kasimusta
kasimusta (üye)
İstanbul / Stüdyo Fotoğrafçısı

Ağlamak Çare Diil.. !


Fotoğraf stüdyoları birer ticarethane ve orda yapılan işte bir ticarettir.
Ticaretin olmazsa olmaz kuralı işi iyi yapmak ve iyi kazanmaktır. Bir işi iyi bilmek iyi yapmak anlamına gelmez.Bir işi İyi yapmak için iyi bilmek, iş için gerekli olan donanımın sadece bir parçasıdır. İşi iyi yapmak ve kazanmak için kendimize ve müessesemize müşteri penceresinden bakmamız gerekir. ordan baktığımızda göreceğimiz içerden baktığımızdan çok farklı olacak ve iyi bildiğimizin ölçüleri iyi yaptığımız işlerle ölçülecektir. Müşteriyi ilgilendirende budur Müşteri ödediği bedelin karşılığında ya iyi bir hizmet yada iyi bir ürün almak ister. şimdi can alıcı soru şu biz bunu gerektiği gibi yapıyormuyuz. HAYIR bunu yapmak yerine teknolojik gelişmeleri bahane ederek fotoğrafçılık bıtiyor diye ağlaşıyoruz.
Arkadaşlar durumu size şoyle anlatim. bu teknolooji denilen şey şunuda yapmadımı? Televizyon ile, daha vizyona girmemiş yada yeni girmiş olan, sokak ortasında nerdeyse bedava satılan dwd filmlerler, insanlara evlerinde var olan enson sistemle, içkisi ile, çerezi ile, istediği yerde ara vererek seyretme imkanı vermedimi? Peki bu insanlar iyi paralar harcıyarak niye hala akın akın sinemaya gidiyorlar. ÇÜNKÜ sinemaya gitmek başka bir değerdir. ve en çokta evinde film seyredenler sinemada seyretmenin keyfinin bir başka olduğunu bildikleri gibi, hergün evinde yemek yiyenleride dişarda yemenin bir başka olduğunu, bazı fotoğraflarında sadece stüdyoda çekildiğini iyi bilirler. bilirler_de
bizim çektiğimizle onlarınki arasında bir fark olmayınca, ne yapılması gerektiğini onlar diil bizim düşünmemiz gerekmezmi?
Biz ne yapıyoruz: Stüdyo fotoğrafçılığında inanılmaz çözümler, yepyeni olanaklar yaratacak bu teknolojiyi, iyi yapmayi bilmediğimiz işimizin ayıplarını gizlemek için kötü amaçla kullanarak, Bu teknoloji olmadan ben ne kadar stüdyocuyum diye düşünmeden mart kedisi gibi, teknoloji gelişti yok oluyoruz diye
AĞLAŞIYORUZ..!

Tarih: 15 Nisan 2010, 17:02 - İp: 88.***.**8.12
glorfindel
glorfindel (üye)
İstanbul / Amatör

Tebrik ediyorum. Son zamanlarda bu sitede okuduğum en güzel özeleştiri yazısı olmuş. Keşke tüm meslektaşlarınız da sizinle aynı fikirde olsa.

Aynen dediğiniz gibi, teknoloji çok hızlı ilerliyor. Herşey dijitalleşiyor. İnsanlar artık alacağı hizmetin ya da ürünün pek çoğunu bireysel olarak da halledebiliyorlar. Bu durumda fotoğraf stüdyolarına ne gerek var?

Yıllar yılı fotoğraf çeken, en büyük hobisi bu olan, en büyük zevki fotoğraf izlemek olan birisi olarak; etrafta birer birer iflas edip kapanan stüdyoları gördüğümde gerçekten çok üzülüyorum. Ben bu işten para kazanmıyorum, mesleğim bu değil. Sadece ben fotoğrafın ve fotoğrafçılığın meraklısıyım, belki uzatmalı amatörüyüm. Ama stüdyoların varlığı ve canlılığı aslında bu işin devamı için en önemli kısımlardan biri. Peki ne oldu? Fotoğraf stüdyosu işleten arkadaşlar (pek çoğu) yaptıkları işi bizim kadar (fotoğraf severler olarak) ciddiye almadılar. Bu işi bizim kadar bile öğrenmediler. Müşteriyi fotoğraftan anlamayan insanlar olarak görüp aşağıladılar. Böyle olunca, üstüne dijital de bu kadar yaygınlaşınca insanlar kendi çözümlerini üretmeye başladılar. Fotoğraf tutkusu azaldı mı? Hayır. Aksine belki tarihte hiç olmadığı kadar yaygınlaştı.

