attila123
attila123 (üye)
Ankara / Amatör

Türkiye Garantisiymiş, Sizin Olsun.

Canon 500D, kit lensli ...

New York B&H'de 800 $
Washington PennCamera'da 840 $
Yalçınlar'da 2.200 TL

Nedir bu kadar farkın nedeni gerçekten merak ediyorum. Türk tüketicisini bu kadar sazan yerine koymanın bir nedeni olmalı sonuçta. Tamam, vergiler falan yüksektir eminim ki, ama bu farkın hepsi de vergi olabilir mi?

Türkiye garantisiymiş, affedersiniz ama yerim o garantiyi ... o garantiye Amerika'dan aldığınız ilk makineyi çöpe atıp, ikinci bir tane alabilirsiniz neredeyse.

Milleti, niye spota zorluyorsunuz, biraz daha makul, mantıklı bir fiyat politikası izlenemez mi?

Sadece Canon değil tabii ki, hepsi böyle ...

Türkiye temsilcilerinin yüksek fiyatlarını protesto ediyorum.

Tarih: 11 Ekim 2009, 00:01 - İp: 94.***.**2.217
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı


ben okudum,
kızmadım ama eksikleri, çooooooooookkk eksikleri var bu gorusun..

---------------------------------------------------------
fotograf makinesi gecen yıla kadar lüks degilmiydi,gecen yıl ne degiştide ötvye katıldı?? ötv buyuyen pazardan pay kapmaktan baska hiçbir amacı olmayan bir uygulamadır.
----
ayrıca vergiden vergi alındıgı nerede gorulmustur?

birşey alıyorsunuz,
urunun fiyatından ötv hesaplanıyor,fiyata ekleniyor ve matrah cıkarılıyor..
bu matrah uzerınden kdv hesaplanıyor.
ve matraha eklenip fiyat cıkarılıyor.
bu vergiye vergi kesmektir.

misal, 2000cc uzerı araba alıyorsunuz %84 ötv artı bunun kdv sini oduyorsunuz..
yani bir araba kendime bir araba devlete al gibi birsey...
----
misal 100 liralık telefon görüşmesi?? yuzde 42 si vergi maliyeye gore..(peki 70 milyonda 30 milyonun kullandıgı bir sey lüksmüdür?)
lükstür dersek, lüks sayılmayan seylerin listesinede bir gozatmak gerek cunku..
traş köpüğü mesela, kürkle ve elmasla aynı kefedemidir?

****

ötv devletin halkı soyma yontemidir,başka birsey oldugunu iddia etmesin hiçkimse..birileri vergi kacırıyor diye vergi oduyoruz ve bunu normal birseymıs gibi goruyoruz.



******************************************************
******************************************************

gelelim ikinci kısma parayı veren dudugu calar, yılda 35000 dolar kazananın 1000 dolara aldıgını yılda 8000 dolar kazanan 12 taksitle 2000 dolara alır. ne guzel hesap..
yapmayın allah askına bukadar yanlıs bir dusunce olabilirmi?
bukadar dengesiz bir duzen olabilirmi?
dunyanın en az kazanıp birim ürüne en fazla vergi odeyen ulkesiyiz,taksit imkanımız var diyemi sevinecegiz?
10 liralık ürünü 20-25 liraya alıyoruz ve gelir duzeyimiz diger ulkelere kıyasla 2-3 kat geri..totalde 6-7 katlık bir ters odeme gucu sorunu var ortada..
pollyannamıyız biz allah aşkına?

****************************************

gelelim distrübütor firmalara, evet bunların tabiki yuksek fiyata etkisi tartısılmaz.
vergi haricinde kalan kısım bunların karı, serbest piyasa duzenınde isterse 1000 dolarlık bir makineyi 5000 dolara satıyorum diyebilir firma.
tekel ozelligi varsa hele dahada yukseltebilir fiyatı,tabi o yukselttikce dogan ranta ortak olmak isteyenler cıkacaktır.

rekabetin artması buyuzden iyi bir durum, pentax ve sony olmasa nikon ve canon suanda 1.5-2 kat ustune satılıyor olabilirdi.

markalar aşırı kar marjı istedigi için ve devletimiz bizi soyarak,kendisini soyanları telafi etmek istedigi için fazla oduyoruz.
ozaman kusura bakmasın,ben yurtdısından alısveriş yapmayı yegliyorum.

