custo
custo (üye)
İstanbul / Reklam Fotoğrafçısı

Forum İstatistikleri... Telif Yasası

Forumun istatistiklerine göre okunma zirvesinde 9431 tıklamayla "Sitedeki Bütün Fonlar" başlığı başı çekiyor. Ardından da"Nasıl Fon Bulabilirim ?" başlığı 3.ncü sırada. Okunma sayısı 4520...
Sonrası da ..."Rötüş Programı Arayanlara"... Okunma 4398.

Nedir ? Bu başlıklara bu kadar reyting yaptıran konu...

Beleşçilik... Bedava sirke baldan tatlıdır.
Bu tür fonları veya yazılımları parasını ödeyip alanlara ya da indirenlere diyecek bir şey yok. Ancak araklama yöntemiyle kullananlara iki çift lafım var.

Telif Hakları işimize yaradığı zaman kullanacağımız bir yasa değildir. Fikre dayalı üretim yapan herkesin ve kurumun faydalandığı ve faydalanın da uyması gereken bir yasadır.

Tüm dünyada olduğu gibi her tür fotoğrafik üretim ve bilgisayar yazılımları bu yasa kapsamına girer. Üretenine "şerefiye", "telif bedeli" veya "kullanım bedeli" isteme hakkı, kullanana da bu bedelleri ödeme yükümlülüğü ve kurallarına uyma zorunluluğu getirir. Ayrıca eserin yasal varisine 70 yıl boyunca o eserden faydalanma hakkı verir. Bir eserin gerçek telif sahibi ve dağıtıcısı o eseri üreten veya üretenin yetkilendirdiği kişidir.

Bu nedenle internette muhtelif paylaşım sitelerinde bulunan başka birisi tarafından kopyalanmış ya da satın alınmış fotoğrafların orada yayınlanması telif haklarının yayınlayan kişide olduğunu göstermez.

Bu tip paylaşımlarda lütfen dikkatli olunuz. Artık bu yasalar ülkemizde işlemeye başladı. Ve telf mahkemeleri kimsenin gözünün yaşına bakmıyor. Bir süre sonra sadece telif eserleri takip eden avukatlar ortalık yerde casusluk yapacaklar ve yakaladıklarının canına okuyacaklar.

Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nu okuyunuz

Lütfen kendi haklarımıza sahip çıkarken başkalarınınkine saygı gösterelim

Saygılar

Tarih: 2 Mart 2007, 12:26 - İp: 88.***.**7.88