yusufbaklac
yusufbaklac (üye)
İstanbul / Meraklı

Makro Uzatma Tüpü

Arkadaşlar merhaba bir sıkıntım var bilenlere danışmak istiyorum ben makro uzatma tüpü almak istiyorum fakat elimde 18-55 kit lens var bu lenste diyafram halkası olmadığı için makro uzatma tüpü takılamıyormuş sanırım benim bu lense hiç bir şekilde o tüpü takmam mümkün değilmi diyafram halkası ekleyemiyormuyum ya da ekleyemiyor isem hangi lensi kullanmam gerekir ???

Cevap veren herkese şimdiden teşekkür ederim

Bol fotoğraflı günler diliyorum...

Tarih: 4 Nisan 2011, 09:21 - İp: 85.***.**5.84
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

ozelden yazmaktansa buradan yazayım dedim.
baskaları da okur faydalanır belki.

oncelikle, lensi makineden cıkarırken hemen lensin yanındaki dugmecige (dof preview) basarak cıkarırsanız diyafram o anda ne degerde ayarlıysa lens o diyafram degerinde takılı olarak cıkar.
ancak diyaframı daha sonra cekim asamasında degiştirme sansınız olmaz.

bu bilgiyi verdikten sonra:
hem af yapabilen hem diger ayarlara imkan veren makro tupleri var.
bunlar digerlerine nispeten daha pahalıya satılıyor ancak ebay gibi sitelerde 100-120 dolar arası bulunabiliyor. lensi takıyorsunuz ve normal sekilde kullanıyorsunuz.

eger bunlardan almayı düşünmezseniz, af confirm chipli (fokus onayı veren) makro tupleri var, bunları manuel kullanıyorsunuz, focus gercekleşince kırmızı ısıkla uyarı veriyor.
ilk basta yazdıgım gibi cıkarırsanız lensi bu diyafram degerlerinde kullanıyorsunuz.

diyaframa surekli kontrol istiyorsanız benim size tavsiyem su olur - ki bende bu yontemi kullanıyorum.

bir zenit lensi alın, zenit için m42 vidalı uzatma tupu alın..
ve zenit lensleri makinenizde kullanmak için bir adaptor halka alın. bunun af confirm chipli bir model olmasına dikkat edin.. boylelikle focus yapınca kırmızı ısık uyarısı alırsınız.

canon 1000d+ 5 cm uzatma tüpü + 18-55 is

Uploaded with ImageShack.us

her nekadar bunlar ucuz yontemler olsa da bazı dezavantajları da var.
hareketli nesnelerin cekimi sırasında hız konusunda oldukca sorun yaratabiliyor.
alan derinligi fazlasıyla düşüyor. (uzatma tupu uzunlugu arttıkca daha da dusuyor)
ısık ihtiyacı normalden fazla oluyor, ring flaş ya da harici aydınlatma sistemleri gereksinimi dogabiliyor.

ancak duragan cisimleri cekerken1:1 bir makro objektiften cok daha buyuk buyutme oranlarına ulasabiliyorsunuz.

Tarih: 4 Nisan 2011, 19:58 - İp: 88.***.**8.140
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Gaijin, ilk yazdığın - DOF düğmesine basarak lens çıkarma ile ilgili ...

Elimde G serisi zoom ile kullanamadığım ( lens direk f22'yi seçtiğinden ) bir macro focus TC olduğundan bir heves dediğini uyguladım ama sanırım Nikon'larda durum farklı . G serisi lens ne yaparsan yap çıkarınca en kısık diyaframa dönüyor sanırım .

Dediğin Canon'a has bir durum olabilir . Başka bir konu ile ilgili test yaparken de Canon & Nikon gövde-lens bağlantıların farklı çalıştığının farkına varılmıştı diye hatırlıyorum.

Tarih: 4 Nisan 2011, 21:39 - İp: 96.***.**4.180
yusufbaklac
yusufbaklac (üye)
İstanbul / Meraklı

çağdaş bey çok teşekkürler verdiğiniz bilgiler için peki zenit m42 vidalı uzatma tüpünü benim d40x nikona takabilcekmiyim ? aklımdan geçen şu tüpü taktıktan sonra tüpten sonra zenit lensi diyafram halkasına ters bağlayıp takarsam yeterince sonuca ulasmıs olabılırmıyım ? bu şekilde focus yapınca bana uyarı vermıycektır sanırım ama duz bırsekılde baglayınca verıyodur yanılıyormuyum ?

Tarih: 4 Nisan 2011, 23:47 - İp: 78.***.**3.217
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

evet nikonlar için durum biraz farklı diye biliyorum bende. cok kesin bilgim olmadıgından o kadarı hakkında bilgi veremeyecgim malesef

Tarih: 4 Nisan 2011, 23:51 - İp: 88.***.**8.140
yusufbaklac
yusufbaklac (üye)
İstanbul / Meraklı

büyük bir umutla nikon aldım ama işlevsel olarak canon daha geniş bir alana hükmediyor sanırım ama yınede memnunum nikon dan anlattıklarınızı deniycem ve sonuctan haberdar edıcem konusyu takıp eden arkadaslarda varsa sonucu duymak ısteyebılırler tekrar tesekkur edıyorum verdıgınız bılgıler ıcın

Tarih: 4 Nisan 2011, 23:57 - İp: 78.***.**3.217
  • 1