kisadevre
kisadevre (Objektif)
İstanbul / Meraklı

Canon 40d White Balance

Merhaba,

Elle WB ayarı yaparken boş bir beyaz kağıdın fotoğrafını çekip makineye "beyaz işte bu" sen de diğer renkleri buna göre ayarla diyoruz. Fakat kafamı karıştıran bir durum söz konusu. Beyaz nesnenin fotoğrafını çekerken makine muhakkak bir WB'de olmak durumunda. Genelde otomatikte oluyor.
Böyle olunca makine o beyaz rengi otomatik WB'a göre ayarlıyor ve referans aldığı fotoğraf aslında gerçek renkleri yansıtmıyor. Burada WB çalışma mekanizması nasıl işliyor?

Daha önce Sony kullanıyordum onun ayarlama yöntemi ile şimdiki kullandığım 40d'nin biraz farklı. Sony'de ayarlar kısmından custom WB seçtiğinizde doğrudan bir fotoğraf çekmenizi istiyordu fakat Canon'da ilk önce fotoğrafı çekip daha sonra bunu custom WB içinde kullanabiliyorsunuz. Böyle oluncada fotoğraf zaten çoktan işlenmiş oluyor.

Bu yüzden WB referans alma konusunda biraz kafam karıştı.

Şimdiden teşekkürler,

Tarih: 23 Temmuz 2011, 11:27 - İp: 92.***.**1.45
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Beyaz ayarını elle yapmak istediğinizde sizin de belirttiğiniz gibi Canon ile Sony'nin yöntemleri biraz farklı, bana da Sony'ninki daha pratik geliyor. Yanlış hatırlamıyorsam, Nikon'unki de Sony ile aynı.

Anladığım kadarıyla, fotoğrafı çekeceğiniz ışık şartlarında elle beyaz ayarı yapacağınız örnek fotoğrafı çekerken makinenin zaten bu fotoğraf için de bir otomatik bir beyaz ayarı yaptığını ve bu fotoğrafın elle beyaz ayarına tam bir referans olamayacağı endişenizi dile getirmişsiniz.

Bence önemli olan, o andaki ışık şartlarında alınan referans fotoğrafımızın kadraj merkezindeki dairenin içindeki nesnenin beyaz olduğunun makineye belirtilmesidir. Örnek olarak diyelim ki, referans fotoğrafını Auto ayarı ile çektiniz ve makine kendi kafasna göre bir ayar yaptı ama o ayarda o bölgede tam beyazı yakalayamadı. Şimdi siz o fotoğrafı Custom White Balance-SET konumunda makineye referans olarak gösterdiğinizde makine o bölümden referans alarak kendisinin ne kadar yanıldığını anlayarak o ışık şartlarında çekeceğiniz sonraki fotoğraf(lar)da beyaz ayarı konusunda gerekli düzeltmeleri yapacaktır.

 

Tarih: 23 Temmuz 2011, 17:05 - İp: 212.***.**9.46
kisadevre
kisadevre (Objektif)
İstanbul / Meraklı

evet sormak istediğim tam sizin de söyledikleriniz.

daha önce açıkçası WB ayarını elle bir çok defa yaptım sony kullanırken ama bunlar hiç aklıma gelmemişti. çünkü ordaki WB custom yöntemi sanırım bu açığı gizleyecek şekilde tasarlanmış..ama ne yazıkki sony'de nikon'da muhtemelen o anki ayarına göre işliyor fotoğrafı ve sadece gizliyorlar..

dediğiniz gibi eğer makine kendisini ayarlıyorsa çok problem yok..

ama ben hala referans alma konusunda sıkıntılar olduğunu düşünüyorum..

teşekkürler,

 

Tarih: 23 Temmuz 2011, 18:01 - İp: 92.***.**1.45
ozansan
ozansan (üye)
Yurtdışı / Reklam Fotoğrafçısı

Yani fazla kafa takilacak bir konu degil.Cok sorunlu bir makina degil benim bildigim 40D bu konuda.Olmadi RAW cekersin bir tikla halledersin.Makinanin ekranindan bakipta cektigin ayarlar zaten ne kadar saglikli olur bilemiyorum...Yani demek istedigim resimleri bilgisayarina atinca,eger cok ince eleyip SIK dokuyan biri isen,kafayi beyaz dengesine falanda cok taktiysan, ayar cekmeden yapamazsin.E beyaz dengeside raw dosyalarda bir tiklik olay...

 

Tarih: 23 Temmuz 2011, 19:09 - İp: 221.***.**3.132
mete007
mete007 (üye)
Kocaeli / Doğa Fotoğrafçısı



eos 20d ve 60d kullanıyorum... custoım pozisyonuna alıpda beyaz kağıt üzerinden balans yöntemi yerine; deneme yanılma yaparak - K - (kelvin) pozisyonunda manuel değer girmeyi tercih ettim.. Elimdek iışık kaynaklarının ne değerde olduğunu tecrübe ederek bu seçeneği uygulamam, beni idare etti tabi.. her yiğidin yoğurt yiyişi farklıdır tabiki...

 

Tarih: 24 Temmuz 2011, 23:16 - İp: 94.***.**6.196
kisadevre
kisadevre (Objektif)
İstanbul / Meraklı

kendi sorduğum sorunun cevabını nihayet buldum..merak edenler olur diye yazıyorum..
40d'de ki beyaz dengesi ayarında siz sadece beyaz bir nesneyi çekin ve makineye beyaz budur diye tanıtın..makine benim zannettiğim gibi o anki ayarlı olan beyaz dengesi (örn. auto) seçeneğine göre almıyor. sanırım onu kendi yazılımında ayrıştırıyor ve güzel bir beyaz dengesi ayarı çıkartıyor..
40d kullananlar özelliklede 18-55 ile kullananlar custom wb olayına dikkat etsinler..çünkü çok fark ediyor..çok sevdiğim makinem 40d ne yazık ki otomatik beyaz dengesinde pek başarılı değil..

 

Tarih: 4 Mart 2012, 23:16 - İp: 217.***.**3.171
  • 1