orh.turhan
orh.turhan (üye)
Bursa / Doğa Fotoğrafçısı

Gece Fotoğraf Çekimi

Gece (düşük ışık) çekimi
Hemen her fotoğraf makinesi sahibi, bir ya da birkaç kez gece çekimi yapmayı denemiştir. Bu denemelerin büyük bir çoğunluğu ise başarısızlık ile sonuçlanmıştır. Halbuki gece çekimlerinde dikkat edilecek bir iki ufak ayrıntı ile sonuçlar düzelebilirdi. Bunun sebeplerinden birisi hemen hiçbir gece karesi bir diğerine benzemez (eğer sabit bir obje fotoğraflamıyorsak). Bir diğeri ise çekilen fotoğrafın ne çıkacağını çok zor kestirebilmesidir.Şimdi hep beraber gece çekimleri tekniklerine değinelim.



Bir gezidesiniz ve karşınız da yapay ışıklarla aydınlatılmış tarihi, turistik ve ya resmi binalar var, bütün bunlarla beraber hafif bir yağmur yağmış, yollar ışıl ışıl, otomobillerin far ve stop lambalarından yansıyan ışık demetleri yerlerde yansıyor. İşte tam burada yanınızda bir tripod ve fotoğraf makineniz var ise harika fotoğraflar çekeceğiz demektir.



Öncelikle film (duyar kat) insan gözünden farklı çalışır, yani insan gözüne giren bir ışık demeti, bir süre sonra yok olurken, film üstünde eğer üstüne daha güçlü bir ışık gelmez ise sabit kalır. Bu yüzden gece çekimi yaparken birçok siluet oluşur, araba farları ya da stop lambaları uzar gider.



Gece fotoğraf çekmek için seçeceğimiz poz süresi (enstantane), saniyenin kesirleriyle değil (1/125, 1/60,.) saniyelerle (1, 2, 4, 8,.) ifade edilir, bu yüzden gece çekimleri için kullanacağımız fotoğraf makinesinin biraz üst model olmasında fayda olduğu bir gerçektir. Kimi kompakt (pocket) makineler de makinenin pozlama süresine ya da otomatik flaş kullanımına hükmedemediğiz için gece çekimi yapmak bir azap haline dönebilir.



Makinemizin pozlama süresine, diyafram ayarına hükmedebildiğimizi düşünerek devam edelim. Gece, gün içine göre çok az ışık olduğundan alışıla gelmiş makine çekim teknikleri yetersiz kalacaktır. Öncelikle eğer gece çekimlerinde acemi iseniz mutlaka yanınızda bir tripod olması gerekir. Biraz daha fazla kare çektiyseniz geceleri tripod yerine çevrenizde görebileceğiniz düz zeminlerden, elektrik ya da tabela direklerinden nasıl faydalanacağınızı keşfetmiş olacaksınız ki bu keşifler ile gece çekimlerinin tadına daha da varacaksınız.

Makineniz de otomatik çekim modu’nun (P) olduğunu düşünürsek işimiz nispeten çok kolay demektir. P konumun da makine ortam ışığına göre en uygun enstantane (perde açılıp kapanma hızı) ve diyafram (duyar kat üstüne düşecek ışık şiddeti) ayarlarını kendisi yapacak ve size sadece deklanşöre basmak kalacaktır.


Bazı makinelerde P nin yanı sıra zaman öncelikli anlamına gelen T konumu da vardır. T konumun da makine sizin belirleyeceğiniz enstantane hızına göre uygun diyaframı otomatik olarak ayarlayacaktır.

Yine bazı makineler de diyafram öncelikli çekim anlamına gelen A konumu bulunur. Bu komunda makineniz kullanmak istediğiniz diyafram değerine göre enstantaneyi kendisi tespit edecektir. A konumunu iyi kullanmak için fotoğraf makinenizden daha çok kullandığınız objektifleri çok iyi tanımanız gerekir.

Bunlarla beraber makineniz de bulp (B) konumu varsa yukarında ki diyafram ve enstantane ayarlarınızı kendiniz yapabilirsiniz demektir. Bu durumda dikkat edilmesi gereken faktörler biraz daha artacaktır. Öncelikle yanınızda kilitli deklanşör olmalıdır. Aksi halde B konunda fotoğraf çekebilmek için sürekli deklanşöre basılı tutmak gerektiği için makine tripod üstünde bile olsa mutlaka titreyecektir. Bu titremenin sebebi ortam da bulunan hareketli araçlar olabileceği gibi kalp atışınız bile olabilir.



Gece çekimlerinizde ki ilk denemeleriniz de makinenizin pozometresine güvenmekten başka yapacağınız bir şey yoktur. Bununla beraber vizörden bakarak yaptığınız kadrajda patlayan (çok şiddetli gelen ortam ışığı) ışıklar tespit edilip vurgulamak istediğiniz noktadan ölçüm yapmanız faydalı olacaktır
Gece fotoğraflarının ilginçliğini artırmanı yollarından biri harici ışık ya da dışarıdan flaş kullanımıdır. Bu teknikte normal poz süresi içerisinde flaşın patlatılarak ya da harici ışık kaynağı kullanılarak obje aydınlatılır. Bu harici kaynak kullanımı film üstüne düşen ışık şiddetini değiştireceği için diyafram değeri ile oynamak gerekebilir. Harici flaş kullanımında dikkat edilecek en önemli unsur, bazı fotoğraf makineleri ile tümleşik gelen (pop-up) flaşların bu iş için uygun olmadığıdır. Bu tür flaşlar anı çekimlerinde kullanılabilecek 4-5 metre mesafede etkilidir.

