ikarahal
ikarahal (üye)
İstanbul / Amatör

Cozunurluk Meselesi

Merhaba
Forum icinde okudum aklima takildi net olarak standart kimyasal filmler (sanirim 35 mm) kac mp goruntu kaydina denk geliyor. Bir yorumda 25 mp yazilmis.
Boyle bir karsilastirma dogrumu bilmiyorum ama merak ettim.
Dijital teknoloıjinin daha geride oldugunu biliyorum peki bu sadece cozunurluk acisindanmi degerlendiriliyor.
Tesekkurler.

Tarih: 20 Eylül 2004, 09:46 - İp: yok
analog
analog (üye)
İstanbul / Amatör

Böyle bir karşılaştırma gerçekten doğru değil.Çünkü filmin yıkanması,baskısı,filmin markası,çekim tekniği,çekilen konu,kulanılan objektifin özelliği,filmin dijital ortamlarda taranması sırasındaki işlemler..bu kaliteyi çok etkiler.Zaten filmin taranmasıyla elde edilen görüntü 20 ila 25 mp gibi bir değer olduğu söyleniyor.
Bu testte standardın yakalanması çok zor.100 ASA standart filmlerde bile çok fazla fark var.Farklı markaların renklere karşı duyarlılıkları farklı.Aynı markanın farklı filmlerinde bile farklar var.Ancak bir gerçek var;kimyasal bir fotoğrafın görüntü kalitesi ortalama bir dijital fotoğraf makinesinin çektiği fotoğraftan 4-5 kat daha iyi.Cevabı yazdığım pencerede göremiyorum,senin makinen fuji s7000 di sanırım.12mp görüntüsü var.Bu oldukça iyi.Seninkine göre bile 2 kat daha iyi bir görüntüden söz konusu.
Analog fotoğrafçılık şuan için biraz önde.Bunu tek sebebi görüntü kalitesi değil.Dijitalin fazla batarya tüketimi(arkadaşımız fotoğraf çekimine çıktığımız gün full batarya ile günü bitiremedi.SonyF828),isteğe bağlı ama karta baskıları çok pahalı,seri çekimlerdeki görüntü kaybı(seri çekimde 12mp çekemiyorsun),yüksek fiyatları(Bu fiyatlara çok gelişmiş analog makineler alınabilir).ISO hassasiyetleri zayıf.Az önce başka bir konuda okudum, 40000 shutteri varmış dijitallerin.Bu da oranlandığında 70 000TL oluyormuş kare başına.Ne olduğunu yanlış anlamış olabilirim.Ben dia çekiyorum.Filmi,yıkanması,dia çerçevesi herşeyiyle karesi 300binlira.Dijitalin de yukarıda söylediğim gibi ıcığını cıcığını eklersen benim masrafa yaklaşır.

 

Tarih: 20 Eylül 2004, 16:34 - İp: yok
ohara
ohara (üye)
İstanbul / Doğa Fotoğrafçısı

teknoloji herşeye açık, yanılmıyosam şu an en yüksek 12 mp kamera var ama 30-40 mp kamera yapılması yakındır.

 

Tarih: 21 Eylül 2004, 12:37 - İp: yok
analog
analog (üye)
İstanbul / Amatör

Şuanda benim bildiğim Kodak'ın DCS14n modeli var 14mp çözünürlüğü var.Eminim makine üreticileri 20mp in bile teknolojisini üretmişlerdir ama dünya tüketim toplumu olduğu için bu teknolojileri yavaş yavaş piyasaya sokuyorlar.Böylece insanlara 4mp yi satıyor 2 sene sonra 15my satıyor.Oysa o 4mp yi satarken 15mp teknolojisi hazırdı.Bu bütün elektronik cihazlar için böyle.Mesela intel 5Ghz işlemcilerini labaratuvarlarında tutuyor.5Ghz için bizlerin en az 2 sene beklememiz gerekecek.Bazıları bu süre içinde 2 kere pc alacak

