sercan-mtb
sercan-mtb (üye)
İstanbul / Meraklı

Siyah Arka Plan, Net Ve Renkli Obje

Merhaba. Galeride bol bol görüyorum arka plân siyah, objenin net olduğu fotoğrafları. Bir çoğunda da arkada siyah fon olmamasına rağmen (zira normal bir odada çekilmiş ama arka plân siyah çıkmış) fon siyah obje -misal portre çekerken insan yüzü- çok güzel aydınlık şekilde çıkıyor. Bunun tekniği nedir acaba? Flaş kullanmadan yapılıyor bildiğim kadarıyla.

Açıklarsanız sevinirim. İyi çalışmalar.

Tarih: 5 Haziran 2007, 00:04 - İp: 85.***.**4.101
gurhan.d.
gurhan.d. (üye)
Antalya / Profesyonel Fotoğrafçı

bunu adobe photoshop programıyla yapabilirsin kanımca. (eğer yanılmıyorsam)

 

Tarih: 7 Haziran 2007, 08:44 - İp: 81.***.**6.0
sercan-mtb
sercan-mtb (üye)
İstanbul / Meraklı

Haklısın, ama ben dijital müdahaleye karşıyım. Ne çektiysem o olmalı, iyi ya da kötü... Ancak fotoğrafın temizliğinde, ne bileyim lensin kirliliğinden dolayı çıkan bir leke vb. varsa şayet, ancak o zaman dijital müdahale yapılması kanısındayım. Zira herşey dijital, kullandığımız makineler bile... Bu sebeple bari çektiklerimiz orjinal olsun istiyorum. Henüz amatör bile diyemem kendime, ancak ilerde fikirlerim değişir mi, bilemiyorum. Umarım değişmez.

 

Tarih: 7 Haziran 2007, 13:52 - İp: 85.***.**7.50
gurhan.d.
gurhan.d. (üye)
Antalya / Profesyonel Fotoğrafçı

pardon sanırım yanlış anladım... dğrusu bu sanırım...

alan derinliği ile oluyor. photoshop değil yani. alan derinliği iyi ayarlandığı zaman arka plan siyah yada siyaha yakın çıkar. obje ise net olur.

 

Tarih: 7 Haziran 2007, 18:55 - İp: 88.***.**9.204
400asa
400asa (üye)
İzmir / Meraklı

Merhaba,

Bunu yapabilmek için ışık ölçümünü konunun en aydınlık noktasından yapmak gerekiyor.Böylece pozlama çok az olacak ve arka planlar siyah kalacaktır.Mesela portre çekerken netlik gözbebeklerinde olmalı ve ölçülen diyafram enstantane değerleri biraz daha oynanmalıdır.

Tabii arka plan da siyah olursa bu işlem daha da kolaylaşır.

 

Tarih: 8 Haziran 2007, 17:54 - İp: 85.***.**1.162
sercan-mtb
sercan-mtb (üye)
İstanbul / Meraklı

Anladım. Mesela ölçülen değerlerdeki oynamayı ne yönde yapmalıyız? Artırmalı mı, düşürmeli mi? Atıyorum, F/4.5 Enstantane 13... Bunun üzerinde nasıl bir değişiklik olabilir?

 

Tarih: 8 Haziran 2007, 23:46 - İp: 85.***.**9.207
dunesea
dunesea (üye)
İstanbul / Amatör

makinanda spot metering vcarsa pozlama şeklini spot'a al

sona makinandaki AF noktasını tekli ayarla ve el ile vizörün ortasındaki AF noktasını seç...

çekeceğin objenin en aydınlık yerine getir AF noktanı...

Spot metering de AF noktasından ölçüm aldığından...en aydınlık yere göre pozlama yaparsan...otomatikman ışık almayan yerler dahada karanlık....ışık alan yer ise normal olarak pozlamış olacaktır....

bu işi yaparken objenin üzerine ışık tutmalısın...her yeri aydınlatan ışık kaynağı işine yaramaz....

