eraxius
eraxius (üye)
Ankara / Amatör

Ellerim Titriyor....

Selamlar benim sorunum fotoğref çekerken çok uzun olmayan enstantane sürelerinde bile elimin titremesi bunu nasıl bi yöntemle engelleyebilirim bu durum beni deli edicek kırcam kafayı

Tarih: 14 Ekim 2005, 01:28 - İp: yok
yavuzoglu
yavuzoglu (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

Merhaba,

"Çok uzun olmayan" biraz göreceli bir kavram... Saniyenin 20de 1i çok kısa bir süredir ama bulanık fotoğraflar çekmek için uygundur! Kabaca, 1/80 gibi bir enstantane değerinde sabit bir objeyi bulanık çekmeyi başarabiliyorsan, teknik değil, tıbbi bir yardım alman gerekebilir. (Dalga geçmek için söylemiyorum).
Canon kullandığını düşünerek, IS (Image Stabilizer) serisi bir lens alman, bu seri lenslerin titreşimleri bir yere kadar kompanse edebilen optik mekanizmaları sayesinde yaklaşık 2 stop daha hızlanmanı sağlayacaktır.

 

Tarih: 14 Ekim 2005, 05:33 - İp: yok
alobar
alobar (üye)
Antalya / Amatör

Burada enstantane nin yanında kullandığın lens de önemli. Eğer uzun odaklı bir lens kullanıyorsan titremeyi daha fazla hissedersin. Makineyi tutma şeklin de öenmli tabi. Makineyi tutarken sol elin lensin ve makinenin altında,sağ el malum makinenin sağında olmalı ve kolların mümkün olduğunca gövdene yakın olmalı. En önemlisi kolların gövdeye yakın olması. Bu şekilde titremeyi biraz azaltabilirsin.

 

Tarih: 14 Ekim 2005, 11:51 - İp: yok
bitpire
bitpire (üye)
İstanbul / Amatör

Selam eraxius;

Bu bir kısır döngü. Ellerin titredikçe deli oluyorsun, deli oldukça da ellerin titriyor Önce bir sakin ol. Yaşın daha 23. Bu yaşta el titrer mi? Şaka bir yana deklanşöre nefesini verirken basmak, sol dirseğini karnına dayamak veya bir yere yaslanarak destek almak gibi bilinen yöntemlerin dışında bol bol fotoğraf çekmekle insan kendini bir yere kadar geliştirebiliyor aslında. Genel bir standart olarak 1/odak uzunluğu kadar enstantanede net çekebiliyorsan bu normal kabul edilebilir.

 

Tarih: 14 Ekim 2005, 11:56 - İp: yok
eraxius
eraxius (üye)
Ankara / Amatör

Öncelikle hepinize çok teşekkür ediyorum size şöyle söyliyim 1/200 ens.de bile bazen titreşim açıkca belli oluyor ellerim normal pozisyonda lens 28-90mm anlamadım gerçekten çok moral bozucu bir durum doktora gözükcem bu gidişle herhalde ama bitpire haklı bu yaşta böyle olursa ileriyi düşünemiyorum eee tabii balık yemem tavuk yemem alkol yok kullanmıyorum sigara biraz fazla dalış dışında yaptığım herhangi bi spor yok ellerimde de titrer...
Çok teşekkür ediyorum hepinize saygılar...

 

