denizkey
denizkey (üye)
İstanbul / Amatör

Ürün Kalitesi Ve Garantisi

Yeni bir dslr makine almak üzere piyasada araştırma yaptığımda iki soruda takıldığımı fark ettim ve herhangi bir marka-model belirtmeksizin bunları sizlerle paylaşmak istedim.

1. Biliniyor ki söz konusu fotoğraf makinesi olduğunda, dünya genelinde tercih edilen sadece 3 ya da 4 farklı marka var ve bu dev markaların hepsi yanılmıyorsam Japon meşeili. Ancak artık günümüzde bu ürünleri, Çin ya da Tayvan malıdır şeklinde de görebiliyoruz. Sizce; marka kalitesi ve güvenirliliğine karşın, o ürünün nerede üretilmiş olduğu önemli bir unsur mudur, değil midir?

2. Elektronik mağazalar zincirlerini saymazsak, ürün alımında karşımıza mağaza garantisi veya o markanın 2 yıllık resmi garantisi gibi iki yol çıkıyor. Aralarındaki oran değişebilmekle beraber, resmi garantide ürün maliyeti, diğerine göre yaklaşık %15 fazla… Kimileri herhangi bir elektronik ürün almak kumardır derken (fabrikasyon hatası vardır, montajında sorun vardır, imalat sürecinde bir dönem 2. sınıf malzeme kullanılmıştır, nakliyede sorun olmuştur, spot maldır, teşhir ürünüdür vs.)ve garanti isterken; kimileri ise bunları bir kenara koyup, bunlar tüketiciden fazla para koparmak içindir, bu ürünler dünya çapındadır kolay kolay sorun çıkarmaz, ben ikinci elini aldım onu bile aslanlar gibi kullanıyorum, ola ki bir sorun oldu verdin servise 30 günde alamadın, aldığında da baktın gene iyi olmamış diyebiliyor (sonuncusunu bende yaşadım). Benzer fikir ayrılıklarına karşın, özellikle bu konuda amatörlere tavsiyeleriniz neler olabilir?

Tüm Netfotoğraf Ailesine selam ve sevgilerimle.



#denizkey' tarafından 20.08.2012 23:05:11 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 20 Ağustos 2012, 12:52 - İp: 95.***.**2.154
ercan43
ercan43 (üye)
İstanbul / Amatör

Sayın arkadaşım, bilgim, görgüm ve deneyimim elverdiği kadarıyla düşüncelerimi belirteyim.
1 - Dünya markası ürünlerin nerde üretildiği bizim için o kadar önemli değil. Her şeyden önce markanın kalitesi ve güvenilirliği ön planda tutulmakta.
Yanlız bir markanın Çin yapımı ürünleri orijinal japonya yapımı ürünlerden daha ucuz oluyor. Bu Çin yapımı ürünlerin kötü olduğu anlamına gelmiyor. Sadece daha ucuz oluyor. Örneğin Sony'de bunu çok sıklıkla görüyoruz.
Çin, Malesia, Taiwan, Hong Gong, Singapur gibi ülkelerde işçilik başta olmak üzere bazı girdi maliyetleri Japonya'ya bakışla çok ucuz. Fark burdan kaynaklanıyor.
Ayrıca Japonlar kendi halkına Japonya yapımı ürünleri satarlar. Veya tersinden okursak, Japon halkı bir elektronik ürünün Japonya yapımı olanını ister. Pahalı olmasına karşın fiyat Japonlar için ikinci planda gelir. Japonya dışı ürünlere harcıalem gözüyle bakarlar. Tabi bu Japonlara has bir özellik. Japonya üretimi ürün diğer ülke üretimi ürünlerden daha pahalıdır.
Bu nedenledir ki,orijinal japon malı bir elekrtonik ürünü Japonya'da pahalıya, aynı ürünü Japonya dışı ülkelerde daha ucuza alırsınız.
Dolayısıyla elektronik ürünler Japonya'dan değil, diğer uzakdoğu ülkelerinden alınır.
2 - Türkiye dışında Dubai, Hong gong, Singapur gibi ülkelerden alınan ürünlerin bir yıl uluslararası garantisi vardır. Ürünü size açılmamış orijinal ambalajında verirler. Daha önce açılmadığı konusunda eminsinizdir. Arızalı çıkma ihtimali çok azdır. Yanlız Yurt dışından aldığınız ürünün Türkiye'de garantisi yoktur. Uluslararası garanti Türkiye'de geçmez. Arızalanan ürünü yurt dışına göndermeniz, geri gelmesi gümrükte büyük sıkıntı yaratır.
Türkiye'deki spot piyasada ise durum farklıdır. Orijinal ambalaj diye bir durum yoktur. Ürünü mağaza vitrininde beğenirsiniz, incelersiniz alırsınız. Spot piyasada dükkan garantisine çok fazla bel bağlamak doğru olmaz. Sonuç itibariyle spot maldır. Ucuzdur. Türkiye'de spot piyasa (Hayyam ve Doğubank'ı kastediyorum) fiyatları ABD ve uzakdoğu ile atbaşı gider.
Son olarak da İthalatçı ve distribütör iki yıl garantili ürünler Türkçe kullanma klavuzu avantajına sahiptir. Eğer yabancı diliniz yoksa kullanma klavuzu olmazsa olmaz durumundadır. Ayrıca son zamanlarda ürünlere Türkçe menü koydurmaya başladılar. Servis desteği de olunca ürün haliyle pahalı oluyor.
Burda bir ayrıntıyı yazmadan geçmeyeyim;
Distribütör ürünlerinin seri numaraları dikkat ederseniz hep aynı numara ile başlar. Spotta böyle bir durum yoktur. Ürün takip açısından önemli. Ama kalite açısından bir farkı var mı onu tam olarak anlayabilmiş değilim. Kalite meselesini spot piyasada konuştuğum bazı kişiler böyle bir şey yok diye inkâr ettiler. Tabi gerçek ne ben de bilmiyorum.
Benim size yazabileceklerim özetle bunlar.

 

Tarih: 27 Ağustos 2012, 22:42 - İp: 92.***.**5.112
denizkey
denizkey (üye)
İstanbul / Amatör

Söylediklerinizi dikkate alacağım Ercan Bey. Bilgi ve tecrübelerinizi benimle paylaştığınız için çok teşekkür ederim.
İyi günler dilerim. Selamlarımla.

#denizkey' tarafından 01.09.2012 12:33:38 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 1 Eylül 2012, 12:32 - İp: 81.***.**7.158
  • 1