05idris
05idris (üye)
İstanbul / Meraklı

Parlak Siyahlarda Sorun (yardım)

merhaba arkadaşlar.

fotograf çekim inceliklerinden anlamam ama sık sık karşılaşmak zorunda kaldığım bi problem için yardım istiycektim şimdiden teşşekkürler...

Amatörler için sony ve hp nin ürettiği basit fotograf makinaları ile parlak siyah nesenlerin, mesela deri ürünlerin fotoğrafını çektigimde görüntü bi acayip çıkıyor bu iki fotoğraf makinesınde de aynı hadi bunuda geçtik pc tarayıcısında alduğım görüntülerde aynı şekilde acayip çıkıyor.

Parlak siyah nesnelerin fotoğrafı nasıl çekilmeli konu hakkında bilgi sahibi olan arkadaş varsa ki mutlaka vardır paylaşırsa sevinirim iyi günler teşşekkürler...

Tarih: 27 Kasım 2009, 13:19 - İp: 88.***.**5.177
kurab_canavari
kurab_canavari (üye)
Aydın / Amatör

bir yerde bilerdo topu çekimi örneği vardı. sizin için bakın buna diyecektim.
bulamadım ama malesef.
---------
mesela deri ürünlerin fotoğrafını çektigimde görüntü bi acayip çıkıyo
dediğinizden bişey anlamadığımı söylesem kabalık etmiş olurmuyum?
yani bir örnek ile gösterilse belki anlayacağım neden bahsettiğinizi ama işte ne bir örnek var nede olayın tam adı.

--------
diğer taraftan şöyle demişsiniz;
Amatörler için sony ve hp nin ürettiği basit fotograf makinaları ile
adı üstünde, amatörler için ve basit. yani sizi heran üzebilir cinsten bir makinaya sahipsiniz.

--------
pc tarayıcısında alduğım görüntülerde aynı şekilde acayip
burada farklı bir sorununuz var sanırım. Yani ben öyle tahmin ediyorum. Ekranınızda bir renk tutarsızlığı olabilir. yani, ekran kalibre edilmemiş olabilir ve renk yönetimi yapılmamış olabilir. ve fotoğrafta çekseniz tarattırsanızda görüntü acayip çıkar.
ben buradaki acayip'i renklerdeki tutarsızlığa veriyorum. yani vbuda tahmin. çünkü elimde ne bir örnek görsel, nede bir tanım var.

--------
tanım: noise, ışık patlaması vs. gibi özel tanımlar.
örnek görsel: çektiğiniz ve beğenmediğiniz bir fotoğraf.

Tarih: 27 Kasım 2009, 13:31 - İp: 88.***.**0.170
05idris
05idris (üye)
İstanbul / Meraklı

öncelikle ilgilendiğiniz için çok teşşeküler

aşağıdaki örnek sony ile makro mod açık iken çektiğim bi fotoğraf siyah haric diğerleri güzel ama siyahlar bi tuhaf bu fotograflara bakarak söyleye bileceğimiz yada yapılması gereken başka bişey varmı ?

...

...

#05idris' tarafından 27.11.2009 14:35:10 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 27 Kasım 2009, 13:41 - İp: 88.***.**5.177
drk_m
drk_m (üye)
Rize / Amatör

Siyah deri kemer rengi nedeni ile pozlama süresini uzatıyor üzerine birde flaş ışığı eklenince uzayan pozlamanın fotoğrafdaki gibi ışığı direk alan yerlerde ışık patlamaları oluşuyor. Harici ışık kaynağı(ları) kullanarak flaşsız çekim yaparsanız bu patlamalar olmayacaktır. İlla flaşla çekecekseniz, makinada manuel mod var ise deneme yanılma yolu ile en uygun pozlama süresi +flaş dengesini bulana kadar çekim yapmalısınız. Eğer manuel mod yoksa harici ışık kaynağı kaçınılmaz oluyor. Hayırlı bayramlar.

Tarih: 27 Kasım 2009, 16:02 - İp: 88.***.**4.113
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Flaşlı çekimde pozlama süresi uzatılmaz. Diafram değiştirilir, çakan flaşın şiddeti değişir, ISO değişir, ama pozlama süresi değişmez. Çünkü flaş 1/10000 sn. içinde çakar, pozlama süresini değiştirmenin flaştan gelen ışığa hiçbir tesiri olmaz.

Pozlama süresi ortamdan gelen ışığın kullanımında bir parametredir, bazen flaşlı çekimlerde de uzun pozlama sürelerinin kullanılması arka plandaki doğal ışıktan istifade etmek içindir.

Boşuna manuel ayarlarla da oynamayın, işe yaramaz.

Küçük bir tripod ve ortamı aydınlatacak birkaç lamba işinizi görür. Nasıl yerleştireceğiniz esas ustalık işi.

İlla flaş kullanmak istiyorsanız, flaş ışığını biraz yumuşatmanız gerekiyor. Bunu flaşın önüne koyacağınız küçük bir ayna ile yapabilirsiniz, ışığı tavana veya daha iyisi ir duvara yansıtarak fotografını çekeceğiniz nesnenin flaş ile dolaylı (endirekt) aydınlanmasını sağlayabilirsiniz.

Flaşınız dolaylı aydınlatmaya imkan vermeyecek kadar zayıfsa, beyaz ince bir kağıdı yumuşatıcı olarak kullanabilirsiniz. Flaşınızın 4-5 cm önüne kağıdı tutarak çekim yapabilirsiniz.

Tarih: 29 Kasım 2009, 19:28 - İp: 88.***.**8.247
05idris
05idris (üye)
İstanbul / Meraklı

Verdiğiniz bilgiler , fikirler ve yorumlar için çok teşekkürler bu sayede en güzel fotoğrafı bulucaz iyi akşamlar....

Tarih: 29 Kasım 2009, 21:42 - İp: 78.***.**7.74
  • 1