bitpire
bitpire (üye)
İstanbul / Amatör

Iso Ayarı

ISO ayarıyla tam olarak hangi durumlarda oynamak gerekir? Bildiğim kadarıyla ISO değeri yükseldikçe ışık duyarlılığı artıyor. Ama ışığın yetersiz olduğu ortamlarda objektiften giren ışık miktarını zaten enstantane süresini uzatarak, diyaframı açarak ayarlayabiliyoruz. Yardım lütfen!

Tarih: 2 Aralık 2004, 15:40 - İp: yok
kobra
kobra (üye)
Sakarya / Meraklı

uzun pozlama yapamıyacağın ve alan derinliğini kaybetmek istemediğin zaman iso değerini yükselterek çekim yapabilirsin bu ayarlar çekim şartlarına göre değiştirilebilir

#kobra' tarafından 02.12.2004 16:14:01 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 2 Aralık 2004, 16:16 - İp: yok
sayginm
sayginm (üye)
İstanbul / Amatör

evet doğru biliyorsun ışık duyarlılığı artar ve daha kısa enstantane ile çekim yapmana olanak sağlar ancak bu getirdiklerinin yanında götürdükleri de var. en önemlisi fotoğraftaki noise. kirlilik iyice artar yüksek asalarda, noktacıklar oluşur renkler bozulur, ve keskinlik düşer. iso ayarı yana asa ayarı film üzerindeki grenlerin boyutuyla alakalıdır. yüksek asa filmler daha iri grenlere sahiptir ve dolayısıyla fotoğraftaki detay ve keskinlik düşer. geceleri yapılan manzara çekimlerinde düşük asa ve genelde kısık diyafram kullanılır. bunlar detayların ortaya konması için çok önemlidir. ancak bu ayarları yapınca enstantane de uzamak durumundadır. bunun telefiside bildiğin gibi bir tripoddur. diyafram açılırsa daha çok ışık girer bu doğru ancak açık diyafram demek net alan derinliğinin az olması demektir. net alan derinliği = fotoğraftaki tam net alanın en yakın noktasıyla en uzak noktası arasındaki mesafedir. umarım yardımcı olabilmişimdir. iyi günler dilerim..

 

Tarih: 17 Aralık 2004, 13:21 - İp: yok
bitpire
bitpire (üye)
İstanbul / Amatör

kobra ve sayginm teşekkürler.

 

Tarih: 17 Aralık 2004, 13:38 - İp: yok
çotanak
çotanak (üye)
Giresun / Amatör

kobra ustam bilgilerine teşekkür

 

Tarih: 19 Aralık 2004, 18:22 - İp: yok
  • 1