ulyses
ulyses (üye)
İçel / Amatör

Yeni Alınan K10d de Leke?

Daha iki gün önce hepsiburda.com dan aldığım Pentax k10d makinemle çektiğim tüm resimlerde, her zaman aynı yerde olmak üzere + şeklinde minik beyaz bir leke oluşuyor.Başka bir forumda ölü piksel olabileceği söylendi ve aldığım yere geri götürmem önerildi.Ama Mersinde olduğum için kargoyla göndermek sonrada geri dönmesini beklemek istemiyorum.Eğer bu sensördeki bir tozdan kaynaklanıyorsa dert etmeyeceğim, çünkü çok da belli olmuyor.Dslr işinde yeni olduğum için bilemiyorum.Sizce bu tozdan mı kaynaklanıyor?

Tarih: 2 Mayıs 2007, 01:02 - İp: 88.***.**9.87
fufuli
fufuli (üye)
İstanbul / Meraklı



Üyeliği iptal edilmiştir.

 

Tarih: 2 Mayıs 2007, 01:38 - İp: 85.***.**4.132
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Toz degil, tozdan olsa kararma olurdu.

O gorudugun sey bir "Hot Pixel", yani sensorun defolu bir hucresi. Hani icini rahatlatir mi bilemem ama pek kafaya takilacak birsey degil, gormezden gel.

Buyur sana bu konuda bir makale :

Hot Pixels

Okumaya useniyorsan ozeti:

Makinaya bagli olarak bazen tek bir nokta, bazen "arti" isareti seklinde gorunebilirler. Mesela makaleyi yazan sahsin D200'unde "arti" seklinde gorunuyorlarmis.

Sensorler analog devrelermis, isiyla beraber sizinti akimlarla sayilari artabilirmis, yuksek ISOda daha goze batarlarmis.

Aslinda sadece buyutuldugunde gorunen bu noktalari, eger takintili biriyseniz daima gorecekmissiniz.

Ne yapmaliymis: Bosvereceksiniz, bosveremiyorsaniz, yazilim ile temizlenebiliyormus.

Ve en onemli uyari:
Butun makinalar yaparmis bunu. Eger dikkatli bakarsaniz daima 1-2 tane bulunurmus. Makinanizda bugun yoksa bile, yarin ortaya cikabilirlermis. Makinayi iade edip yenisini alsaniz bile yeni makinada da yarin oburgun ortaya cikabilirmis. Ayni sekilde secerek makina almak da nafile, sectiginiz maina da ileride hot piksel uretebilirmis.

Kisacasi takma kafaya diyor adam.

 

Tarih: 2 Mayıs 2007, 02:41 - İp: 85.***.**7.44
ulyses
ulyses (üye)
İçel / Amatör

Teşekkür ederim yanıtınız için.Önceki mesajımda da belirttiğim gibi Mersinde oturuyorum ve makineyi internet üzerinden satın aldım.Servisleri de sadece İstanbulda var.Burada k10 kullanıcısı çok olduğu için önce bir fikir almak istemiştim.Çünkü geri gönderme, arıza olduğuna inandırma, sayısız telefon görüşmesi ve bekleme süreçlerinden önce gerçekten bir arıza olup olmadığından emin olmak istedim.Daha önce hiç kirli sensör efekti görmediğim için yorum yapamıyorum.Bakalım diğer k10 kullanıcıları ve ustalar ne diyecekler.

 

Tarih: 2 Mayıs 2007, 02:45 - İp: 88.***.**9.87
as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

ulyses sayfaya koyduğun fotoğraf sanırım crop.O beyazlık her fotoğrafda aynı yerde oluşuyorsa sensör sorunu olması büyük ihtimal.Bence vakit kaybetmeden makinanı servise gönder bir kontrol edilsin.
Ayrıca bu topiğide Tüketici sorunları bölümüne taşıyacağım bilgin olsun.


#as' tarafından 02.05.2007 02:56:59 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 2 Mayıs 2007, 02:55 - İp: 88.***.**8.104
as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

antika fotoğrafın crop miktarını bilmiyoruz.O yüzden hot piksel sayısı birden çok daha fazla da olabilir.

