yaprak
yaprak (üye)
Malatya / Meraklı

Fotoğraf Stüdyosu Açmak

Malatya'da yaşıyorrum. İlerde bir gün dijital stüdyo açmak niyetindeyim. merak ettiğim şeyler var yadımcı olursanız sevinirim: iş yeri açmak için fotoğrafçılık hakkında herhangi bir belge , sertifika vb. şeyler gerekiyor mu? Yani isteyen herkes dijital fotoğraf stüdyosu açabilir mi? Şu anda yeteri derecede bilgim olduğunu varsayarsak herhangi bir belgem olmaksızın fotoğraf stüdyosu açabilir miyim? Bunda hukuki engeller çıkmaz mı?

Ne yapmak gerekli?

Tarih: 17 Ağustos 2004, 14:12 - İp: yok
usta
usta (üye)
İstanbul / Stüdyo Fotoğrafçısı

sevgili arkadaşım
istanbulda herkes açıyor şuan fotoğrafçılar odası denetimi denen birşey malesef yok daha doğrusu odaya kayıtlı fotoğrafçıda çok nadir. yani şuan senin stüdyo açmanda bir engel yok bence açabilirsin hatta odaya kaydınıda yaptırabilirsin buınun için ustalık belgesi sorduklarını sanmıyor.
sevgiyle kal..

 

Tarih: 4 Eylül 2004, 16:34 - İp: yok
myc
myc (üye)
İçel / Stüdyo Fotoğrafçısı

FOTOOĞRAF STÜDYO,SU AÇMAN İÇİN ÖNCELİKLE 3308 SAYILI KANUNA GÖRE USTALIK BELGESİNE SAHİP OLMAN GEREKİYOR AYRICA ESNAF SİCİL VE ODA KAYDI YAPMAN DA GEREKİYOR USTALIK BELGEN YOK İSE BİR USTALIK BELGESİNİ KİRALAYABİLİRSİN 3308 SAYILI KANUNA GÖRE USTALIK BELGESİ OLMAYAN İŞYERLERİ GEREKLİ İŞLEMLER YAPILNANA KADAR İLİN EN YÜKSEK İDARİ AMİRİNİN KARARI İLE BELLİ BİR SÜRE KAPATILIR

 

Tarih: 18 Eylül 2004, 16:37 - İp: yok
yaprak
yaprak (üye)
Malatya / Meraklı

Peki bu ustalık belgesini almak ne kadar zaman alıyor. Bir sınavı mı var? Yeteri derecede bilgisi olan biri bunu ıspatlasa ustalık belgesi alabilir mi?

Birde Djital stüdyo ile klasik stüdyo açanlar aynı ustalık belgesnini mi alıyorlar?

 

Tarih: 18 Eylül 2004, 21:12 - İp: yok
yaprak
yaprak (üye)
Malatya / Meraklı

Sonunda çıraklık eğitim merkezine gittim ve korktuklarım başıma geldi

Ustalık belgesi almadan iş yeri açılmıyormuş. Açılırsa kapatılıyormuş. önce kalfalık ardından da ustalık belgesi alınıyormuş. Kalfalık belgesini bir kaç ay sonra gireceğim sınav ile alabilecekmişim. Asıl kabus bundan sonrası. Ustalık belgesi için Mesleki Eğitim Merkezinde şayet fotoğrafçılık sınıfı açılırsa 2 yıl sonra da Ustalık belgesi alınabiliyormuş. Bir de fotoğrafçılık için sınıfın hemen açılmaması durumunu düşününce moralim biraz bozuldu. Ama pes etedim eninde sonunda bu belgeyi alacağım. Zaten hayat devam etmekte, 2 yıl zaten geçecek sonunda ustalık belgesini alacağım. Ben bir yıl sonra iş yeri açmak düşüncesindeydim. Şimdiyse bir yıl daha ertelemek mecburiyetinde kalacağım. Ayrıca derneklerden alınan sertifika benzeri kurs belgelerinin hiç bir etkisi de yokmuş. Daha erken zamanda bu belgeyi almak için bir öneriniz var mı?

Benim kafama takılan bir konu Dijital fotoğrafçılık ile klasik fotoğrafçılığın aynı ustalık belgesi çatısı altında olması. Ben karanlık oda vb. işlemlerle dijital stdüyoda ilgilenmeyeceğim ama bana bunlardan soru sorulacak. Bu çok saçma bence. Ne yapalım onları da öğreniriz.

2-3 ay sonra kalfalık için sınava gireceğim. Bu sınav hakkında sorular sormayı unuttum. Sınav nasıl oluyor? uygulama var mı yoksa sadece kağıt üzerinde mi oluyor? Bir de kaç soru var, ne tür sorular sorulmakta. Ben temel fotoğrafçılık ile ilgili kitaplar aldım. BUnlardan hazırlanmam yeterli olur mu? Önerebileceğiniz kitaplar var mı?

