emrah.gokm
emrah.gokm (üye)
İzmir / Amatör

Diyafram Ayarı

Merhaba
Fotoğrafa yeni başladım makinam A-1 objektif de 28mm f/2.8

şu an kışın havalar biraz kapalı olduğu için mi bilmem ama pozometre çok normal durumlarda bile ışığın yetersiz olduğunu söylüyor (başka makinalarla test ettim pozometre doğru çalışıyormuş) örneğin saat 4-5 civarında bile gökyüzünün dahil olmadığı fotoğraflarda bakaçta 2.8 yanıp sönüyor (yetersiz diyor). Ben yine de 2.8le çeksem fotoğraf yeterince aydınlık olur mu yani sormak istediğim mesela enstanteneyi 60a ayarlayıp çekip yaptığımda makina 2.8 değerini uygun görürken ben gidip 8 diyaframla çekersem sadece exposure'u düşürmüş mü olurum yani fotoğraf biraz daha karanlık olsa da yine net mi gözükür? yoksa makinanın gösterdiği değeri fazla geçmemeli miyim?

Tarih: 14 Kasım 2005, 01:50 - İp: yok
emrah.gokm
emrah.gokm (üye)
İzmir / Amatör

bu arada filmin asası 400

Tarih: 14 Kasım 2005, 02:10 - İp: yok
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Makine 2.8 diyaframı uygun gördüğünde siz 8 diyafram kullanırsanız fotoğraflar biraz değil bayağı bir karanlık çıkar. A-1 in, 400 ISO film kullandığınızdan haberi var mı? İçine koyduğunuz filmin kaç ISO olduğunu A-1 otomatik olarak algılamaz, siz ayarlamalısınız. Mutlaka yapmışsınızdır ama ben her ihtimale karşı bir hatırlatayım dedim.

Tarih: 14 Kasım 2005, 09:12 - İp: yok
bitpire
bitpire (üye)
İstanbul / Amatör

Yanıp söndüğündeki enstantane değeriniz, yanıp sönmemesi gereken en hızlı enstantaneden 1-2 stop daha hızlı ise baskı sırasında bunu telafi ederler. Yani yeterince aydınlık çıkar. Ama atıyorum doğru pozlama için gereken enstantane 1 sn. ise ve siz 1/125 sn.de yakıp söndürüyorsanız kapkaranlık çıkar. Yapmanız gereken inadı bırakıp enstantane öncelikli çekim modunda f:2.8'in yanıp sönmeyeceği noktaya, yani sürekli yanana kadar enstantane süresini uzatmak. Yani 1/60 sn.de yanıp sönüyorsa 1/30, yine yanıp sönüyorsa 1/15, hala yanıp sönüyorsa 1/8,..... bulana kadar devam. Yok ben illa f:8'de çekeceğim diyorsanız onun da çaresi var. Diyafram öncelikli modda f:8'e ayarlayın. Objektifin diyafram ringinin (A) veya 8'den başka bir değerde olmadığına dikkat edin. Makine olması gereken enstantaneyi otomatik olarak ayarlayacaktır zaten. Bu arada tripod kullanmayı unutmayın.

#bitpire' tarafyndan 14.11.2005 11:27:15 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 14 Kasım 2005, 11:27 - İp: yok
emrah.gokm
emrah.gokm (üye)
İzmir / Amatör

Teşekkürler. tabi ki makinadan asa değerini ayarladım. bu durumda anladığım kadarıyla makina 30 enstantenede örneğin 4 değerini verirse o koşulda ben 5.6 ve hatta belki 8 değerinde bile çekim yapabilirim baskı sırasında daha aydınlık baskı yapılırsa sorun olmaz. Zaten eğer güneş varsa diyafram öncelikli çekimlerde 250 500'e kadar çıkıyor değerler yani aslında güneş varsa sorun yok.
Peki hangi asa değerine sahip filmleri tercih etmeliyim.
Bir de sormak istediğim ortalama hangi enstantaneden sonra tripod kullanmak gerek ellerim sanırım çok titremiyor ama sitede okuduğum 1/odak uzunluğu gibi bir oranı tam anlayamadım Burdaki odak uzunluğu odaklanan objeye olan uzaklıksa eğer 4metre uzağımdaki bir objeyi 1/4 yada 1/8 ile hiç titreme olmadan nasıl çekebileceğimi anlamadım.

Tarih: 14 Kasım 2005, 11:58 - İp: yok
bitpire
bitpire (üye)
İstanbul / Amatör

Ben 100 asa kullanıyorum. Asa yükseldikçe gren (dijitaldeki noise) oluşumu artıyor. Ama onun da avantajı düşük ışıklı ortamlarda daha hızlı enstantane kullanmana olanak sağlaması. 1/odak uzunluğu denen şey objektifin odak uzunluğu. Yani 50 mm objektif kullanıyorsan 1/50 sn. Ama bu kesin kural değil tabii. Kişiden kişiye değişir. Bazısı 1/10 sn.de bile çok net çekebilirken bazıları 1/100sn. de bulanık çekebilir.

Tarih: 14 Kasım 2005, 13:21 - İp: yok
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Makinenin titretilmemesinin yanında çekilecek nesnenin hareketliliği ve hatta bu hareketliliğin yönü de seçilecek enstantaneyi etkiler. Makine sabit bile olsa çekilecek konuda hareket varsa bence 1/60 ın altına inmeyin. Dia değil de renkli veya siyah beyaz negatif çekiyorsanız -/+ 2 stop hata kaldırır. ISO olarak da ya 100 ya da 400 kullanın. 400de biraz gren olur ama bu grenlerin fotoğrafa ayrı bir tat kattığı da olur. Zevk meselesi tabi.

Tarih: 14 Kasım 2005, 13:48 - İp: yok
emrah.gokm
emrah.gokm (üye)
İzmir / Amatör

evet ben de bu gren olayını beğenirdim eskiden beri photoshopla uğraşırım ve hep film grain efektini uygularım fotoğraflara...
Biraz önce yine test ettim güneşte gayet iyi değerler veriyor. Kış güneşinde arasında 125/8-11 kötü bir değer olmasa gerek.
Pozometrede sorun olmadığına göre ben sanırım biraz fazla beklentiliymişim yani saat 4-5 gibi de 60enstanteneyle çekebilirim rahatça sanıyordum (sabit nesneleri tripodsuz) demek kışın biraz daha zor oluyor bu iş..
yardımlarınız için teşekkür ederim özellikle 'ocaklilar'
sizin "diyafram ve enstantane" başlıklı başka bir soruya verdiğiniz fotokritikteki bir foruma bağlanan link tüm soru işaretlerimi dağıttı.
Artık deneyimle olayı çözerim sanırım.

Tarih: 14 Kasım 2005, 13:57 - İp: yok
  • 1