cocomo
cocomo (üye)
Ankara / Meraklı

Odaklanamıyorum =)

herkese iyi gunler
daha dün canon a570is aldım. makina ve özelliklerinden bi hayli memnunum ..

fakat odaklanmada problemler yaşıyorum...
şöyle ki; odak noktası her deklanşöre yarım bastığımda kafasına göre bi yerden ölçüm yapiyor. kah karenin sağında kah karenin solunda kah 3lü odak karesi çıktığı bile oluyor.

sabit spot ölçüme ayarladığım zaman ise tam ortada duran odak kareciği deklanşöre yarım bastığımda yine sağda solda yeşil bi kareciğe dönüşüyor...

umarım derdimi melamımı anlatabilmişimdir. neye göre 3lü odak veya fotoğrafın sağında solunda odak noktaları belirler?
ve istediğim kesin noktaya nasıl odaklanırım?

ilgilenen olursa çok teşekkür ediyorum... forumda aradım taradım mamafih muaffak olamadım...

Tarih: 18 Mayıs 2008, 20:38 - İp: 81.***.**4.130
metalik
metalik (üye)
Ankara / Amatör

kullanma kılavuzunda yazıyor mutlaka terar bakın .

 

Tarih: 19 Mayıs 2008, 11:14 - İp: 81.***.**6.18
cappadociaman
cappadociaman (üye)
Artvin / Doğa Fotoğrafçısı

ekranda gördüğünüz noktalar sabit netleme noktalarıdır.Çevirdiğiniz manzaradaki en net nokta makina ölçümüyle bulunup işareleniyor mantıki olarak...Yani illa ki bütün noktalar netlenecek diye bir kural yoktur.

Canon DSLR makinalarında bile aynı durum söz konusudur.Sadece tek farkı kullanıcı isterse hangi noktaya netlik vereceğini seçebiliyor olması.ama sizin makinanızda öyle bir özellik var mı yok mu bilmiyorum...(büyük bir ihtimal yoktur)

Özetle:
makina o an ki gördüğü kendisine göre en iyi focuslama yapacağı noktayı referans alıp ekran üzerinde bunu size gösteriyor. İlla ki merkezi nokta olması şart değildir...

 

Tarih: 19 Mayıs 2008, 13:23 - İp: 88.***.**7.225
cocomo
cocomo (üye)
Ankara / Meraklı

ilgilendiğiniz için çok teşekkür ederim.. amacını anladım şimdi...

peki diyelim ki portre çekiyorum ve gözlere odaklanmak istiyorum. fakat makina gitti atıyorum kulaklara odaklandı kendi kendisine.

bu durumda ne yapmalıyım? kadrajımı mı değiştirmeliyim? o kafasına göre netlik bulan odak noktasını nasıl gözlere oturturum?

 

Tarih: 19 Mayıs 2008, 13:41 - İp: 81.***.**4.130
SWING
SWING (üye)
İstanbul / Amatör

@burkay08 : Canon DSLR makinalarında bile aynı durum söz konusudur.Sadece tek farkı kullanıcı isterse hangi noktaya netlik vereceğini seçebiliyor olması.ama sizin makinanızda öyle bir özellik var mı yok mu bilmiyorum...(büyük bir ihtimal yoktur)

Abi var diye hatırlıyorum , 9 noktalı odaklama olayı oldugu için secebiliyorsun diye hatırlıyorum , model sanırım A540 ...

arkadaşın sorusuna gelince , portre çekerken odak noktası kafasına göre kayma yapmaz , zaten yüz işareti olan modu sececeksin ve makine gereken en optimal değeri sana sunacak , sana kadrajı ayarlamak ve basmak kalıyor , zoom yap + farklı noktaları ortala göreceksin.

Makinen güzel , değerini bil derim

 

Tarih: 19 Mayıs 2008, 21:30 - İp: 88.***.**3.167
cocomo
cocomo (üye)
Ankara / Meraklı

hocam makina a570.
bahsettiğiniz istediğim yeri kendim netliyemiyorum... yapılabiliyorsa da henüz daha keşfedemedim.. gerçi cihazda yüz tanıma teknolojisi falan var. bilmem ne kadar işe yarıyor. neyse ilgilendiğiniz için teşekkür ederim çok. daha iki gün önce aldım makinayı. öğreniyorum yavaş yavaş.

bence kompakt makinalarda SLR den evvelki son adım bu makina.
diyafram,, perde hızı vs. hepsinde manuel ayar imkanı sunuyor. zmanla keşfedeceğim

 

Tarih: 19 Mayıs 2008, 22:19 - İp: 81.***.**4.130
  • 1