*******
su 2 yıllık garanti mevzusu zaten ayrı komedi, ben daha garantiye gidip kullanıcı hatası denilmeden hemen alınıp tamir edilen ürün gormedim desem yeridir.
bu konuda ciddiyim.
giden,hizmet alan vardır,ben gormedim
**********************


kısacası ne ötv nin, ne fahiş fiyatların savunulabilir bir yanı yok, savunmaya calısmak gercekten koyun-sürü psikolojisinden farksızdır..
normal sartlarda 10 liraya alacagınız birseyı 25 liraya almanız ve buna satıcı lehine hafifletici neden aramanız, kafanızın bu konuda biraz karıstıgını gosterir..gösteriyor.

 

Tarih: 12 Ekim 2009, 19:22 - İp: 78.***.**2.29
ercan43
ercan43 (üye)
İstanbul / Amatör

Gaijin, sayın arkadaşım;

Devletin attığı kdv ve ötv kazıklarını tasvip etmek elbette mümkün değil. Ama doğrudan vergiyi artıramayan devlet, bu tür dolaylı vergilerle lüks maldan kendi payını ve gelirini artırma çabasındadır. Aynı şeyi petrolde de görüyoruz. Devlet, arabası olana zengin vatandaş muamelesi yapmakta, hem arabadan, hem de benzinden ölçüsüz kdv ve ötv almaktadır. Sözkonusu bu gelir devlete önemli bir kaynak sağladığı için benzinin ucuzlayacağını hiç sanmıyorum. Kesinlikle ucuzlamaz...Ben şahsen emekliyim. Ve de araba sahibiyim. Araba sahipleri olarak bizler dünyanın en pahalı benzinini kullanıyoruz... Ben de durumdan şikayetçiyim. Neyse konumuz araba ve benzin değil... Geçelim...

Türkiye'de tüketiciye taksitli satış imkânının getirilmesini küçümsemeyelim. Eğer ürünü peşin almaya gücün yetmez, taksitle alabilecek durumda isen, piyasa koşullarının öngördüğü ölçüde vade farkı ödemek durumundasın. Bu normaldir. Bugün bankadan bir yıl vadeli tüketici kredisi alsan vade sonunda sadece aldığın parayı değil, artı bir de bir yıllık faiziyle geri ödemek durumundasın. Onun için taksitli satışlarla peşin satış arasında fark olması da normaldir. Ancak bu farkın normal ölçülerde olması gerekir. Tefeci faizi gibi ağır ölçülerde olmamalıdır.
Kendimden örnek vereyim. Ben emekli olduğumu söylemiştim. Canon 350 d makinamı 10 ay vadeli olarak taksitle aldım. Şimdi de kısmet olursa yine taksitle Canon 50 d ye terfi etmeyi düşünüyorum. E... taksit imkânı olmazsa ben nasıl Canon 50 d sahibi olabilirim? Toplu parayı nereden bulacağım?

Diğer itiraz ettiğin bir konu da garanti konusu. Türkiye'de faturalı olarak satılan her üründe bugün AB standartları ölçüsünde İki yıl garanti verilmektedir. Ha.. Garantiye inanırsınız inanmazsınız o sizi ilgilendirir. Tüketicinin garantiden dolayı mağduriyetini savunabileceği bir sürü tüketici mahkemeleri mevcut. Oralara her vatandaşın başvurması kendi menfeati icabıdır.