Tarih: 14 Ekim 2005, 23:21 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

selamlar eraxius..
bu konu hakkinda daha onceden konusmustuk forumda aslinda.. ama nerede oldugunu hatirlamiyorum.. suysal hatirlar buyuk ihtimalle..
..
arkadaslarin soylediklerine ek olarak.. bitpire'ye en basta katiliyorum, 23 yasinda el titremesi falan hos degil..
saka bir yana (bugunlerde batagi bir sakaci olduk forumca..), alobar'in da dedigi gibi focal uzunluk arttikca sallanti fazlalasir.. dolayisiyla uygun bir enstantanede cekmen gerekir..
benim ogrendiklerime gore, ki fotograflarimda da fark edebiliyorum; bitpire'nin dedigi 1/odak uzunlugu degil 1/2xodak uzunlugu seklinde enstantane belirlemelisin.. eger ki hicbir sallanti olusmasini istemiyorsan..
mesela 200mm'de cekim yapacaksan 1/400 sn'de..
..
sallantisiz fotograflar icin; tripod sart.. veya monopod..(monopod ile belli bir yere kadar kurtarabiliyorsun ama..)
eger tripod kullanmayacaksan ve 1/2xodak uzunlugunda enstantane de kullanamayacaksan; yapman gereken, makineni sikica kavrayip gozlerine yakinlastirman.. ama tabii gozlerini cikaracak gibi degil..
dirseklerin, beline olabildigince yakin olmali..
ayrica shutter dugmesine basarken, hizli bir sekilde ittirmemelisin dugmeyi.. yavasca ittirmelisin..
son olarak eger ki nefesini tutarsan cekmeden once, biraz daha net fotograflar alabildigini goreceksin.. (en azindan ben elde ediyorum..)
..eger ki tum yukaridakilere ragmen hala daha sarsinti olusacagini hissediyorsan, fotografi bir yere yaslanarak cekmeyi dene.. bir agac olabilir, herhangi birsey.. ellerini dizlerinin ustune bile koyabilirsin.. sadece destek olabilecek bir yer ara..
..bunlara ragmen halen daha net cekemezsen, uzulme.. gayet normal.. daha cok pratikle sen de cekmeye baslayacaksin..
gorusmek uzere.

 

Tarih: 14 Ekim 2005, 23:43 - İp: yok
thalassa
thalassa (üye)
İstanbul / Amatör

Selamlar,
Bilmiyorumsize bir faydası olur mu ama ,genelde cok işe yarar. Fotoğraf ile uğraşacağınız günler ,fazla kahve içmeyin ,mümkünse bir kaç bardak papatya çayı için.. Sizi rahatlatacaktır Eğer uzun da bir süre ılık suyun altında duş alırsanız , bu da vucudunuzu rahatlatır ve sanırım çok farkeder.Çok da üzülmeyin ve takmayın kafanıza öncelikle kendinizi rahatlatın.. Bu arada okçuluk sporu ile ilgilenen kimseyi tanıyorsanız onlarla bir konusun... Bilirsiniz okçulukla uğraşan insanların başarılı olması kalp atışlarına ne kadar hükmedebildikleri ilgilidir. Genelde yavaşlatırlar kalp atışlarını konsantre olarak. sanırım size onların deneyimi çok faydalı olacaktır.. geçmiş olsun genç dost..

sevgiler.

 

Tarih: 15 Ekim 2005, 12:23 - İp: yok
eraxius
eraxius (üye)
Ankara / Amatör

yardımlarınız için çok teşekkürler dadanagast ve thalassa kahveyide sevmem içmem ama çay ve duşu kesinlikle değerlendiricem çok teşekkür ederim tekrar bana zaman ayırdığınız için hepinizi saygılar tüm forum dakilere...

 

Tarih: 16 Ekim 2005, 11:11 - İp: yok
rehaerg
rehaerg (üye)
Ankara / Amatör

ellerine sokiim ozaman ben senin, bu yaşta elin titrerse 10 sene sonra altına kaçırmaya başlarsın sen... şu askerliğini bi bitir gel belki geçer, stresten olabilir.. Baktın askerciliği bitirdin hala eller titrek, o zaman kendini camdan aşağı ellerinin üstüne at.. kesin çözüm... REHA

 

Tarih: 25 Ekim 2005, 18:38 - İp: yok
rehaerg
rehaerg (üye)
Ankara / Amatör

Ha bide şu konuya değincem, olm sen en son 17 yaşında bi dalmıştın, ondan beridir havuza bile girmedin lan sen. Milleti dalgıcım diye niye kekliyon. ehuehu

 

Tarih: 25 Ekim 2005, 18:43 - İp: yok
rehaerg
rehaerg (üye)
Ankara / Amatör

benim sana yazdıklarımı başkaları okuyabiliyo dimi? Bunu bilde bidaha yalan yanlış şeyler yazma.. Ya bide şu senin eski makina varya 'HP' onu bana uygun fiyattan satmazsan daha kötü itiraflarda bulunurum bilesin!!!

 

Tarih: 25 Ekim 2005, 18:51 - İp: yok