Yardımcı olursanız sevinirim.

 

Tarih: 21 Eylül 2004, 13:21 - İp: yok
aksamci
aksamci (üye)
Bartın / Stüdyo Fotoğrafçısı

sayın arkadaşım bu işi yapacaksan kökten eğitimli olmanda fayda var.belki şu an saçma gelebilir ama ilerde faydasını görürsün.fotoğrafçılık yapacaksan ve kaliteli iş yapmak istiyorsan bu karanlık oda olsun ve diğer şeyler olsun bunları bilmen sana bişey kaybettirmez.Ve sadece dijitalle fotoğrafçı da olunmaz bunu da bilmeni isterim.saygılar

 

Tarih: 2 Ekim 2004, 19:13 - İp: yok
queen
queen (üye)
Ankara / Stüdyo Fotoğrafçısı

selam
bende diğer arkadaşım gibi sadece photoshop bilgisiyle fotoğrafçı olunamayacağı kanısındayım. eğer temel fotoğrafçılık eğitimi alırsan o zaman digitalde başarıyı yakalayabilirsin. siyah beyaz ve ardından renkli karanlık oda deneyimim olmasaydı photoshopta bu denli başarılı olabileceğimi sanmıyorum. zira stüdyo fotoğrafçılığıda ayrı bir konudur ve yine özellikle ışık konusunda çok bilgiye ihtiyaç vardır. bana göre digital stüdyo diye bişey yok. fotoğraf stüdyosu var. ister digital ister analog yöntemle yapılsın, yapılan ürün fotoğraf.
belgeye gelince. biraz formaliteden ibaret ama hiç olmassa önüne gelenin fotoğrafçı olmasına bir engel. işallah yakında daha kapsamlı bir eğitimle verilir bu belgeler.
en kısa zamanda emelinize ulaşmanızı dilerim

 

Tarih: 1 Aralık 2004, 12:20 - İp: yok
marangoz
marangoz (üye)
İstanbul / Amatör

Selamlar Ben fotografla amatör olarak uğraşan ve Mesleki Eğitim Merkezi nde çalışan bir öğretmenim.Hem de Malatyalıyım
Ama Malatya da yaşamıyorum.
Eger birkaç ay sonra kalfalık sınavından sınava girecekseniz o halde en az altı yıl fotograf alanında sigortalı çalıştınız.ya da kitabına uydurdunuz (Bonservis,geçiş dönemi v.s. )
bilindiği gibi alacağınız" Kalfalık belgesi" işyeri açmaya yetmez
bunun için ustalık belgesi almalısınız.ustalık belgesi için ise kalfalık belgesinden sonra 5 (yazıyla beş) yıl sigortalı çalışmanız gerekir.
26/6/2001 tarihinden önce adınıza malıyeye kayıtlı fotograf işyeri varsa 50 saatlik bir kurs sonunda hiç belgesiz direk ust. belgesi sınavlarına girebilirsiniz.
Ben İstanbul/Ümraniye Ulubatlı Hasan Mesleki Eğitim Merkezi Ögretmeni olarak görev yapmaktayım.koskoca istanbulda 3 yıl içinde 3-4 kişiye müraacatı üzerine sınavla Kalfalık belgesi verdik onlarda hepsi aynı işyerindendi
Bu Belge işi AB süreciyle ilgili bir şeydir 2007 den sonra ustalık belgesi olmayan veya belge sahibi bir kişiyi sigortalı çalıştırmayan işyerleri kapatılacak.(öyle diyorlar.)
umarım yardımcı olmuşumdur
selam ve sevgilerimle hemşerim kolay gelsin.


#marangoz' tarafından 23.12.2004 22:55:48 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 23 Aralık 2004, 22:58 - İp: yok
cevat
cevat (üye)
Sakarya / Firma



#cevat' tarafyndan 10.05.2006 09:38:54 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 31 Mart 2006, 13:50 - İp: yok
fotomurat
fotomurat (üye)
Yurtdışı / Stüdyo Fotoğrafçısı



#fotomurat' tarafından 09.07.2007 17:16:39 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 9 Temmuz 2007, 17:11 - İp: 81.***.**6.142
fotomurat
fotomurat (üye)
Yurtdışı / Stüdyo Fotoğrafçısı

makina satış ve baskı merkezi gibi ticaret ve sanayi odasına kayıtlı olarak ustalık belgesi olmadan ( ustalık belgesi esnaf ve sanatkarlar odasına kayıtlı olunca gereli olması lazım ama limited şirketi olarak ticaret ünvanı altında açılabileceğini sanat okulu müdürü söylemişti.

#fotomurat' tarafından 09.07.2007 17:17:32 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 9 Temmuz 2007, 17:13 - İp: 81.***.**6.142