 

Tarih: 12 Ekim 2009, 21:12 - İp: 217.***.**2.251
f.berkant
f.berkant (üye)
Almanya / Meraklı

Sn: Ercan43 taksitli satış uygulaması Almanyada da başlamıştır hemde yeni bi uygulama değildir. Orada bu uygulama kredi kartıyla yapılmamaktadır tek fark budur. Sizin mali bilgileriniz yeterlidir bi yerden para kazanıyor olmanız yani bi gelir görmeleridir. Örneğin Media Markt en az 300 euro! olmak şartıyla 30 ay faizsiz taksitlendirmektedir. Ayrıca bi uygulama daha vardır aldığınız ürünün parasını yine çok küçük bi faizle 6 ay sonrada ödeyebiliyorsunuz. Ben Almanya da ikameti olan biriyim ve bu tür alışverişlerim olmuştur biliyorum diye söylüyorum.. yani neresinden tutarsanız tutun bu fiyatların hiç bir haklı sebebi olamaz.;; Kazıklanıyoruz az üretebiliyoruz, kaynaklarımız sömürülüyor ve bizlere avuçlarımızı yalamak kalıyor bu durumdan kurtulacak milli irademizde globelleşen ve yeniden şekilenen Dünya düzeninde de para yapmamaktadır. Öyle her yerde bayrak sallamayla Onuncu yıl marşı söylemeyle asil kan muhabbetleriyle bi yere varılmayacağını görebiliyorum. kendi adıma söylüyorum...

 

Tarih: 12 Ekim 2009, 22:00 - İp: 78.***.**4.52
ercan43
ercan43 (üye)
İstanbul / Amatör

Berkant arkadaşım, Almanya ile Türkiye'yi karşılaştırıyorsunuz. Bu mümkün değil. Türkiye'de vadeli satışlarda vade farkı piyasa faizlerine göre saptanır. Tüketici faizleri bizde daha haziran 2009 ayına kadar yıllık % 36 lar seviyesindeydi. Piyasa vade farkları ise aylık % 3 ler seviyesindedir. (halen bu böyledir) Aylık % 3 olan faiz basit faizle yine yıllık % 36 yapar. Keşke biz Almanya gibi ekonomisi düzgün bir ülke olsak da bankalardan hiç faizsiz kredi alabilsek.

 

Tarih: 12 Ekim 2009, 22:15 - İp: 217.***.**2.251
kurab_canavari
kurab_canavari (üye)
Aydın / Amatör

ağlanacak halimize sevinecek durumdamıyız?

1) Devlet gelişen piyasadan pay almak için vergiden vergi almaktadır.
2)Taksit imkanı ve tekelleşmek ve hatta, kimsenin memnun olmadığı garanti hizmetini sunuyorum diye bilmemkaç liraya makina satmak.
3) taksitli olmasaydı ne olurdu? bu soru internet olmasaydı google olmasaydı ne yapardıkla aynı derecede içiboş bir sorudur.

cevaplayayım;
taksit yoksa heray taksit ödüyormuş gibi paranı biriktirirsin ve para tamam olunca gider alırsın. hatta o geçen sürede büyük bir ihtimalle malın fiyatı düşer.
taksit olmasaydı bu olurdu. yani şimdi alalım desem 1 yıl sonra alırdım.

benim bir tanıdığım kredi kartı kullanmazdı.
2 tane sıfır sayılabilecek dayalı döşeli evleri var. 1 tanede arsalı yer evi diye tabir edilen tek katlı bahçeli evleri var ve tarım ilmüdürlüğünde görev yapıyor.

yani taksit ve kredi kartı hikaye.. Fiyatlar şahane

 

Tarih: 12 Ekim 2009, 22:51 - İp: 88.***.**2.238
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

ercan bey hala yanlıslardasınız.
************************

suanda odedigimiz vergiler devlete kaynak saglamak için degil.
hukumetlerin yetersiz ekonomi politikaları, uretmeden tuketmenin yarattıgı acık, vergi kacıranların yarattıgı bosluktur odediginiz vergilerin sebebi.
yani sistemin yetersizliginin ve hadi acık konusalım beceriksizliginin kurbanıyız.
kamu hizmetini finanse etmek için vergi koyuluyorsa bu normaldir.
ama acık kapamak için vergi koyuyorsa bu soygundur.
vergiye vergi koyuyorsa bu nedir varın siz dusunun.