 

Tarih: 10 Haziran 2007, 22:03 - İp: 88.***.**7.251
sercan-mtb
sercan-mtb (üye)
İstanbul / Meraklı

Henüz makinamı yeni aldım. 350D ancak çok yeniyim, pek bilgim yok. Türkçe kullanım kılavuzum da yakın zamanda gelecek. Henüz kılavuzu da okumadım.

Hiçbirşey bilmeden neden 350D aldın derseniz, önce daha basit bir makina alıp, daha sonra 350D'ye geçmek gibi bir imkânım yok. Elimde para varken alayım dedim, daha sonra değiştirmektense.

Spot ölçüm moduna alın demişsiniz. Bu nereden ayarlanıyor bilmiyorum, ama menu'de metering mod'a baktığım zaman spot vb. seçenek yok. Kare içerisinde parantez ve parantezlerin ortasında nokta, yine kare içerisinde parantez, ama parantezlerin içi boş ve içinde parantez olmayan boş bir kare (ki sanıyorum bu kare vizör oluyor herhalde) gibi üç seçenek var.

Beyaz dengesinde mi acaba diye baktım, orada da; auto, tungsten, daylight, fluore. light, shade, flash, cloudy ve custom seçenekleri var. Yani burada da spot ile ilgili birşey göremedim.

''Sonra makinandaki AF noktasını tekli ayarla ve el ile vizörün ortasındaki AF noktasını seç...'' demişsiniz, bunu hiç anlayamadım. Nasıl yapıldığı konusunda bilgi bulabilir miyim forumda? Ya da kısaca değinebilir misiniz? Zira AF mode ile ilgili bölümde; one shot, AI Focus, AI Servo seçenekleri var.

''Çekeceğin objenin en aydınlık yerine getir AF noktanı...'' demişsiniz, ancak ilk kısmı anlayamadığım için bunu da yapamadım

Yardımınızı bekliyorum. İlginize teşekkür ederim.

 

Tarih: 10 Haziran 2007, 22:41 - İp: 85.***.**3.31
mustafa_k
mustafa_k (üye)
Kocaeli / Meraklı

AF automatic focus demektir.Türkçe karşılığı otofokustur.Vizörünüzün ortasındaki parantezli dediğiniz küçük çerçeveyi netlemek istediğiniz objenin üzerine getirirsiniz ve deklanşöre yarım basarsınız.o obje netlenir, deklanşöre tam basarak çekim yaparsınız.Buna otofokus deniyor bildiğim kadarıyla sürekli AF bütün çekimlerde otofokusun kullanılması, tekli AF ise sadece çekeceğiniz karede otofokusun kullanılmasıdır.
yanlışım olabilir.büyüklerimiz bir bakarlarsa iyi olur

 

Tarih: 10 Haziran 2007, 23:25 - İp: 85.***.**9.204
sercan-mtb
sercan-mtb (üye)
İstanbul / Meraklı

Valla aslında AF MF olayını lensin üzerinden ayarlıyorum ben. Netlemeyi elle yapacaksam MF (manuel focus) seçeneğine getirip yapıyorum. Onun dışında eğer otomatik çekim modunu kullanacaksam AF'de duruyor. Misal makro çekerken AF'deyken odaklayamayabiliyor. Bu gibi durumlarda elle odaklamak daha iyi.

 

Tarih: 10 Haziran 2007, 23:58 - İp: 85.***.**3.31
dunesea
dunesea (üye)
İstanbul / Amatör

350D lerde spot ölçüm yoktur...onun yerine kullanabileceğin başka bir mod var...ama adını unuttum

%9 luk bölgeden alıyor ölçümü

spot ölçümün %2.5 olduğu düşünülürse pek karşılamasa bile idare eder

 

Tarih: 11 Haziran 2007, 22:34 - İp: 194.***.**3.130