Fotoğrafçılık Forumları
Habersiz Çekim Yapmak.
Merhabalar,
2 aydır fotoğrafçılıkla uğraşıyorum. Spontan portre çekimleri yapmak istiyorum; fakat insanların haberi olmadan çekim yapmaktan çekiniyorum. Yanlış anlaşılmasından korkuyorum.
Acaba bu çekimler etik midir? Siz bu tip çekimler yaparken hiç tepki aldınız mı? Hiç "Sen beni mi çektin, çıkar çabuk o filmi bacaksız!" diyen biriyle karşılaştınız mı? Bu çekimleri yaparken nasıl davranmak gerekir?
İlgilenirseniz sevinirim.
Saygılar.
yapacagın cekime baglı yuz kızartıcı dedıgımız cekimler yapmayacasan yapılmaması gerekir onlar zaten amam umeme acık yerlerde foto cekebilirisin bu suc degıldır ancak karsı tarafa nıyetın kotu olmadıgı bı sekılde ıfade etmelısın bu yol dahada iyi olur
ancak bizm halkımızn duyarlıgını bilirisin az cok oyuzden izin almanı tavsıye ederim tabıkı sıradan vatandasdan ızın al sadece bakım benımı fotonu cektın demekle kalmaz ama bu cektıgın kişiler ünlü birileriyle cekinmeden cek ama dedigim gibi umüme acık alanlar da
bulunduğun yer ve konuma göre değişir bence ortamını bulduğun yerde çek ben öyle yapıyorum
Halka açık mekanlarda bir insanı izinsiz bir şekilde fotoğraflamak suç değil mi? Veya hangi durumlarda suçtur?
Bunun yanında izin almak da bence o anın havasını bozar.
Sanırım en iyisi duruma göre bir karar vermek. Ama bende de çevre tarafından eleştirilme korkusu var, ne yapayım... Alışmam lazım.
normal hayatta insanların doğal halleri daha güzel daha iyi sonuçlar veriyor açıkçası bende korkuyorum denemeye birşey derler diye şimdi izin alıp çekeyim desen kabul ederler ama sıradan bir foto olur kendileri poz verdikleri için ama normal hareketler içindeyken çekilen fotolar çok güzel oluyro fakat farkedildiği taktirde ne sonuç olacağı belli değil malesef
Etiğini metiğini bilmem ama bizim ülkemizde öyle şeyler biraz tehlikeili olabilir."Ne çekiyon lan......." gerisini siz tahmin edersiniz.
Bildiğim kadarı ile etik kurallar şöyle.
İGenel olarak nsanların izinlerini almadan fotograflarını çekme hakkınız yoktur.
İnsanların tanınmayacağı kalabalık ortamlarda çekebilirsiniz.
Cepheden çekilmiş fotograflar için izin almalısınız.
genelde yurt dışımda pek sorun olmuyor ama türkiyede işler farklı mesela metroda bir bayanın eğilip çocuğun kulağını çekerken bende makinamı çıkarıp çektiğimde kadinin sapıkkkk diye bağırdığını duyabilirsiniz sona size bakan 100 lerce gözle karşı karşıya gelebilirsiniz.yapmanız gereken ya kaçmak pek mantıklı gelmiyor yada ya abla ben bilmemne dergisinde çalışıyorum muhabirim tarzı geçiştirmeler yaparsın ama genede buna değmez sana söyleyeyyim herhan her şekilde tepki verebiliorlar
Öncelikle bu konu belli ve bariz çizgilerle belirlenmiş bir yasak-serbest konusu değil. Basın fotoğrafçılığında bile Anlaşmazlıklar halen mahkemelerce çözülmeye çalışılıyor.
Kamuya açık alanlarda (sokak, dükkan, metro, otobüs) ve güvenlik sınırlaması olmayan her yerde herkişiyi fotoğraflama hakkınız var. Hele basın kartı varsa, kamuya açık olmayan pek çok yere girme hakkınız bile var.
Hukuki boyutu fotoğraf çektikten sonra başlıyor. Çektiğiniz fotoğrafı kullanma aşamasında çeşitli sorunlar mevcut. Herhangi birinin (meşhur olmayan) fotoğrafını izinsiz kullanamazsınız. Özel mülkiyet olan bir şeyin fotoğrafını izinsiz kullanamazsınız. Ha kullanırsanız nolur.. söz konusu kişinin tazminat hakkı doğar. Büyük ihtimallede kaybedersiniz.. (bir fotoğrafçının fotoğrafını izinsiz kullanmak gibi). İzin konusuda anlaşmazlık durumunda mahkemeler ve bilirkişiler tarafından tespit edilen bir durum. Bir kişinin size isteyerek poz vermiş olması, o fotoğrafları istediğiniz gibi kullanma iznini vermiş olması anlamına gelmiyor buna dikkat. Basın özgürlügü ise tamamen çetrefil bi durum. Hiç bir gazetenin bir örn. bir trafik kaza haberi fotosunda hiç kimseden izin alması söz konusu değil. ve istediği gibide kullanıyor.
Eski tecrübelerimden dolayı, Sanatsal veya denemeler yapan arkadaşlar için şunu öneririm. Pek izin alma yoluna gitmeyin. Ummadığınız tepkilerle karşılaşabilirsiniz. Uzaktan zoom ile hızlı bir şekilde örn."portre" yi fotoğraflamanızı tavsiye ederim. Söz konusu sahnede sorun çıkarma ihtimali olan kişilere karşı ya uzaktaki bir şeyi çekiyormuş gibi yada daha yakındaki bir şeyi çekiyormuş gibi yapmanızı tavsiye ederim. Basketboldaki fake hareketi gibi yani.sağa bakarken solu çekme.. yada yakındaki bir çocukla ilgilenirken uzaktaki iki sevgilinin öpüşmesini kadrajlamak gibi
arkadasım ben onu bunu bılmem eger benım esımın fotografını sokakta ceken bırını gorursem bırdaha fotograf cekemeyecek duruma getırırım herkezın haberı ola
#turkeyfoto' tarafyndan 08.09.2006 17:54:49 tarihinde düzenlendi.
sevgili turkeyfoto empati yaparak sana hak veriyorum. Bende eşimin fotoğrafını çeken birini görsem...neyse
gel gelelim şöyle bir parantez açıyorum sana
BENİM EŞİM.. senin eşinin fotoğrafını çekerken,, sen eşimi görüp ona en ufağından dahi olsa fiziksel bir müdahelede bulunursan ve bende o an oradaysam ikimizden biri hastaneye diğeri hapishaneye gider.. yada her ikimiz hastaneye.. yada her ikimiz hapishaneye.. neyse gülümseyerek yazdım bu mesajı tartışma olmasın sakın ha..
sanırım bu konuda anahtar sözcük şu : EMPATİ..
habersiz fotoğrafınızın çekildiğini düşünün.. ona göre habersiz fotoğraf çekin
- 1
- 2
İlgili olabilecek konular
-
-
-
-
-
-
-
Ürün Çekimi İçin Beyaz Fon Perde Yerine Sotr Beyaz Güneşlik