aycelik
aycelik (üye)
İstanbul / Meraklı

Anlg Slr de Kareyi Önceden Görmek

merhaba. ben yeni yeni bu fotoğrafçılığa merak sardım. ve analog bir slr alarak bu işe başlamayı düşünüyorum. yeni olduğum için bi konuda bana yardımcı olmanızı bekliyorum. dijital slr lerde çektiğimiz kareyi görüyoruz ama analogda foto çıkmadan nasıl olmuş pozlamamız ve ışık ayarlarımız onu anlayamıyoruz ve yığınla filmi boşa harcıyoruz. benim asıl sorcam konu analog slr de fotoğrafın nasıl çıkacagını alan derinliği ve ışık ayarlarını (karanlık mı çıkacak yoksa çok mu aydınlık diye..) biz daha fotoğrafı çekmeden vizörden bize gösteren özellikte makinalar var mı? varsa bu özelliğin adı nedir? ve hangi analog slr de bulunur. benim okuduğum kadarıyla diyafram biz deklanşöre basana kadar en açık durumda oluyor. lütfen yardımcı olun. benim gibi yeni başlayan birisi için çok önemli bi özellik bu ve sizin yorumlarınıza göre makina seçimi yapacağım. saygılarımla...

Tarih: 8 Eylül 2006, 23:09 - İp: 88.***.**7.23
burfak
burfak (üye)
İstanbul / Amatör

bu yazdığınız özellikle yeni başlayan biri için makine seçiminde çok da önemli değildir.

Işık ölçümü her makinede vardır. O an abjektiften giren ışığın miktarına bağlı olarak makinenin içindeki ışık ölçer o an bulunduğunuz enstantane ve diyafram değerine göre kadrajınızın orta griye göre aydınlık veya karanlık mı olduğunu gösterir.
Farklı makinelerde bu ölçüm için genel, kısmi ve spot gibi seçenekler vardır. Yani filminizin pozlanma süresini ve diyafram açıklığınızı tamamen kafanızdan tahmin etmeniz gibi bir zorunluluk yok. tabii ki fotoğraf çektikçe, makinenizin pozlama davranışlarını, huylarını öğrendikçe her yeni fotoğrafınız daha iyi pozlanacaktır ama yazdığınız gibi yığınla filmi boşa harcamanıza gerek yok.
diyafram, fotoğraf çekilme anına kadar en açık pozisyonunda olur. giriş seviyesi tüm makinelerde olmasa bile bir çok makine de alan derinliği önizleme (DOF önizleme) seçeneği bulunur. Bu özelliği kullandığımız zaman karemizi o an seçtiğimiz diyafram değerinde görebiliriz. tabii ki vizör de seçtiğimiz diyafram değerine bağlı olarak belli bir kararma olacaktır. yine de fotoğrafın son halindeki net alan derinliğini böylece görebiliriz.

umarım yardımcı olmuşumdur.

 

Tarih: 9 Eylül 2006, 00:28 - İp: 84.***.**4.44
  • 1