, EOS protokolünde lense yollamak, aynı şekilde lensten gelen bilgiyi yorumlayıp, dönüştürüp gövdeye aktarmak olacak. Nikon, Pentax ve Minolta sistemlerinden farklı olarak EOS ve 4/3 sisteminde lens-gövde arasında herhangibir mekanik iletişim olmadığı için sözkonusu adaptörde herhangibir mekanik oynar parçaya ihtiyaç duyulmamaktadır.


Riskli konular:

1. Olympus 4/3 sisteminin iletişim protokolünü deşifre edilmesi. Olympus 4/3 sistemini "sözde" açı sistem diye adlandırmış ama sadece endüstriiye para karşılığı spesifikasyonu veriyor.

2. Canon EOS sisteminin iletişim protolünün deşifre edilmesi. Sigma, Tokina ve Tamron 20 yıldır deşifre ederek kendi lenslerini üretiyorlar. Onlar bunun 20 sene önce yaptıysa "Hacker" cemaati de bunu şimdi hayli hayli yapar. İşe önce elektronik devrelerinin basitliği sebebiyle kolay analiz edilebileceğini düşündüğüm 1980lerden kalma 2.el Canon gövde edinerek başlanabilir.

3. Olympus bayonetinin besleme geriliminin ve gücünün Canon EOS lensleri kumanda edip etmeyeceğini bilmiyoruz. 4/3 sisteminin elektriği yetersiz kalırsa harici güç ünitesi (yani bir pil) vasıtası ile sorunu çözmek mümkün, ama genel tasarımı çirkinleştirecektir.

4. Canon lenslerin gövdeye odak mesafesi bilgisini geçip geçmediğini bilmiyoruz. Bunu öğrenmenin en iyi yolu Canon DSLR ile çekilmiş fotoların EXIF bilgisine bakmak, orada fokal uzunluk varsa, teorik olarak Olympus'un yeni E510 modelindeki stabilizasyonu Canon EOS lenslere uygulamak mümkün olacaktır.

5. Uygulama bir aleti bir başka alete adapte etmeyi amaçladığı için tamamen yasal olması gerekir, nihayetinde Sigma, Tokina ve Tamron yıllardır lisans hakkı ödemeden EOS için lens üretiyorlar.



#antika' tarafından 10.04.2007 16:05:40 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 10 Nisan 2007, 15:59 - İp: 81.***.**5.159
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Bu başlık hiçkimsenin ilgisini çekmiyor anlaşılan.

Neyse, yukarıda belirtmiş olduğum 3 numaralı risk maddesi yersiz çıktı sanırım.

Az önce eski emektar Canon EOS 850 makinamda yaptığı ölçümün neticesinde bayonetteki besleme geriliminin 5.7V olduğunu gözlemledim. Henüz bir Olympus DSLRı elime almamakla beraber, kullanılan pilin 7.4V olduğunu biliyorum, bu durumda adaptöre 5.7V gerilimi sağlamak pek bir sorun olmaz diye düşünüyorum.

 

Tarih: 11 Nisan 2007, 03:05 - İp: 85.***.**1.76
bitpire
bitpire (üye)
İstanbul / Amatör

Antika;

Konu ilgimi çekiyor da bilgimi çekmiyor.

 

Tarih: 11 Nisan 2007, 11:37 - İp: 213.***.**5.242
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Bitpire,

Sagolun, desteginiz yeter.


Konuya donelim:

Iletisim protolunu cozmenin en iyi yolu herhalde ses kartini kullanmak, yani sinyalleri ses kaydeder gibi kaydedip analiz etmek. Bu konuda fikri olan?

 

Tarih: 11 Nisan 2007, 13:02 - İp: 81.***.**5.159
deparius
deparius (üye)
İstanbul / Amatör

bende digital storage scope var onunla sinyalleri kaydedebiliriz. fakat buna ihtiyaç olacagınıda sanmıyorum. bu konuyu bende düşünmüştüm fakat ben nikon ve olympus kullanıyorum nikon lenslerde bildiğin gibi elektromekanik hiçbir eleman yok sadece cpu var hal böyle oluncada bir süre için vazgeçmiştim.sonuçta değerleri kendim hesaplayarakta fotograf çekebiliyorum. ama sen canon kullanıyorsan sana yardım etmek isterim.

 

Tarih: 11 Nisan 2007, 13:35 - İp: 195.***.**0.27
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Deparius,

Teklifin icin sagol, olayin Olympus bacagina gecebilirsem degerlendirebilirim. Asagida acikladigim sebeplerden dolayi Canon EF lenslerin hack islemi sandigimdan kolay olacak sanirim.

Benim bildigim sadece yeni, dolayisi ile pahali, Nikon lensleri iletisimi tamemen elektronik olarak gerceklestiriyor. Eski Nikonlarin en azindan fokus olayini mekanik olarak yaptigini biliyorum (Nikon D40'in en cok elestirilen noktasi bu mekanik baglantiyi desteklememesiydi). Acikcasi hic elime Nikon lens alip incelemedim.

