dgs905
dgs905 (üye)
Yurtdışı / Amatör

White Balance Shift Ve Bracketing Nedir?

ikisi hakkında da cok ufak bir bilgim var bracketing'de 3poz arka arkaya çekiyor ve renkler farklı oluyor deneye deneye ancak bunu anlayabildim ama iyi kavrayabilmiş değilim umarım açıklayıcı bir yanıt gelecek

Tarih: 5 Temmuz 2009, 04:37 - İp: 92.***.**1.12
sereze
sereze (üye)
Karabük / Meraklı

White Balance : Beyaz ayarı, günün farklı zamanlarında ışıktaki hakim renk farklı olur ve bu renk ( sabah mavi, akşam üstü kırmızı ) fotoğrafta çıkar. İnsan beyni gelen görüntüyü işlediği için biz bu ışıktaki değişimi pek fark edemeyiz. Bunun için fotoğraf makinesine deriz ki ben sabah fotoğraf çekiyorum, maviyi azalt renkler normal çıksın veya kırmızıyı azalt akşam üstü çekiyorum renkler normal çıksın veya biz bilerek bazı renkler baskın çıksın diye tam tersini yaparız. Sonuç olarak wb bracketing 'de fotoğraf makinesine diyoruz ki iki üç farklı beyaz ayarıyla fotoğrafı çek , hangisini beğenirsem onu kullanırım.

 

Tarih: 6 Temmuz 2009, 23:10 - İp: 213.***.**6.70
camoka
camoka (üye)
İstanbul / Meraklı

White Balance: İnsan gözü mükemmel bir mercek olup ışık çok farklı kaynaklardan (güneş, ampu,floresant lamba, flaş) gelse dahi bunları düzelterek görür.
Ancak fotograf makinesi için bu sözkonusu olmadığından makine üreticileri fotograf çektiğiniz ortama göre tercih etmeniz için bazı ayarlar koymuşlardır. Her fotograf çekiminden önce WB ayarının yapılmasında fayda vardır. Örneğin güneş ışığında fotograf çekiyorsanız güneş'e floresant lamba ışığında çekiyorsanıa floresant lambaya, flaş ile çekiyorsanız da ayarın flaş'a getirilmesi fotografta doğru renklerin elde edilmesi için önemlidir.
Makinelerde bir de AWB otomatik beyaz ayarı vardır. Bu beyaz ayarı konusunda sizi yanlışa düşmekten kurtarabilir ama her ışık altında iyi sonuç vermeyebilir. Beyaz ayarının Manuel olarak ayarlanması en doğru seçenektir ancak bunun için de bu işi göre bir filtreya ihtiyacınız olacaktır.

Bracketing: Kontrastı çok yüksek olan ortamlarda ışığı nereden ölçerseniz ölçün mutlaka ya fazla karanlık yada fazla aydınlık yerlerin çıkması kaçınılmazdır. Örneğin bir vadi içine girdiniz ve fotograf çekiyorsunuz diyelim. Işığı karanlık bölgelerden aldıysanız o bölgeler normal çıkar fakat gökyüzü hiçbir detay göstermeyecek şekilde bembeyaz çıkar. Işığı gökyüzünden alırsanız bu kez gökyüzü doğru ren ve detayda çıkar fakat vadi kapkaranlık çıkar. Bracketing bu etkiyi en aza indirmenin yollarından biridir. Ancak birçok kuralı vardır. Bazı makinelerde bu özellik bir menü ile eklenmiş olduğundan uygulaması nisbeten kolaydır. Bu işlemi yapabilmeniz için makinenin tripod'a bağlı olması, çekimi tamamlayana kadar kadraj içinde hareket eden bir nesne olmaması ve çekimin uzaktan kumanda veya tetik ile yapılması da şarttır.
3'lü veya 5'li braket yapılabilir. Ben size üçlüyü anlatayım. Makinede bu özellik varsa zaten sorun yok bunlar makine otomatik olarak yapıyor. Değilse yurarıda anlattığımşartlarda (tripod vs)bir normal fotograf, bir az pozlanmış fotograf bir de fazla pozlanmış fotograf çekiyorsunuz. Bu üç fotografo Photoshop'programında birleştirdiğinizde üç kareden de bilgi aldığından birleştirilmiş fotograf olumsuzlukların en aza indirgendiği bir fotograf oluyor.
Forumları incelerseniz örnekleri ile açıklamalar bulabilirsiniz.

 

Tarih: 7 Temmuz 2009, 17:29 - İp: 88.***.**3.227
dgs905
dgs905 (üye)
Yurtdışı / Amatör

aklıma biraz daha iyi oturdu sanki :/ teşekkür ederim

 

Tarih: 8 Temmuz 2009, 14:26 - İp: 92.***.**1.12
  • 1