richard
richard (üye)
İstanbul / Amatör

Exposure

Merhabalar,
Fotoğrafçılığa yeni başladım,Nikon d40x ile çekim yapıyorum ve şöyle bir sorunum var:
Diyafram veya enstantane öncelikli ayarlarda çekim yaparken, makinem bazen "çok aydınlık" veya "çok karanlık" şeklinde uyarı mesajı veriyor.Bunu düzeltmek için diyaframı kısmak veya arttırmak yerine exposure ayarını tercih ediyorum ve -2 veya +2 ye getirip çekiyorum ama çektiğim pozda bir değişiklik meydana gelmiyor,başta da uyardığı gibi ya çok karanlık ya da aydınlık oluyor.Aydınlığı veya karanlığı önlemenin tek yolu diyaframı ayarlamak mıdır yoksa exposure ile de yapılabilir mi?Teşekkürler

Tarih: 3 Mart 2008, 12:20 - İp: 88.***.**5.25
kacar1
kacar1 (üye)
Kocaeli / Amatör

diyafram öncelikli mod da makinenin diyaframını sen ayarlar enstantaneyi ise makine verir sen sadece pozlama telafisi yapabilirsin enstantane öncelikli çektiğin zaman enstanteneyi sen verir diyaframı makine ayarlar işte burda sorun başlar makine enstanteneyi düşürdükçe veya yükseltikçe diyaframı açmak yada kapamak isteyecek isteyecek ama nereye kadar lensin minumum yada max. f değerine kadar ondan sonra karanlık veya aydınlık çıkar çıkar.önce p modunda makineyi tanımaya çalışırsan daha kolay olacak düşüncesindeyim.

#kacar1' tarafından 03.03.2008 17:07:55 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 3 Mart 2008, 17:04 - İp: 88.***.**3.6
richard
richard (üye)
İstanbul / Amatör

Cevabınız için teşekkürler ama hala net değil bazı şeyler.
Diyelim ki makinem S modunda ve ben hareketli bir nesne çekiyorum bu yüzden de enstantaneyi değiştirmek istemiyorum veya da başka bir örnek: makinem A modunda ve alan derinliği önemli benim için bu yüzden de diyafram değerimi değiştirmek istemiyorum.Bu 2 durumda da diyelim makinem çekmeden önce "çok parlak" veya "çok aydınlık" uyarı mesajı veriyor.
Exposure bu gibi durumlarda uygulanması gereken bir ayar değil mi, değilse exposure tam olarak nerelerde devreye girer ve ne işe yarar bunu kısaca belirtirseniz çok sevinirim.
Teşekkürler

 

Tarih: 5 Mart 2008, 12:05 - İp: 88.***.**4.142
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Makineniz, "çok aydınlık" veya "çok karanlık" gibi uyarılar yapıyorsa, "bu ışık şatlarında, senin seçtiğin perde hızı veya diyaframa göre (siz hangisine öncelik vermişseniz) benim yapabileceğim bir şey yok, bu pozu, bu şartlarda çekersen, çok aydınlık veya çok karanlık çıkar, baştan söyleyeyim sonradan suçu bana atma" demek istiyor. Buradan da o pozun hiç bir şekilde doğru pozlanmış olarak çekilemeyeceğini anlıyoruz. Exposure ile düzeltilebilseydi zaten makineniz gerekli düzeltmeyi yapardı. Bu gibi durumlarda ISO'yu sabit tutmamaya dikkat edin ki makinenizin ISO'yu düşürerek veya arttırarak pozu düzeltme şansı olsun.

Exposure (compensation) dediğimiz poz telafisi ise genellikle, makinenin verdiği değerlere çok güvenemediğimiz veya onlara (ne yaptığımızı bilerek ve isteyerek) müdahale etmek istediğimiz zamanlarda başvurmamız gereken bir seçenektir. Tabi ki makinenin müsaade ettiği limitlerde.



#ocaklilar' tarafından 05.03.2008 13:23:45 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 5 Mart 2008, 13:21 - İp: 85.***.**6.133
  • 1