 

Tarih: 2 Mayıs 2007, 02:58 - İp: 88.***.**8.104
ulyses
ulyses (üye)
İçel / Amatör

Forumun yenisiyim.K10 ile ilgili yazıları görünce buraya yazdım bende.Tüketici köşesinde de yer alabilir tabi ki.Hatta silinedebilir çünkü sorumun cevabını aldım aşağı yukarı.Fotoğraf crop edildi.Ölçülendirme nasıl bilmiyorum ama birebir 10mp lik görüntüden kesildi.Biraz bozulma olduğu için belli olmuyor ama leke mükemmel bir artı işareti şeklinde.Antika arkadaşın verdiği linktekilerle aynı.Tek sorun tam ortalarda yer alması.Bir süre kullanacağım makinemi.Eğer çok rahatsız ederse göndereceğim servise.

 

Tarih: 2 Mayıs 2007, 03:32 - İp: 88.***.**9.87
fdemirhan
fdemirhan (üye)
İstanbul / Amatör

Yeni aldığınız makinada net bir problem var.
Her malda ufak tefek üretim arızası olabilir, garanti bu durumda kullanılır.
Bunu kabul etmek durumunda değilsiniz. Yollayın, ya tamir ederler yada değiştirirler.
Bekleyince kendi kendine geçmezki bu durum.
Tam makine, sağlam makine parası verdiniz, onu almalısınız.

 

Tarih: 3 Mayıs 2007, 15:23 - İp: 85.***.**7.125
ulyses
ulyses (üye)
İçel / Amatör

Sorunumu açıklayan bir mail gönderdim Bükey Foto ya.Sayın Canan Bükey gecikmeden hemen yanıtladı.Kargo yoluyla göndermemi, servis elemanlarının bilgilendirildiğini ve aynı gün içinde sorunun çözülerek kameramın geri gönderileceğine teminat verdi.Bükey Foto yu bu sorumlu ve ilgili tutumundan dolayı tebrik ediyorum.Böyle güzel bir makine arkasında böyle bir dağıtımcı desteğiyle olunca almayı düşünenlere 'daha ne bekliyorsunuz' demek geliyor içimden.

 

Tarih: 3 Mayıs 2007, 16:47 - İp: 88.***.**9.87
onixon
onixon (üye)
İstanbul / Reklam Fotoğrafçısı

makine içinde NR on yapheralde yok edilcektir.

CCD'lerde böle,NR on şu anda nikonun NR1 seviyesine denktir.Sadece hot pixele müdahale eder.NR Off ise ise değiştir makine menüsünden.

fatih abi karşılaşmaz canon cmos la hot pizel çıkarmak için dakkalarca pozlamak gerekli.Bazen canon'u özlerim yüksek asa'larda,kapalı mekanlarda verdiği rahatlık.
Ama ccd gündüz bence daha iyi,gülün dikeni :D

Diğer ccd lerde fabrika çıkış remapping işlemi ile çözülebilmekte.Yada default olarak NR1 dirler .

K10D'de NR OFF iken noise taneciklerinden hiç müdahale olmadığı anlaşılıyor.NR ON'de davranışı çok ateşli fufuli nin cihazı gibi karakterisin NR belirtileri var off'da iken bile..

HOt pixel olayını araştırınce :D Pentax JP. ye sorduğumda ya bu makinenin sınıfı amatörlerde nede defaultta nr1 hot pixel müdalesini gizlemediiz dedim.Müdahale istemeyen prolar çok gibi bir yanıt geldi.Bende NR ON iken hiçbir yaşamadım daha,Varsada zaten CS3 RAW 4 , Silkypix çoktan götürmüş oluyoz ( ama yok bildiim)

ccd'lerde özellikle 10Mp ve üzeri olacak iso200 'den sonrası dertlenir ısı yükselir 400 ve üstünde uzun pozlama fazlaca ısındırır.Bu soruyu pill askeyede sordular nr off iken resimde 50 tane saydım,non-touch olduğu için yok birşey dedi



Custom Settingsten Noise Reductionu ON yap.Bir çek.Firmware güncellediysen daha iyi.Makineyi yollamayabilirsinde.Yada remap yaptırırsın.

#onixon' tarafından 03.05.2007 23:53:36 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 3 Mayıs 2007, 21:35 - İp: 85.***.**9.158
ulyses
ulyses (üye)
İçel / Amatör

Anlamadım, yani bu bir arıza değilmi şimdi? Basitçe noise reductionla çözülen birşeyse neden servise göndermemi istediler ki? Nr on yapıp geri göndermesinler bana birde.Her k10d kullanıcısında bu sorun var ama Nr on konumunda olduğu için görülmüyor öylemi?

 

Tarih: 4 Mayıs 2007, 00:34 - İp: 88.***.**6.137