 

Tarih: 22 Eylül 2004, 14:55 - İp: yok
gezgin
gezgin (üye)
İstanbul / Doğa Fotoğrafçısı

intel ve benzeri firmalar yeni çıkardıkları ürünleri saklamıyorlar, kullanılmak üzere pentagona veriyorlar amerikan iç güvenlik tedbirleri nedeniyle dünyada kendilerinden daha iyi, daha hızlı bir savunma mekanizmasının olmasını istemiyorlar. bence şuan pentium 5'in bile çok üzerinde bir işlemci pentagonun bilgisayarlarında çalışmaktadır.
herşeyi önce pentagon kullanır, 2 yıl sonra amerika ve ardından dünya kullanır. yaklaşık (en erken) 3-4 yıl sonra da türkiye kullanır

 

Tarih: 23 Eylül 2004, 07:04 - İp: yok
eos
eos (üye)
İstanbul / Stüdyo Fotoğrafçısı

Arkadaşlar bahsettiğiniz çözünürlükler 35 mm dijital slr makineler için geçerli orta format dijital makinelerde mevcut ve benim bildiğim 64 megapiksele kadar gidiyo çözünürlükler ama fiyatlar çok uçuk belki daha yüksek çözünürlükte olanları da vardır da ben duymamışımdır

 

Tarih: 24 Eylül 2004, 16:54 - İp: yok
efkan
efkan (üye)
Batman / Meraklı

Arkadaşlar;
Çözünürlük ile ilgili birkaç arkadaştan teknik bilgiler aldık.
Ben, anamdan doğduğum günden beri fotoğraf çekiyorum; çünkü Baba mesleğim. Benim bildiğim tek şey var: SLR Makinalarda çözünürlük objektife bağlıdır ve bir diğer husus da kullandığınız filmin ISO'sunun düşük olmasına bağlıdır.
1/1.4 objektif ile 50 ISO'luk bir film kullandığınızda mümkün değil, isterse 100 MP makine kullanırsanız onun çözünürlüğüne ulaşamaz.

İrfan TAPAN
Fotoğraf Sanatçısı

 

Tarih: 4 Ekim 2004, 14:37 - İp: yok
analog
analog (üye)
İstanbul / Amatör

benim böyle bir karşılaştırma doğru değil dememin sebeplerinden biri de buydu.Objektif kalitesi.ISO hassasiyetinden bahsettim.

 

Tarih: 11 Ekim 2004, 19:27 - İp: yok
flassv
flassv (editör)
Afyonkarahisar / Haber Fotoğrafçısı

şuan da en yüksek dslr mantığında 16 mp canon 1ds mark 2çıktı satışa sunulmadı en azın dan türkiyede.

 

Tarih: 12 Ekim 2004, 15:00 - İp: yok
maminci
maminci (üye)
Malatya / Doğa Fotoğrafçısı

Yorumlara katılıyorum yalnız şu an itibarı ile en yüksek piksel 16 milyon (16mp).. Makinenin çözünürlüğü kaç piksel olursa olsun herşeyden önce analog makine gibi çekim zevki yok, ayrıca fotoğraf çekerken fotoğrafçı konuya/makineye müdahale etmeli, aletin düğmesine basınca şipşak ortaya birşeyler çıkarsa ne zevki kalıyo? Başka önemli bir nokta da dijital görüntünün karta basıldığı zaman kalitesinin çok düşmesi. Normalde negatif bile kağıda basılırken 2 durak (stop) kayıp oluyo, bu durum digitallerde çok daha belirgin. Çok kaliteli bir tarayıcı, yazıcı ve kağıt malzeme ile durumu kurtarabilirsiniz belki ama ya maliyeti? Teknoloji ne kadar ilerse ilerlesin, analog makinelerin gerçek fotoğrafçılar için daha da değerleneceğini sanıyorum...

 

Tarih: 26 Ekim 2004, 22:27 - İp: yok
  • 1