Ben en iyi Minolta'yi bilirim. Minolta hem aperaturu hem de fokusu mekanik yolla kontrol ediyor. Bunun tek istisnasi SSM serisi cok ama cok pahali 2 adet lens, onlarda AF motoru lensin uzerinde, ama aperatu nasil kontrol ediliyor bilmiyorum.

Pentax'i hic bilmiyorum. Tek bildigim AF motorunun govdede oldugu.



Google ararken su forum sayfasina denk geldim:

http://photo.net/bboard/q-and-a-fetch-msg?msg_id=005nXu

Ilgi cekici 2 mesaj var, birinin icerigi:

---------------------------------------------------------
Chuck Dowling (www.fotomagik.com)photo.net hero, Aug 21, 2003; 12:41 a.m.

It's not just voltages, there is a serial communication protocol being used.

Pinout and pin functions:

Left to right, looking at the front of the body:

1. VBAT

2. P-GND 3. P-GND (pins 2 & 3 are common on the lens)

4. VDD

5. DCL

6. DLC

7. LCLK

8. D_GND

Pin Functions

VBAT - Motor power

P_GND - Motor power ground

VDD - Logic circuitry power

D_GND - Logic circuitry ground

DCL - Data from body to lens

DLC - Data from lens to body

LCLK - Clock

Data protocol: Motorola SPI; 8 bit serial; Such as the protocol used with the 68HC05 chip.

You will need access to the pins to experiment. Hack up the cheapest body you can find, such as a broken Rebel or whatever. Good luck, experiment on a cheap lens first!

---------------------------------------------------------

Benim dun yaptgim olcume gore VDD 4 degil 6 olmaliydi ama bilemiyorum, belki lensi bayonete takinca isler burada yazildigi gibi oluyordur.

Diger mesaj ise bir link iceriyor:

---------------------------------------------------------
Steve Lupton, Oct 30, 2003; 02:03 p.m.

Hi

Take a look at this:-

http://www.birger.com/html/ef232_home.htm

Basically, it mounts to an EF lens, and gives you full control over it via RS-232

"The EF232 adapter allows the use of Canon EF-mount lenses without requiring the use of a Canon EOS camera body. With the Adapter, focus and iris functions of the lens are precisely controlled over the serial port. The beauty of the Canon EOS lens system is that all of the actuators for the lens are incorporated. But the difficulty is that many of the Canon lenses can not even be manually focused without being attached to a Canon EOS Camera body. That is of course, until now. The EF232 Adapter takes the place of the Camera body, giving functionality such as highly repeatable focus control, and iris control in ½ stop increments."

Regards,

Steve
---------------------------------------------------------

 

Tarih: 11 Nisan 2007, 14:01 - İp: 81.***.**5.159
deparius
deparius (üye)
İstanbul / Amatör

ikinci linki gördüm protocol çok basit. sen hangi marka lensi takmak istiyorsun canon'a? ben protocolleri birbirine çevirecek donanımı sana sağlayabilirim.

 

Tarih: 11 Nisan 2007, 14:12 - İp: 195.***.**0.27
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Deparius,

Linkte gordugun "Birger" sirketi kendi kontrolorunu yapmis, Canon'un protokolunu aciklamiyor. Yani sen bu adaptordeki CPU ile haberlesiyorsun, onun da icinde Birger tarafindan hazirlanmis bir yazilim var, o adaptore gelen komutu yorumlayip, Canon'un protokolunde lense iletiyor. Yani komutlar birebir degil anlayacagin.

Birger'in adaptorunun en sakincali yani cok kalin olmasi, sensore sadece 1.1 inclik (28mm) mesafe birakmasi. Bizim 38.69mm bosluga ihtiyacimiz var, sadece 5mm kalinlikta olabilir.

Yalniz adaptorun RS232 komunikasyon protokollerinin primitivelerine soyle bir gozden gecirdim de, "fokal uzunluk" gibi cok degerli bir bilgi lens tarafindan saglaniyor, dolayisi ile basliktaki 4. risk maddesi de sorun olmaktan cikti. (Olympus E-510 ile butun Canon EOS lensleri stabilizasyonlu oluyor )

 

Tarih: 11 Nisan 2007, 15:07 - İp: 81.***.**5.159
deparius
deparius (üye)
İstanbul / Amatör

evet protokol ile ilgili söylediğini ben de farkettim fakat biraz geç oldu. Aslında spi bus kullanılıyor olması bir yönden avantaj olabilir baud rate'in ne olduğunu bulmamız gerekmeyecek. eski belki bozuk ama halen lens ile haberleşebilen bir canon makine bulmak lazım protokolu giden geleni kontrol ederek bulmak mümkün olabilir.

 

Tarih: 11 Nisan 2007, 15:18 - İp: 195.***.**0.27
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Bilfiil Canon'un kendi dokumani

 

Tarih: 11 Nisan 2007, 18:45 - İp: 81.***.**5.159
buffalo
buffalo (üye)
Ankara / Amatör

Antika yine döktürmüşsünüz
Elektonikten zerre kadar anlamam gerçi ama zevkle okudum.

 

Tarih: 11 Nisan 2007, 19:50 - İp: 88.***.**4.178