Fotoğrafçılık Forumları
Arkaplan Flu Alan Derinliği Yardım
fujifilm s200 exr makinam var.amatör bir kullanıcıyım . diyafram aralığı 2.8 ile f 8 arası. sorunum şu.konunun arkaplanını çekmek isterken arkaplanın flu çıkması için m.a.s modlarında gerekli ayarları yapıyorum.ama konum örneğin bir insan ve ben kafasına kadar yaklaşmadan arka plan flu olmuyor.yani ben insan çekimlerinde konumun tümünü kareye alıp arka planı flu yapmak istiyorum. ÖRNEĞİN A modunda yapmış olduğum en düşük değerli diyafram ayarına rağmen objemin içine tam yaklaşmadan arka planı öldüremiyorum. bunun sebebi ne olabilir. kullanma kılavuzlarını sonuna kadar okumuş ve idrak ettiğimi sanmış biri olarak acaba benim makinamın bundan öte çekim kaabiliyeti yok mu. ben A M S modlarında çektiğim arkaplanı zaten otomatik modda çekebiliyorum . değerli cevaplarınızı bekliyorum. tşk
Slr makinelerle kıyaslandığında makinenizin sensörü çok küçük olduğundan, buna bağlı olarak objektifinizin odak uzunluğu da çok kısa ve diyaframı da çok küçüktür. Bunlar da, alan derinliğine etki eden temel unsurlar olduğundan özetle evet, "makinenizin bundan öte çekim kabiliyeti yok" diyebiliriz.
Hocam cevap için tşk. yanlışınız olmasın .şundan diyorum. otomatik mod ile A M S modları arasında çekim farkı yoksa o zaman bu modların anlamı nedir. ki kaldı ki benim cihaz dslr like alanında o kategoride dünyada en iyi cihaz.
#cumaliaksu30' tarafından 25.06.2010 17:04:47 tarihinde düzenlendi.
güncel
#cumaliaksu30' tarafından 25.06.2010 17:05:23 tarihinde düzenlendi.
otomatik mod ile A M S modları arasında çekim farkı yoksa o zaman bu modların anlamı nedir
http://forum.netfotograf.com/photo_technics.asp?msg_id=30883
sayın ocaklilar .yönlendirmiş olduğunuz formdaki mod bilgilerini geçen hafta okumuştum. mod bilgim var aslında. benim cevabını aradığım soru şu: fujifilm s200 exr makinam ile bir insan bedeninin ( baş gövde eller ayaklar yani tümü ) arka planını niye flu yapamıyorum.( ama örneğin bir a4 kağıdı büyüklüğündeki herşeyin arka planını flu yapabiliyorum.) . tşk
#cumaliaksu30' tarafından 25.06.2010 21:12:52 tarihinde düzenlendi.
bitpire'nin mesajında da açıklamış olduğu nedenlerden ötürü, arka plan fluluğu konusunda çok fazla bir şey beklemeyin.
Gelelim, fujifilm s200 exr makinam ile bir insan bedeninin ( baş gövde eller ayaklar yani tümü ) arka planını niye flu yapamıyorum.( ama örneğin bir a4 kağıdı büyüklüğündeki herşeyin arka planını flu yapabiliyorum.) konusuna.
İnsan bedeninin tümünü kadraja sığıdırmak için konudan uzaklaşmak zorundasınız, başka bir deyişle geniş açı kullanıyorsunuz. A4 kağıdı ise, insan bedebinden daha küçük bir nesne olduğundan ona daha fazla yaklaşabilip kadraja sığdırma imkanınız oluyor, bu da arka planın flu olmasına neden oluyor.
A M S modlarının arka planın netligi uzerinde bir etkisi yoktur.
alan derinligini etkileyen unsurlar, odak uzaklıgı ve diyafram acıklıgıdır.
dolaylı olarak sensor boyutu da katılabilir.
makineniz uzerindeki lensin odak uzaklıgı 7.1mm-101.6mm
35mm esdeger olarak 36mm-436mm
yani;
makinenizin sensoru full frame sensorlere nazaran 5 kat daha kucuk, bu nedenle 7.1-101.5 olan lensiniz crop faktoruyle 35mm esdegerde 36-436mm oluyor.
7,1mm gibi geniş bir acıda alan derinligi elde etmeniz cok zor, 101.5mm dede diyafram degeri f:5.3 oldugundan alan derinligi istediginiz kadar olmayacaktır.
zaten bu crop faktoru mevzusu olmasaydı ve makine uzerindeki lens gercekten 36-436mm olsaydı,bu seferde alan derinligi cok dusuk diyerek diyafram yukseltmeniz gerekirdi.
tavsiyem, makro cekiyorsanız, diyafram acıklıgı 2.8 degişmeyene kadar zoom yapın
portre cekecekseniz, geniş acıda cekmek yerine biraz geri giderek zoomlayarak cekim yapın.
malesef dslr-like bir makineyle alan derinligine dslr kadar hakim olamazsınız.
elinizde dslr yok ise;
ocaklilar ,gaijin ve remi5861 anlattığınıza göre bu makinelerde alan derinliğininde istenilen sonuç alınamıyor. arka planın konudan uzak olması ve bizim de konudan uzak bir yerde olup zoom ile bir portre çekmemiz daha iyi bir sonuç verebilir diyorsunuz. doğru mu anlamışım acaba.
#cumaliaksu30' tarafından 27.06.2010 17:12:04 tarihinde düzenlendi.
bir de şunu soracaktım . alan derinliği üzerinde oynama yapabileceğimiz proğramlar var mı acaba.ve iyi sonuç veriyorlar mı.
- 1
- 2
İlgili olabilecek konular
-
Fotoğrafçılar, Nft Pazarından Nasıl Faydalanabilir?
10 Kas. 2021, 00:28 miratcenk
0212010 Kas. 2021, 00:29
miratcenk -
Word'de Sayfa Rengini Değiştirme, Word Arkaplan Re
22 May. 2021, 15:59 prodersler
0211022 May. 2021, 16:00
prodersler -
Arsa Ada Parsel Sorgu Alan Hesaplama Nasıl Yapılır
12 May. 2021, 11:43 prodersler
0199312 May. 2021, 11:44
prodersler -
-