sametkb
sametkb (üye)
İstanbul / Amatör

Amatör Stüdyo

Hobi olarak fotoğraf sanatı ile uğraşmaktayım. Henüz bir sene mi doldurmadım. Kendimi geliştirmek için sabahlara kadar dışarlarda da kaldım, dağa tepeye de tırmandım. Fakat her zaman benim içimde stüdyo fotoğrafçılığına bir ilgi vardı. Artık zamanının geldiğini düşünüyorum. Evimin bir odasını stüdyo'ya çevirme düşüncem var. Tabi stüdyo için ne gerekli, ne değil hiç bir fikrim yok.

Foruma biraz bakındığımda genelde ustaların içlerinde birikmiş kızgınlıkları ile karşılaştım. (Haklı olarak)Hep bir heves kırma politikasının izlendiğini gördüm. O yüzden şunu belirtmek isterim, bir maddi kazanç için stüdyo açmıyorum, hobi olarak uğraşıyorum. Elimde Canon eos 550D makine ve 18-135 mm'lik lens var. İlk etap olarak Canon - EF 50 mm F:1.8 lens almayı düşünüyorum. Bu lens beni bir şekilde idare eder mi ? Ayrıca gerekli ekipman konusunda bilgi alabilir miyim ? Şahsi olarak cevap vermesenizde olur, her hangi bir ders anlatımı yapan bir site linki de olabilir. Cevap verirken lütfen amatör olarak fotoğraf sanatı ile ilgilendiğimi ve maddi kazanç için stüdyo düşünmediğimi unutmayınız, esen kalınız. Ya da buralarda söylendiği gibi; Işığınız bol olsun!

Tarih: 19 Eylül 2011, 05:19 - İp: 85.***.**3.75
kurab_canavari
kurab_canavari (üye)
Aydın / Amatör

stüdyonun eni-boyu-yüksekliği, ne çekeceksiniz?, ne kadarlık kalite?

bunlara cevap verebilirseniz çok rahat malzeme ve fikir bulabilirsiniz.

 

Tarih: 19 Eylül 2011, 19:34 - İp: 78.***.**8.64
sametkb
sametkb (üye)
İstanbul / Amatör

Normal bir apartman dairesi. Daha çok ürün ve portre fotoğrafı olacak. Grafik tasarımcı olduğum için çalışmalarımda kullanacağım bu ürün fotoğraflarını. Öyle çok kaliteli olması gerekmiyor. Amatör olduğum ve hobi olarak yaptığım için basit bir şeyler işime yarar gibi geliyor.

 

Tarih: 19 Eylül 2011, 19:41 - İp: 78.***.**6.170
kurab_canavari
kurab_canavari (üye)
Aydın / Amatör

sabit ışık, softbox, reflektörler, ürün çadırı (ışık çadırı da denilebilir), sehpa, arka fon için beyaz,gri, yeşil, mavi fon (fon tercihe göre birkaç tane olabilir).

açıkçası uzun zamandan beri ışık konularında alım yapmıyorum piyasada neler var tam bilmiyorum. stüdyo için ışık ve ışık malzemeleri satan firmalara danışmalısınız.

çekeceğiniz portre yada ürün çekimleri için sabit bir formül bulunmaz. yanisi şu; ne çecekseniz kafanızda ne varsa onu o an şartları neyi gerektiriyorsa o yönde malzemeleri seçip yaparınız.

yani stüdyo denilince kafada uçuk şeyler oluşuyor. bu yanlış. mesela stüdyo açacağım diyen birisine sandalye al desem bana gülerler. ama çekeceğiniz ürün çalışmasında sandalyeye de ihtiyaç olacak. modeller için bir bekleme yeri olmalı. stüdyo denilince iki ışık bir beyaz fon demek değil. etraftaki nesnelerin yansımaları-ışıkları çekeceğiniz nesneyede yansıyacaktır. yani aslında o ortama stüdyo denilebilmesi için stüdyo için azami şartları taşıması gerekir. 2 ışık aldımla malesef stüdyo olmaz. yapılmaya çalışılan şey de stüdyo olmaz zaten. sonra ben neden verim alamıyorum diye kara kara düşünürsünüz.

diğer bir gerçek şudur; kaliteli makina ve lens her zaman kalite verir. ışık ve malzemelrdeki kalite de aynı.

tüm bunları bile bile aykırı bişeyde ısrar edip çalışmak sizi yorar. bu evcilik oynamak gibi olur yada batacağı belli olan sandalla denize açılmak gibi olur.

tavsiyem şudur;
eğer portre çekimi için elverişli değilse bunu denemeyin. boşa masraf yapmış olmayın. ürün çekimlerine odaklanın derim. böylece 4x4 lük ürün çekimleri yapabilirsiniz. portre çekimlerinde insan olacağı için boydan ve çevresel etkilerden insan ve ışık etkilenir. ama ürünlerde duygu yoktur. fakat işi bir adım öteye alıp ürünle duyguyu bağlamaya kaltığınızda bu sefer aynı anda insan+duygu+ürün çekilmesi gerekecek. yani yine azami stüdyo şartlarını sağlamanız gerekmekte. bu sebeple ne yönde nekadar ileriye gideceğinize karar verip ona göre işe altyapıdan başmanızı tavsiye ederim. malzemedir lenstir bunlar sonra zamanla alınır. çalışmaya bağlı bu ekipman işi aslında. mecburen sonra işe göre alınacak.

 

Tarih: 19 Eylül 2011, 21:03 - İp: 88.***.**4.173
kurab_canavari
kurab_canavari (üye)
Aydın / Amatör



http://www.firateryilmaz.net/images/Contact/studyo.jpg

 

Tarih: 19 Eylül 2011, 21:21 - İp: 88.***.**4.173
sametkb
sametkb (üye)
İstanbul / Amatör

Değerli bilgileriniz için teşekkür ederim.

 

Tarih: 20 Eylül 2011, 01:21 - İp: 78.***.**6.170
qrm77
qrm77 (üye)
Yalova / Amatör

öncelikle merhaba bende forumda bir hocamdan şöyle birşey okumuştum çokta mantıklı geldi seninlede paylaşmak istedim . maddiyata fazla kaçmadan fotograflar cekebilcegin amatör ışık yapımından bahsetmiş. yani dikdörtgen tahtayı alıp yeteri kadar beyaz ışık takıp paralel baglayıp dikdörtgen tahtanın üzerine monteliyoruz bunun gibi 2 tane yapıp işini idare edebilcegini söylüyor.

 

Tarih: 21 Eylül 2011, 17:33 - İp: 95.***.**1.84
  • 1