*****
taksit imkanı var diye boyle bir soyguna hala daha olumlu yanından bakmaya calısmak (varmıs gibi) gercekten yanlıs bir dusunce.
biz "kazık yiyoruz" diyoruz,
siz "ama hepsini birden sokmuyorlar" diyorsunuz.

ben "10a alacagım seyı 25e alıyorum" diyorum,
siz "12ye bolduler rahat olur odemesi" diyorsunuz.

taksitlendirme olup olmaması yedigimiz kazıgın boyutunu azaltmıyor..
kazık aynı kazık..
asıl noktayı atlayıp alakasız bambaska bir yere takılıyorsunuz.

**********************************************

taksitlendirme olmasa ne yapardık sorunuzun cevabına gelirsek;

===taksitlendirme olmasaydı eger, siz o makineyı bir seferde alamazdınız belki, ama reminin dedigi gibi aynı parayı biriktirip 1 yılda alırdınız..

===ama bu "saçma" vergiler olmasa, ve taksitlerde olmasa, 1 yılda biriktirip aldıgınız makineyı 5 ayda alırsınız..yarı fiyatındanda azına alırsınız.

fark bu işte..
taksitlendirme var şimdi,
ve siz 1 yıl borc oduyorsunuz, ama bu "sacma" vergiler olmasa 5 ayda bitecek borcunuz.

************************

son olarak,halklar hakettikleri gibi yonetilirler,ya koyun sürüsü olursunuz ya kurt sürüsü.
malesef koyun surusunden farkımız yok.
yarın biri cıkıp benzine yuzde 75 çok özel tüketim vergisi kesse, cötv yede yüzde 18 kdv kesse, emin olun kimse ne oluyoruz demez.
nede olsa kredi kartıyla benzin alınabiliyor..bardakta hediye.

aynı sey fotograf makinesi içinde gecerli. kürk manto içinde, kitap içinde...

 

Tarih: 13 Ekim 2009, 02:32 - İp: 78.***.**2.29
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Yorum yapmadan 1-2 hesap hatasına değineyim ....

" %41'dir.

Yani 800 USD'lik bir makinenin, ithalatçı firmaya maliyeti 1.128 USD'ye çıkmış oluyor "

Yanlış ... $800 makinanın ABD satış fiyatıdır . Ithalatçı bunu minimum %30 indirimle alır yani $ 560 civarına .

%41 de , $800 'den değil , $560 üzerine hesaplanırsa , makina yine taş çatlasa $ 790 - $800 net maliyete gelir .

---------------------------------
"piyasa koşullarının öngördüğü ölçüde vade farkı ödemek durumundasın. Bu normaldir"

Turkiye'de perakende satış yapan firmalarının gelirlerinin büyük bir bölümü taksitlendirme veya sözde peşin fiyatına satıştandır .


1000 TL'lik urunu , 12 taksitle - sözde ayda %3 taksit ile alıp , 1360 TL ödediğinizde ödenen faiz %36 değil , %72 ( YETMİŞ İKİ 'dir ) . Isteyenler PC'deki faiz formulleriyle , isteyenler düz mantık ile görebilirler ( siz her taksit odediğinizde gerçek borcunuz olan ana para 1/12 , 1/11, 1/10, 1/9 ,1,8,1/7,1/6 ...gibi oranlarda azalır . 6. ayda ödediğiniz AYLIK FAIZ %6'ya , 9. ayda % 12 , son ayda neredeyse %45'e gelir)

Bunu bankacılar,işi finans olanlar, matematikten anlayanlar,tüccarlar vs bilirler ama sade vatandaş bilmez . Kredi sağlayan tüm kuruluşlar gerçekte uygulanan faizi yanlış bilgilendirerek halkı söğüşler. Taksitli satışlara bir nevi tefeci faizi uygularlar...