Ben ve benim gibiler ne yaptı? Israrla bu arkadaşlarla iletişim kurmaya çalıştık. Film banyo ettirmeye çalıştık. Baskı almaya çalıştık. Negatiflerimizi taratmaya çalıştık. Dijital baskılarımızı yaptırmaya uğraştık.... Ama gördük ki, kendimiz yaptığında bu işi daha kaliteli yapıyoruz. Adamlar benim çalışmama saygı göstermediği için kalitesi berbat. Daha iyisini yapamayacağından değil. Yapmadığından.

Şu anda hem dijtal hem de analog fotoğraf çekiyorum. S&B filmli çekimlerim için kullandığım filmleri ebay üzerinden yurtdışından getirtiyorum. Filmleri kendim banyo ediyorum ve kendim tarıyorum. Baskı alacağım zaman da fotoğraf yazıcımdan çıktı alıyorum. Dijital çekimlerimi de photoshop'ta işleyip yine yazıcımdan baskılarımı alıyorum. Bir tek renkli negatif çekersem onu banyo yaptırıyorum, taramasını bile kendim yapıyorum..

Keşke evime yakın 3-4 tane stüdyodan en azından biri beni anlasa, bu işlemleri bana saygı duyarak yapsa idi. Parasını ödemeye razıydım, ben uğraşmazdım, o arkadaş kazanırdı. Ama yok.. Üzülerek kendim yapıyorum artık hepsini...

Umarım bu yazınız diğer meslektaşlarınıza örnek olur. Aynı sizin de söylediğiniz gibi, evde yemek yerine dışarıda da yemek yiyorsam bir sebebi var. Ama hiçbir zaman evde yaptığım yemekten daha kötüsünü yapan yerde yemek yemeyeceğimizi de unutmayınız.

Düşüncelerinize katılıyorum. Umarım en kısa zamanda sizlerin gayreti, bizlerin desteği ile sektör eski günlerine döner. Yoksa ilerde çocuklarımıza anlatılacak bir anı olarak kalacak zanaatınız...


Not: Çocukluğumda (11-12 yaşlarımdayken) babamın verdiği orta format bir Adox makine ile debelenip durduğum günlerde bir fotoğrafçı amcamız vardı mahallede. Üşenmez sıkılmaz, anlatır dururdu. Enstantane bu, diyafram bu... Güneşte bunu yapacan, bulutta şunu, gölgede bunu... Şöyle yaparsan arka flu olur, böyle yaparsan her yer net... Herhalde rahmetli olmuştur şimdiye... Fotoğraf ibadethanesi gibiydi dükkanı.. Bizler de müritleri gibiydik... Ne günlerdi..

 

Tarih: 15 Nisan 2010, 18:38 - İp: 193.***.**7.122
egeliefem
egeliefem (üye)
Yurtdışı / Amatör

cok haklisin kasimusta...1 yildir ilgileniyorum fotografcilikla,elimden geldigince arastirip ögrenmeye calisiyorum.zaten yorumlarima ve fotograflarima baktiginizda anlarsiniz acemiligimi...fakat bu veya baska fotografcilik sitelerinde stüdyo fotografcisi,reklam fotografcisi kimligi belirtmis kisiler o kadar sacma o kadar bilgisizce sorular soruyorlar ki hayrat ediyor insan.yani bu insanin isi bu,budan para kazanip evini coluk cocugunu gecindiriyor birakin teknoloji takibini fotografcilik tekniklerinden bile haberi yok.fakat bu sadece sizin degil teknoloji destekli bir cok sektörün problemi...isini iyi yapan,ekipmanini ve bilgisini gelistiren ayakta kaliyor.darwin teorisi gibi bir sey bu aslinda;burusuk bezelyelerin yerini dolgun bezelyeler aliyor....

 

Tarih: 15 Nisan 2010, 23:29 - İp: 87.***.**6.181
fotomehmet56
fotomehmet56 (üye)
Batman / Stüdyo Fotoğrafçısı

kasimusta öncelikle eleştirinizden dolayı sizi kutlarım. Herşeyi anlatmışsınız bize diyecek birşey bırakmamışsınız.Durum bu ve böyle devam ediyor ama böyle olmaması lazım

 

Tarih: 21 Temmuz 2011, 00:18 - İp: 94.***.**9.103
  • 1