annarona
annarona (üye)
İstanbul / Amatör

Beyaz Dengesi....

Arkadaşlar merhaba...
Bu hobiye yeni başlayan birisi olarak beyaz dengesi hakkında bir sorum olacaktı.
Çok yakın bir tarihte Canon A520 model bir makina aldım.Yavaş yavaş özelliklerini öğreniyorum.Ama şu uyarlanabilir beyaz dengesi olayına takıldım.Makinanın kılavuzunda bu ayarın beyaz bir fon üzerine gelip set tuşuyla ayarlanabileceği söylenmiş.Peki bunu ayarlarken flaşın,enstantane hızının, diyaframın, asa değerinin durumu ne olacak?Ayar esnasında bunların sayısal değeri ne olmalı? Bunlar dışında yapılabilecek herhangi bişey var mı?

Yardımlarınız için teşekkürler...

Tarih: 23 Mart 2006, 23:16 - İp: yok
annarona
annarona (üye)
İstanbul / Amatör

Arkadaşlar ayrıca bu ayarı yaparken; objektifi, ayarlamada kullandığımız nesneden ne kadar uzakta tutacağız?Makinayla nesne arasında ne kadar mesafe olmalı?

Yardımlarınız için teşekkürler...

 

Tarih: 23 Mart 2006, 23:33 - İp: 160.***.**4.166
cangulay
cangulay (üye)
Adana / Amatör

Enstantane hızı, ISO gibi ayarlar ne olacak diye sorduğuna göre Manuel ya da enstantane önceliği modlarından birinde çekim yapmak istediğin anlaşılıyor. Beyaz dengesini ölçerken bu ayarları belli oranlara getirmene gerek yok, kural şu: öncelikle çekim yapacağın ayarları belirle ve bu ayarlarda beyaz dengesini ölç, sonra da çekimini yap. Yani beyaz dengesini ölçtüğün ayarlarla çekimini yap. Eğer beyaz dengeyi ölçtükten sonra ayarları değiştirirsen doğru sonuç alamayabilirsin.

 

Tarih: 24 Mart 2006, 00:01 - İp: 88.***.**2.170
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Beyaz dengesi ayarını yaparken, o sözünü ettiğiniz değerlerin hiç birinin bir önemi yoktur. Beyaz ayarı yapacağınız nesnenin (örneğin beyaz bir a4 kağıt) kadrajı tamamen doldurması gerekir.

Beyaz ayarının o andaki ve o ortamdaki ışık şartları için yapıldığını ve farklı ışık şartlarında bir önce yapılan ayarın kullanılmaması gerektiğini de hatırlatayım.

 

Tarih: 24 Mart 2006, 09:07 - İp: 85.***.**5.234
annarona
annarona (üye)
İstanbul / Amatör

Arkadaşlar cevaplarınız için teşekkürler.
Beyaz dengesini çekim yapacağın ayarlara göre belirle demişsiniz. Peki bu esnada flaşın durumu ve makinanın renk alınacak nesneye uzaklığı ne olacak. Bunu şunun için soruyorum. Makinamda flaşı açıp ayarlama yapmaya çalıştığımda flaş patlıyor.Doğal olarak karşıdaki nesnenin rengi ne olursa olsun beyaz görünüyor.Aynı durum makinanın nesneye olan uzaklığı değiştiğinde de söz konusu oluyor.Yaklaştığımda (flaş kapalı ise tabii) daha koyu renk seçimi yaparken uzaklaştığımda daha açık renk seçimi yapabiliyorum.
Ayar esnasında bu ikisinin durumu ne olmalı?

Yardımlarınız için teşekkürler...

 

Tarih: 24 Mart 2006, 14:51 - İp: 160.***.**4.166
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Beyaz denge ayarı flaş ile yapılmaz.

 

Tarih: 24 Mart 2006, 15:06 - İp: 85.***.**5.234
fdemirhan
fdemirhan (üye)
İstanbul / Amatör

Bir minik ekleme yapayım.
Değerlerin ne olduğunun önemi yoktur, ama doğru pozlanmış olması şarttır. Sn ocaklılar'ın belirttiği gibi, sadece o ışık şartları altında geçerlidir.

 

Tarih: 24 Mart 2006, 17:22 - İp: 85.***.**5.6
makara
makara (üye)
İstanbul / Özel Gün Fotoğrafçısı

dslr makinada beyaz ayarı olurmu ?

 

Tarih: 25 Mart 2009, 09:31 - İp: 85.***.**6.166
fdemirhan
fdemirhan (üye)
İstanbul / Amatör

DSLR makinede beyaz ayarı olur, olmayan bir DSLR duymadım.
Genellikle white balance diye geçer, her makinede farklı metodla yapılır.

 

Tarih: 26 Mart 2009, 00:58 - İp: 85.***.**8.131
makara
makara (üye)
İstanbul / Özel Gün Fotoğrafçısı

sony A700 için soruyorum
beyaz ayarı yapmam gerektiğine neye göre karar vericem ve bu ayar belli aralıklarla yeniden yapılmalı mı ?

 

Tarih: 26 Mart 2009, 08:03 - İp: 85.***.**6.166
fdemirhan
fdemirhan (üye)
İstanbul / Amatör

Gün ışığı 5200 kelvin civarındadır, yüksek dağlarda 6000 kelvin.
Evdeki ampul 4000 kelvin. bazı ampuller 3000 kelvin.
Kelvin cinsinden ifade edilen Bu renk ısıları algılanan renklerde değişiklik yapar.

Eger 400 kelvinlik bir ortamda 5200 kelvin makine ayarı ile çekim yaparsak, renkler sarı-kırmızı tonlara yaklaşır. Gece evde çekilen fotografların sarı renk sapması bundandır. Yüksek dağlarda ise renkler mavileşir.
Makinelerde otomatik renk ayarı bulunur. Gün ışığında doğru çalışmalarına rağmen, ampul ışıklarında doğru sonuç vermezler. Bu yüzden elle ayarlamak gerekir, eğer gerçekçi renkler isteniyorsa.
Genellikle %18 gri bir kağıdın fotografı çekilir ve .. işte bu ışık altında nötral ton budur diye makinrye tanıtılır. O ayarla çekilen, mesela ten renkleri, doğru sonuç verir.
Stüdyo şartlarında ortam ışığının renk ısısı ölçülür (bir colormetre ile) ve çıkan sonuç makineye kelvin değeri olarak girilir. Ampullerde eskime veya voltaj farkları dışında o makinenin renk ayarı o ortam için değiştirilmez.

Stüdyo dışı şartlarda, yanımızda colormetre taşımak pratik olmadığı için, %18 gri kart metodu kullanılır. ( Mesela bir sergide tabloların gerçek rengini verebilmek için )Bu ayar, sadece o ışık altında geçerlidir. Işık şartları değişince tekrar ayar yapılır.

Normal sokak şartlarında otomatik ayarlar yeterlidir.

a700 de ayarların nasıl yapıldığını bilmiyorum ama kullanma klavuzunda mutlaka vardır.

 

Tarih: 26 Mart 2009, 17:54 - İp: 85.***.**8.131