athy
athy (üye)
İzmir / Amatör

Işık Sorunu

Merhaba arkadaşlar ben fotoğraf konusunda biraz yeniyim ve bir sorunum var. Makinam Canon Ae1 fotoğraflarımın neredeyse 3te 1inde ışık sorunu yaşıyorum. Nedenini anlayamadığım için de çözüm bulamadım. Fotoğrafın üstünde turuncu sarı renk hakim bloglar halinde çizgiler oluşuyor. Acaba bunun nedeni nedir? Tam anlatamadığım için fotoğrafın küçük bir boyutunu buraya koyuyorum. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

Konu daha önce açılmışsa kusura bakmayın, bulamadım.

Tarih: 28 Haziran 2009, 01:47 - İp: 88.***.**2.86
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Perdeniz (shutter ) ömrünü tamamlamış gibi gözüküyor ... 30 yaşında bir makina için normal ...

Tarih: 28 Haziran 2009, 04:06 - İp: 64.***.**4.24
mete007
mete007 (üye)
Kocaeli / Doğa Fotoğrafçısı

Filminiz, arka kapağın açılması suretiyle veya arkadaşın bahsettiği perdeden ışık sızması sebebiyle, ışığa maruz kalarak yanmış..

Bu görünen kare, daha az ışık gördüğü için, tümden yanmamış...

#mete007' tarafından 28.06.2009 10:28:50 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 28 Haziran 2009, 10:27 - İp: 81.***.**6.85
athy
athy (üye)
İzmir / Amatör

teşekkür ederim cevaplarınız için. Peki bunu düzeltmek için yapılabilecek birşey yok mu? Shutteri değiştirebilme ihtimali var mı en azından.. Çünkü arka kapağın açılması pek olası durmuyor çünkü baktım kapakta oynama falan yok, sağlam gözüküyor.

Filmin makinada uzun süre takılı kalmasıda bunu etkileyebilir mi? Çok soru soruyorum ama bunun tamir olması benim tek şansım yeni makina alma şansım yok

Tarih: 28 Haziran 2009, 13:39 - İp: 85.***.**0.162
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Sadece 1 rulo filmde bunun olduğunu söylememiştiniz , bu hata devamlı oluşuyor gibi düşündüm cevap yazarken .

Film makinanızın içinde 6 ay-1 yıl uzun süre durduysa da bir şekilde ışık almış olabilir , film de bozulmuş olabilir . Üşenmeyin , bir rulo daha alıp arka arkaya çekin . Sadece negatif banyo yaptırıp bakın .

Sonuç yine aynı ise o zaman perde arızası olmalı - AE1 yatay çalışan tarih olmuş bez bir perdeye sahip . Tamiri , başka bir AE1 almaktan daha pahalıya çıkacaktır .

Tarih: 28 Haziran 2009, 19:53 - İp: 64.***.**4.24
athy
athy (üye)
İzmir / Amatör

çok teşekkürler tavsiyenizi deneyeceğim

Tarih: 28 Haziran 2009, 20:13 - İp: 78.***.**5.36
glorfindel
glorfindel (üye)
İstanbul / Amatör

Merhaba,

Çok benzer bir problemi Porst FX4 makinemde ben de yaşamıştım. Yanılmıyorsam AE1 de de benzer bir mekanik yapı olması lazım. Sorun perdeden olmayabilir. Arka kapak ile gövdenin birleştiği yerlerde çok ince sünger gibi parçalar olması lazım (conta niyetine). Bu nesneler arka kapak ile gövdenin birleşim kenarlarından ışık sızmasını önlerler. Makinenizin ömrünü düşünürsek bu ek yerlerindeki malzemenin inceldiğini düşünüyorum. Böylelikle içeriye (muhtemelen bir kenardan) ışık sızıyor. Bu şekilde tek kenardan dış ortam ışığını alan makine film üzerine bunu basıyor olabilir. Ben bu süngerleri değiştirerek sorunu çözmüştüm. İyi bir usta 10-15 TL'ye bunu yapacaktır. Arka kapağı açtığınızda kendiniz de görebilirsiniz sanırım.

Kolay gelsin..

Tarih: 28 Haziran 2009, 23:08 - İp: 213.***.**3.159
  • 1