cotw
cotw (üye)
İstanbul / Meraklı

Buğulu Fotoğraf Çekimi Hakkında

Canon s3 aldım ve daha acemiyim birkaç macro çektim ama iki nesnenin biri net diğeri buğulu çıktığı fotoğraf çekmeyi beceremedim.nasıl bir ayarla yapabilirim.








Tarih: 18 Ocak 2007, 13:33 - İp: 85.***.**5.124
ulyanova
ulyanova (üye)
İstanbul / Amatör

Merhaba, dediğin işlem sanırım odaklama, ve makinenin bunu zaten otomatik yapması gerekmiyor mu? Bir alıntı yapacağım bununla ilgili olabilir;

"Odağı kilitleyin"
"Çektiğiniz obje, fotoğrafın tam ortasında değilse net bir fotoğraf elde edebilmek için odağı kilitlemeniz gerekir. Otomatik odaklı fotoğraf makinelerinin çoğu fotoğrafın merkezinde ne varsa ona odaklanır. Ancak fotoğraf kalitesini artırmak için çoğu zaman çektiğiniz nesneyi tam ortadan hafif yana kaydırmanız gerekir. Bulanık bir fotoğraf çekmek istemiyorsanız, önce çektiğiniz nesne tam ortadayken odağı kilitlemeli, ardından da nesne ortadan yana kayacak şekilde kompozisyonu değiştirmelisiniz. Odağı genellikle üç adımda kilitleyebilirsiniz. Önce, nesneyi tam ortaya yerleştirin ve deklanşörü yarım basılı halde tutun. İkinci olarak, deklanşör hala yarım basılı halde makinenizi oynatarak nesneyi ortadan yana kaydırın. Üçüncü ve son olarak, fotoğrafı çekmek için deklanşöre tam olarak basın."



Bu arada ben de Canon PowerShot S3 IS aldım, ama daha yeni, hiç kullanmadım, yurtdışındayım, makinemi Türkiye'den gönderecekler bana, sabırsızlanıyorum, ve burda bu marka ile çektiğimiz fotoğraflar hakkında konuşalım çok iyi olur! Herkese başarılar

 

Tarih: 18 Ocak 2007, 15:51 - İp: 217.***.**3.190
cotw
cotw (üye)
İstanbul / Meraklı

ben istiyorumki nesnenin biri net diğeri buğulu çıksın.tam olarak bu şekilde anlatayım.
makinanız hayırlı olsun.herkes yurt dışından almaya çalışıyor ucuz olsun diye sizde türkiyeden almışsınız

 

Tarih: 18 Ocak 2007, 17:27 - İp: 85.***.**5.124
burfak
burfak (üye)
İstanbul / Amatör

net alan derinliğini mümkün olduğu kadar azaltmanız gerekli.

bunun için açık diyafram (küçük f değeri) kullanmanız gerekiyor.
odaklanan nesne ne kadar yakındaysa net alan derinliği o kadar azalır.
bununla birlikle uzun odak da net alan derinliğini azaltır.

tabii burada bir ikilem var.
uzun odak için nesneyi uzağa koyup zoom yapmak mı daha az net alan derinliğini verir, yoksa kısa odak uzunluğuyla nesneyi yakından çekmek mi?
bilmiyorum bu sorunun cevabını, bilen varsa bana da söylesin lütfen.

 

Tarih: 18 Ocak 2007, 20:29 - İp: 84.***.**0.144
green71tr
green71tr (üye)
İstanbul / Amatör

ulyanova güzel açıklamış.

s3 3 türlü odaklanmaya izin veriyor. dolayısıyla kompozisyonunuza göre bunlardan birini seçin. biri merkezi (spot), diğeri ağırlıklı ortalma ile diğerini de unuttum...

yeni kullanan arkadaşların öğrenmesi gereken en güzel özelliklerden biri de manuel focus. objektifin sol tarafında 2 duş var. evet üsttekine basarken joistikin alt ve üst oklarına basarak manuel odaklamayı yapabilirsiniz.

s3'ü alalı 1 ay kadar oldu. kullanımı kolay ve özellikleri itibariyle doyurucu bir alet. (amatör ve işe yeni başlayanlar için)

 

Tarih: 30 Ocak 2007, 14:59 - İp: 85.***.**3.35
cfiliz
cfiliz (üye)
Bursa / Amatör

uzun odak için nesneyi uzağa koyup zoom yapmak mı daha az net alan derinliğini verir, yoksa kısa odak uzunluğuyla nesneyi yakından çekmek mi?

Bununla ilgili bir yazı geçenlerde popphoto.com sitesinde vardı. Buna göre zoom yapmak (ya da daha fazla odak uzaklığı diyelim ) net alan derinliğinin daha çok azalması sağlar. Tabii diyaframı da max açmak (en düşük F değeri) yapmak gerekli.

Yani, mandalinalardan birini net diğerini bulanık yapmak için, biraz geri çekilip, zoom yapıp diyaframı da en düşük sayıya getirmek lazım.

s3 3 türlü odaklanmaya izin veriyor. dolayısıyla kompozisyonunuza göre bunlardan birini seçin. biri merkezi (spot), diğeri ağırlıklı ortalma ile diğerini de unuttum...

@green71tr, bahsettiğin odaklama türleri değil de, ışık ölçüm yöntemleri. Odaklama otomatik ve manual olarak değişir. Böyle bir çekimde manual odaklama yaparak daha iyi sonuçlar elde edebileceğinizi düşünüyorum.

 

Tarih: 31 Ocak 2007, 16:09 - İp: 213.***.**6.250
okyanus.
okyanus. (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

Alan derinliğini azaltmak için ( yani fotonun odak kısmı net diğer kısımların bulanık çıkması için ) :

Objektifi mümkün olan en uzun odak uzunluğuna alın ( en yüksek mm ye, 300 mm gibi )

Objeye mümkün olduğunca yaklaşın, ne kadar yakın olursanız alan derinliği o kadar azalacak ve arkadaki bulanıklık o kadar artacaktır.

Diyaframı mümkün olduğunca açın ( mesela f 2,8 ).

Makro çekimlerde netlik kilidi bence işe yaramaz. ALan derinliği çok çok azalacağı için, siz objeyi ortaya alıp netlik yapıp sonra deklanşörü yarım basılı tutarak kadrajı değiştirirseniz, netlik bozulacak netlediğiniz objeden başka bir yere kayacaktır.

Ben genelde hareketli makro çekerken ( kelebek arı gibi ) netleme modunu sürekliye alıyorum. Continus deniyor galiba. Bu durumda el titremesinden ya da objenin hareketinden dolayı obje net alan dışına çıksa bile makine yeniden netleme yapmaya çalışıyor. İkinci bir yöntemde denklaşöre tam basıyorum, tam basmışken eğer netleme yapılmış değilse makine zaten çekmiyor ve netlemeyi yaptığı ilk anda da hemen fotoğrafı çekiyor.

Makro biraz basit görünse de aslında emek ve biraz da teknik bilgi isteyen bir konu. Tabi en önemli faktörlerden birisi de ekipman.

Kolay gelsin.

 

Tarih: 31 Ocak 2007, 17:21 - İp: 85.***.**7.133
  • 1