#paperman' tarafından 13.10.2009 05:19:41 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 13 Ekim 2009, 04:36 - İp: 96.***.**9.175
ercan43
ercan43 (üye)
İstanbul / Amatör

Arkadaşlar, son olarak şunları yazayım,
Devletin attığı ötv ve kdv kazıklarını ben savunmuyorumki. Sanki savunuyorum gibi bir hava doğdu da...Bu konuda ben de sizler gibi şikayetciyim. Mağdurum. Geçen hafta Kıbrıs'taydım. Orda kurşunsuz benzinin litresi 1.80 TL. dizel 1.85 TL. Bizde kurşunsuz 3.21 TL aradaki farka bakın... Kıbrıslı saat 4 de mesai bitiminden sonra arabasına atlayıp gezmeye, turlamaya çıkıyor. (Hepsinin altında son model arabalar, jipler var...) Bizler burda bırakın gezmeyi, arabada benzin bitecek diye ödümüz kopuyor.
Fotograf makinalarına baktım. Hani orası açık pazar ya... Ucuza kapatabilirmiyim diye... Yok. ancak siparişle getirtilebiliniyor. (Free shop'ta nikon D60 gördüm. İlgilenmedim.)

Taksit faizleri Türkiye'de henüz bu seviyelerde. Bu konuda arkadaşlar haklı... Ama faizler şimdilerde yeni yeni düşmeye başladı. İleride belki daha aşağılara çekilebilir.
Aylık taksitleri biriktirip makinayı bir sene sonra peşin alma fikri, teoride doğru olabilir ama pratikte geçerliliği malesef yok. Çünkü o bir yıl içinde en az 10 defa başka yerlere acil ihtiyacınız doğar ve biriken parayı başka yere harcamak durumunda kalırsınız. Tecrübeyle sabittir.
Bireysel emeklilik de aynı durum sözkonusudur. Her ay bireysel emeklilik sigorta taksitlerini sigortaya zorunlu olarak yatıracağınıza kendiniz bankada bir hesapta biriktirebilirsiniz. Neden sigorta şirketine sırtınızdan rant sağlayasınızki? Ama beş ay parayı biriktirirsiniz altıncı ay parayı ya acil ihtiyaca kullanırsınız, ya da bu ay kalsın önümüzdeki ay yatırırım diye ertelersiniz.
Sonuç olarak;
Benim derdim Canon 50 D ye terfi etmek... Taksitle mi olur. yoksa taksitle mi olur... Başka seçenek yok...Ne kadar kazık yerim, ben bugünlerde onun hesabını yapmakla meşgulüm...
Hepinize selâmlar...

 

Tarih: 13 Ekim 2009, 10:34 - İp: 217.***.**2.251
f.berkant
f.berkant (üye)
Almanya / Meraklı

Dediğim gibi neresinden bakarsak bakalım, nersinden tuttarsak tutalım her türlü kazıklanıyoruz bu ülkede..!!

 

Tarih: 13 Ekim 2009, 13:32 - İp: 78.***.**1.116
attila123
attila123 (üye)
Ankara / Amatör

Biliyorum ki; netfotoğraf, kendi alanında bilinen ve okunan bir internet forumudur Türkiye'de ...

Bir tüketici olarak, ben beklerdim ki, Türkiye dağıtıcılarından biri gelsin ve burada, bunca yıldır mal sattıkları insanlara bilgi versin ve bu insanlara karşı az da olsa bir sorumluluk duygusuna sahip olduğunu göstersin.

Bu abartılı kazığa karşı, abartılı bir beklenti mi bu?

#attila123' tarafından 15.10.2009 00:58:23 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 14 Ekim 2009, 23:23 - İp: 94.***.**8.141