Gece fotoğrafı için uygun zamanlardan biri güneşin batışından birkaç saat sonraki süredir. Bu süre uzatılırsa gökyüzü gereğinden fazla kararacağından fotoğraf üstünde gökyüzü gereksiz karanlık bir boşluk olarak görülecektir. Bu belirleyeceğiniz kompozisyon ile bütünleşik olması durumunda hoş olabilir ama genellikle göze batar, bununla beraber gecenin ilerleyen saatlerinde evlerdeki ışıklar kararacağından ortam ölü bir şehir gibi görülecektir.

Gece çekim yaparken dikkat edilecek en önemli unsurlardan biri ağır bir tripod kullanımıdır. Ağır tripod’u taşımak zor olacaktır ama çekim sırasında ataleti yüzünden daha kararlı davranacaktır. Bir diğer önemli husus ise gece çekimine giderken yanınızda bir arkadaşınızın olmasıdır, gerek çekim yaparken makine ayarlarınızı yazma işinde size yardımcı olacaktır hem de siz çekim yaparken makinenize ve size göz kulak olma görevini üstlenecektir.


www.orhanturhan.org

Tarih: 23 Temmuz 2008, 09:20 - İp: 78.***.**4.96
filizhekim
filizhekim (üye)
Ankara / Meraklı

Teşekkürler Orhan Bey,
Amatör bir fotograf çeken olduğumdan açıklamalarınızı dikkatle takip ediyorum.
Verdiğiniz bilgiler ile tek tek denemeler yapıyorum.
Ne diyebilirim ki size sağolun elinize sağlık .
Bize bu bilgileri ulaştırmak için ayırdığınız vakit için de ayrıca çok teşekkür ederim.

 

Tarih: 6 Nisan 2009, 00:44 - İp: 88.***.**4.14
lamies
lamies (üye)
İstanbul / Amatör

merhaba orhan bey geçenlerde üst bandta bir yıldız fotoğrafı gördüm hatta ikitane birisinde yıldızlar birbirlerine paralel diğer karede yıldızlar daire çizer biçimdeydi,bu kareyı yakalayan arkadaştan o andaki ayarları istedim fakat göndermedi,yorumlara baktım 40-60 dakika arası pozlama yapıyolarmış ben ne kadar denesemde 2 dakika cıvarını geçemedim,sizden ricam uzun pozlama konusunda bana yardımcı olabilirmisiniz,teşekkürler iyi çalışmalar.

 

Tarih: 14 Nisan 2009, 16:39 - İp: 78.***.**3.28
kumköy34
kumköy34 (Objektif)
İstanbul / Meraklı

Biraz mantığınızı yürütün, deneyin sizde o tarz çekebilirsiniz lakin rakımı yüksek yer ve havanın çok parlak ve ay olmamalı..Kırsal arazi olmalı, şayetki makineniz bulba izin veriyorsa ayar edipte..Bir de şarjınız dolu olmalı o esnada. ,ve sabır gerek..

 

Tarih: 14 Nisan 2009, 21:52 - İp: 85.***.**2.100
sufi_dreams
sufi_dreams (üye)
İzmir / Amatör

oldukça aydınlatıcı teşekkür ederim.

 

Tarih: 19 Nisan 2009, 02:00 - İp: 78.***.**8.67
ferdi_25
ferdi_25 (üye)
Yalova / Amatör

merhaba,ben yeni üyeyim arkadaşlar herkesin skıntısı gece çekimleri ve ben çok amatörüm yeni makina aldım(panasonic lumix fz8)fakat gece fotoğraf cekerken cok karanlık oluyor eger yakın bir objeyi cekersem sonuç iyi ama uzakta olan cisimler cok karanlık ayarları nasıl yapacagımı bilmiyorum özellikle F:... sayılar ve yanında 1/... bi mod var bundan birsey anlamadım yardımcı olursanız cok sevinirim.saygılar

 

Tarih: 29 Nisan 2009, 02:34 - İp: 78.***.**3.176
mustafa-10
mustafa-10 (üye)
Balıkesir / Amatör

paylaşımınız vediğiniz değerli bilgiler için teşekkür ederim.

 

Tarih: 20 Temmuz 2009, 12:03 - İp: 88.***.**4.95
mavim
mavim (üye)
Ankara / Amatör

teşekkürler...

 

Tarih: 11 Ağustos 2009, 16:17 - İp: 88.***.**0.18
gokselsahin
gokselsahin (üye)
Yurtdışı / Meraklı

Cok tesekkürler verdiginiz essiz bilgiler icin.

Acaba havai fisek gösterilerini en net sekilde nasil cekebiliriz, bizleri bu konuda da yönlendirirsenin tekrardan minnettar kaliriz.

Sevgi ve Saygilar

 

Tarih: 13 Eylül 2009, 23:14 - İp: 80.***.**1.112
abal
abal (üye)
İstanbul / Amatör

Üstad verdiğiniz bilgiler için tesekkurler,
çok faydalı oldu...
selamlar

 

Tarih: 12 Ekim 2009, 16:25 - İp: 212.***.**1.34
tazu
tazu (üye)
İstanbul / Amatör

teşekürler, teşekkürler, teş.....

 

Tarih: 13 Ekim 2009, 23:08 - İp: 78.***.**6.82